• 10 zero waste lietas, kas nav auduma maisiņi

    IEVA dzīvo zaļi
    Mairita Lūse
    30. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Šampūnziepes ir viens no pirktākajiem produktiem beziepakojuma veikalos Rīgā un citās Latvijas pilsētās
    Foto: No publicitātes materiāliem
    Šampūnziepes ir viens no pirktākajiem produktiem beziepakojuma veikalos Rīgā un citās Latvijas pilsētās
    Ja gribi samazināt pēc sevis atkritumus, ar līdzpaņemtajiem maisiņiem vien nepietiks. Atkrituma kalnus palīdzēs mazināt arī šīs lietiņas!

    Nesen kādā pasākumā tika apkopota informācija par dalībnieku zaļajiem paradumiem. Man par lielu pārsteigumu, trešajā vietā pēc gaismas izslēgšanas, izejot no istabas, un ūdens krāna aizgriešanas, tīrot zobus (divi paradumi, kurus dzirdot vides aktīvisti smaida, bet saprot, ka cilvēkam vēl tāls ceļš priekšā), nokļuva līdzpaņemto maisiņu izmantošana, ejot iepirkties.

    Skatījos uz balsojuma rezultātu un jutu ļoti dažādas izjūtas reizē. Priecājos, ka ar atkritumiem saistītās problēmas cilvēkiem ir kļuvušas tik tuvas, bet ļoti ceru, ka cilvēki spers arī soli tālāk un palūkosies, kurus atkritumus vēl var izskaust no savas ikdienas. Auduma maisiņi ir lieliski, bet mūsu atkritumos nonāk arī daudzas citas grūti pārstrādājamas un ļoti bieži vienkārši nepārstrādājamas lietas.

    Lūk, saraksts ar dažām lietām, ko savā ikdienā var ieviest tie, kas jūt, ka vēlas radīt vēl mazāk atkritumu:

    1. Šampūnziepes 

    Beziepakojuma veikalu īpašnieki piekritīs, ka šampūnziepes ir viens no šābrīža populārākajiem produktiem. Gluži kā dušas želeju var aizstāt ar labām ziepēm, arī šampūnu var aizstāt ar šampūnziepēm. Kāda ziepju ražotāja gan man apstrīdēja vārda ziepes izmantošanu šādu produktu nosaukumos, jo tīri tehniski šampūnziepes nav ziepes, bet gan ciets šampūns.

    Pirmajā brīdī var šķist dīvaini matos ziest ziepes, bet, ja mati ir tādi paši vai pat labāki nekā pēc mazgāšanas ar šķidro šampūnu – kāpēc ne?

    Lai gan tagad gan internetā, gan beziepakojuma veikalos ir atrodami daudzi cietie šampūni, Latvijā visvairāk iecienītās ir vietējā ražojuma Laura Liekniņas šampūnziepes, kuras tā arī saucas: Šampūnziepes. Manuprāt, kā arī pēc daudzajām diskusijām par šo tēmu Zero Waste Latvija Facebook grupā, šīs ziepes ir labākas pat par pasaulē labi zināmiem šampūnziepju ražotājiem, piemēram, Lush. Es pēc šīm šampūnziepēm pat neizmantoju kondicionieri.

    No pieredzes iesaku glabāt šampūnziepes drošā vietā un tālu no citām ziepēm. Manas otrās šampūnziepes pēkšņi beidza darboties un sāka pārvērst manus matus ērkulī. Jau saskumu, ka ilgtermiņā maniem matiem šis risinājums nederēs, bet tad atklāju, ka biju pielikusi šampūnziepes par tuvu citām ziepēm, un tās bija pārlieku sadraudzējušās, salīpot kopā.

    2. Skuvekļi

    Plastmasas skuvekļi ir nepārstrādājams atkritums, kuru bieži radām, par to pat neaizdomājoties. No kura apmatojuma un cik bieži atbrīvoties, protams, ir katra personīgā izvēle, tomēr, ja nu vēlies gludu ādu, viena no iespējām kā to iegūt zaļāk, ir aizstāt plastmasas vienreiz lietojamo skuvekli ar vairākas reizes lietojamo skuvekli. Iespējams, šāds skuveklis vēl no vectētiņa laikiem mētājas lauku mājās.

    Lai gan pirmajās reizēs izmantot īstu žileti var būt baisi, tas nav nekas traks. Jebkurā gadījumā skuvekļa asmens ir pareizi jākopj – pēc katras lietošanas reizes žilete ir labi jānomazgā un jānosausina, tad tā kalpos ilgāk. Daži pat iesaka izņemt žileti no skuvekļa un glabāt to atsevišķā sausā vietā. Nomazgājot un noslaukot asmeņus, var pagarināt arī vienreiz lietojamā skuvekļa dzīvi.

    3. Koka knaģi

    Rakstot vārdus plastmasas knaģi, dzirdēju to knikšķi, ko rada saulē izbalējis plastmasas knaģa gabals, nolūstot un padarot knaģi absolūti nederīgu. Cik šādu knaģu ir salūzuši tavās mājās? Turklāt tie nav pārstrādājami, to vienīgais liktenis ir tikt sadedzinātiem vai apraktiem. Koka knaģi kalpo ilgi. Tik ilgi, ka kādās mājās noteikti ir knaģi, kuriem ir vairāk gadu nekā man.

    Kad pienāk brīdis, kad liela daļa plastmasas knaģu ir salūzuši, vari doties koka knaģu meklējumos. Labi meklējot, arī mūsdienās veikalos var atrast koka knaģus, kā arī tos var pasūtīt internetā.

    4. Kabatas lakatiņi

    Te nav pat daudz ko stāstīt. Auduma kabatas lakatiņi ir ne tikai videi saudzīgāki, bet arī krietni elegantāki nekā papīra kabatas lakatiņi. Vismaz mājās iesnu sezonas laikā tos noteikti var izmantot. Auduma kabatas lakatiņu dzīvespriecīgās krāsas noteikti palīdzēs izveseļoties ātrāk!
    Ja nu izmanto papīra kabatas lakatiņus, noteikti nemet tos papīram paredzētajā konteinerā. Puņķiem otro dzīvi ir grūti iedot.

    5. Čuguna pannas

    Nesaskrāpē pannu! Izmanto tikai koka vai silikona lāpstiņas! Šie brīdinājumi ir pilnīgi pamatoti, ja mājās lieto nepiedegošās pannas. Viens mazs skrāpējums, un panna ne tikai sāk zaudēt savas lieliskās īpašības, bet arī kļūst kaitīga veselībai. Vecā panna jāmet ārā un jādodas jaunas meklējumos. Lai gan pareizi lietotas labas kvalitātes nepiedegošās pannas var kalpot ilgi, tās noteikti netur līdzi ilgdzīvotājām – čuguna pannām, kuras var tikt pat nodotas no paaudzes paaudzei.

    Ir dažas nianses, kas jāņem vērā, lietojot čuguna pannu. Tās ir jāmazgā ar siltu ūdeni, bez ziepēm. Pēc mazgāšanas tā kādu minūti jāuzkarsē uz uguns, lai iztvaikotu čuguna ienaidnieks – ūdens, un tad tā jāiesmērē ar eļļu. Tas arī viss! Toties ēdienu var gan grozīt, gan ņemt no pannas arī ar metāla rīkiem, un nav ar bailēm jālūkojas, vai tikai pannas pārklājumā nav parādījušās plaisas.

    Pareizi kopta un labi ieeļļota čuguna panna neko daudz neatšķiras no nepiedegošās pannas. Es čuguna pannā cepu visu, arī omletes. Vienīgais, ko neesmu saņēmusies gatavot čuguna pannā, bet, domāju, ka arī tas būtu iespējams, ir plānās pankūkas.

    6. Roku vasks

    Mans pēdējā laika mīļākais produkts ir Borealist roku vasks, kas aizstāj roku krēmu. Tas ne tikai mīkstina roku ādu, bet arī rada to sajūtu, ka esi sevi palutinājis. Tas ir iedarbīgs un noderēs arī ļoti sausas ādas īpašniekiem. Par šo produktu labi izsakās pat klinšu kāpēji, kuriem roku ādas kopšana ir ļoti svarīga. Beziepakojuma veikalos roku vasku izvēle ir plaša, un katrs var sev piemeklēt mīļāko aromātu.

    Noteikti iesaku kopā ar pirmo roku vasku iegādāties arī kārbiņu tā uzglabāšanai – vienkārši iemetot roku vasku somā, tas var aplipt ar netīrumiem un ievaskot arī somas iekšpusi. Jā, atzīšos, šo es stāstu no pieredzes.

    7. Menstruālā piltuve

    Zero Waste Latvija ir savs bezatkritumu dzīvesstila komplekts, ko vedam uz dažādiem pasākumiem. Viens no produktiem, ko cilvēki visvairāk vēlas aptaustīt, ir menstruālā piltuve – no medicīniskā silikona gatavota vairākus gadus lietojama piltuve, ko izmantot menstruāciju laikā. Pirmo reizi izdzirdot par šādu iespēju, cilvēki reizēm smejas – un tu viņu mazgā un lieto atkal? Jā, tieši tā! Tās, kas menstruālo piltuvi lieto jau ilgāku laiku, toties dzied tai slavas dziesmas. Daudzām sievietēm tā ir krietni ērtāka un arī lētāka opcija nekā paketes vai tamponi.

    Bieži cilvēki apjūk no lielā piedāvājuma – piltuvēm ir ne tikai dažādas krāsas, bet arī dažādas formas un izmēri. Te palīgā var nākt  mājaslapa putacupinit.com, kurā vari veikt testu, lai noskaidrotu, kura no daudzajām tirgū pieejamajām iespējam tev būs atbilstoša.

    Reizēm kā viens no piltuvju trūkumiem tiek minēts tas, ka publiskajās tualetēs, kurās krāns nav vienā telpā ar podu, ir grūti tās notīrīt. Te nu palīgā var nākt īpašas vienreiz lietojamās salvetes, kuras var izmantot piltuves iztīrīšanai šādos gadījumos. Es gan piltuvi lietoju daudzus gadus arī bez šādām salvetēm, bet katrs ķermenis ir atšķirīgs.

    8. Silikona paklājiņš cepeškrāsnij

    Par silikona izmantošanu virtuvē daži zero wasteri, kas atbalsta dabiskus materiālus, rauc degunus. Neesmu dzirdējusi, ka silikonu kāds Latvijā pieņemtu pārstrādei, bet, ja silikona produkti tiek lietoti ilgi, to nelabvēlīgā ietekme uz vidi noteikti būs mazāka nekā vienreiz lietojamo alternatīvu izmantošana.

    Viens no noderīgākajiem silikona produktiem ir silikona paklājiņš cepšanai. To noteikti iesaku tiem, kuri mēdz māju piepildīt ar svaigi ceptu cepumu smaržu. Cepampapīrs, lai gan tā nosaukumā ir vārds papīrs, nav pārstrādājams, un vairākas reizes lietojamais silikona paklājiņš tam ir lieliska alternatīva. Efekts tāds pats, bet atkritumu mazāk.

    9. Vairākas reizes lietojamās autiņbiksītes

    Es pilnībā atbalstu ideju, ka, mēģinot samazināt atkritumus vai būt zaļākam citos veidos, katram ir tiesības pateikt, ka kāds padoms vai produkts viņam neder. Tiecoties pēc perfekcijas, var ļoti viegli iebraukt auzās, un noteikti būs vecāki, kam rakstura, dzīvesstila vai bērna īpašību dēļ vairākas reizes mazgājamie autiņi nederēs. Tomēr nevajag noliegt to, ka, arī ņemot vērā to mazgāšanai izmantoto ūdeni, auduma autiņi ir videi krietni saudzīgāki un lētāki nekā vienreiz lietojamās autiņbiksītes.

    Nu, lūk, tagad, kad visiem ir skaidrs, ka neviena mājās naktī nelīdīšu un vienreiz lietojamās autiņbiksītes neslēpšu, pastāstīšu, ka vairākas reizes lietojamās autiņbiksītes nav tie marles autiņi, kurus pazīst vecākā paaudze. Tagad tirgū ir pieejamas ļoti ērtas, skaistas un krāsainas autiņbiksītes, par kuru lietošanu un tipiem varētu rakstīt un rakstīt. 

    Kā pusceļu starp vienreiz lietojamajām un auduma autiņbiksītēm varu ieteikt auduma autiņbiksītes ar vienreiz lietojamajiem ieliktnīšiem. Atkritumu būs krietni mazāk, bet arī ņemšanās ar mazgāšanu nav tik liela. Turklāt nevienam nav aizliegts izmantot abas opcijas un papildus auduma autiņiem mājās glabāt arī vienreiz lietojamos autiņbiksītes, kuras var izmantot ceļojumos vai dienās, kad galīgi negribas darbināt veļasmašīnu.

    Auduma autiņbiksītes pirmajā brīdī var šķist dārgas. Lai ietaupītu to iegādē, īpaši, ja jaunie vecāki nav pārliecināti, cik bieži un vai tās izmantos, iesaku apvaicāties Facebook grupās vai arī pameklēt autiņbiksītes lietoto mantu forumos, piemēram, Andele Mandele. Tieši tur es iegādājos savu auduma autiņbiksīšu komplektu. Arī lietoto apģērbu veikalos reizēm var atrast auduma autiņus. Neiesaku iegādāties lielus komplektus ar viena tipa autiņbiksītēm, iepriekš nepārbaudot, vai tieši šis tips mazulim ir pats piemērotākais.

    10. Auduma virtuves dvieļi

    Papīra virtuves dvieļus var aizstāt ar skaistiem auduma dvieļiem. Galda noslaucīšanai var izmantot parastos auduma dvieļus. Var arī var uzšūt mājās vai arī iegādāties sistēmu, kas ļauj saglabātu ierasto ruļļa sistēmu: kvadrātveida auduma dvieļus ar spiedpogām, kas ļauj tos sakniedēt kopā un satīt rullī gluži kā papīra dvieļus.

    Cita versija, kas izskatās vēl līdzīgāka ierastajiem papīra dvieļiem, ir vairākas reizes lietojamie bambusa dvieļi, kurus pēc lietošanas var izskalot, lielāku netīrumu savākšanas gadījumā izmazgāt veļasmašīnā un lietot atkal. Lai gan tie noteikti nedzīvos tik ilgi kā auduma dvieļi, tie nav paredzēti vienai lietošanas reizei.

    Ja izmanto papīra dvieļus, nemet tos papīra konteinerā. Taukaini un netīri auduma dvieļi ne tikai nav pārstrādājami, bet var arī sasmērēt citus papīra konteinerā iemestos atkritumus.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē