• Patīkami senais un nedaudz no jaunā jeb Igaunijas māja 2017

    Dzīvesstāsti
    26. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Prīts Greps, no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kirsti Salehas māja Tartu jau kopš konkursa Gada māja pirmās dienas ierindojās pirmajā vietā pēc tautas balsojuma. Un tā arī netika pārspēta.

    «Šeit gan var rosīties…», «Šajā virtuvē es dzertu kafiju un sapņotu…» – tie ir balsotāju komentāri. Mājas bilde visus bija apbūrusi. Attēlā varēja apskatīt šīs mājas dzīvojamo istabu ar atvērto virtuvi. Gaišs koks, mūsdienīgas, baltas virtuves mēbeles, kas lieliski sader ar mājas vēsturisko materiālu. No jumta logiem plūst gaisma, gaišās sienas un viegls retro stila apgaismojums piešķir nedaudz noplukušajam, raupjajam kokam gaišu un gludu kontrastu. Kopumā senā māja ir gan omulīga, gan mūsdienīgi plaša.

    Atpūta pilsētā

    Kad esam ieradušies šajā mājā uz fotosesiju, pa vijīgajām kāpnēm mums pretī metas zeltainie retrīveri. Kirsti tikko pārnesusi no tirgus svaigus ziedus un augļus. Šis ir stāsts par ģimenes brīvdienu māju, uz kuru saimnieki dodas pēc iespējas bieži. Izrādās, būt tuvāk dabai un baudīt klusumu var arī pilsētā! Tas ir īpaši jauki, ja ģimene dzīvo Tallinas priekšpilsētas piejūras ciematā. Kirsti sākusi izbaudīt Tartu ritmu. Klusā gaisotne doma kalnā, kura pakājē atrodas pagājušajā gadsimtā celtā māja. Iespēja vienmēr doties uz pilsētas kafejnīcām un grāmatu veikaliem. Pastaigas ar suņiem, kuru laikā var baudīt patīkamas sarunas.

    Vinila plates noskaņas radīšanai

    No vinila plates plūst igauņu ansambļa Mahavok izpildītās melodijas.

    Šajā mājā viegls retro stila pieskāriens jūtams it visā, jo Kirsti ir Igaunijas ilglaicīgā vintāžas apģērbu salona Fankadelik izveidotāja.

    Tartu vasara noteikti atšķiras no Tallinas vasaras, un īpaši tas vērojams Vana Viru ielā. «Šeit atskaņojam tikai vinila plates,» stāsta namamāte, izrādot mūzikas kolekciju. Plašu atskaņotājs atrodas pagājušā gadsimta 60. gadu retro stila skapī. Tepat novietotas arī vairākas mīkstās mēbeles no šīs desmitgades. Šur tur uz mājas vecajiem kokmateriāliem var samanīt senāku laiku tapešu rakstus. «Šeit jūtama gan Morisa klasika, gan arī ziemeļvalstu nacionālā romantisma jūgendstila ietekme. Papildus izmantoti eksotiski paklāji, kuru raksti iederas gan pagājušajā, gan šajā gadsimtā. Šī māja ir radoša dizaina paraugs, te sajūtama cieņa pret vēsturi, turklāt tā ir arī ļoti atbilstoša tartu – nospriežam, pakāpjoties pa kāpnēm Veski ielā un aplūkojot pagalmu. Pirms paplašināšanas un sakārtošanas šī mājvieta bija ļoti nolaista. Sākotnēji tas šķita mazliet naivi, un bija nepieciešama liela griba, nemaz nerunājot par laiku un izmaksām.

    Malle Pajula, Kodukiri redaktore

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē