• Tomāti tiem, kam nav dārza plašumu

    Dārzs
    Margarita Guseva
    16. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tomāts ir viens no tiem dārzeņiem, kura izaudzēšanai obligāti nav vajadzīgs dārzs vai siltumnīca. Tomāts dos bagātīgu ražu, augot arī uz istabas palodzes, lodžijas vai balkona. Konsultē Elga Bražūne, dārzeņkope, ģimenes dārzniecības Neslinko īpašniece.

    Ja visas vasaras garumā gribi baudīt nelielus, saldus un aromātiskus tomātiņus, izvēlies speciālas palodzes vai balkona tomātu šķirnes. Katru stādu iestādot atsevišķā podā, kura augsnes tilpums ir 7–8 litri, un visu laiku rūpējoties par savu palodzes saimniecību, tiksi pie cerētā. Protams, uz palodzēm vai balkona audzējamo tomātu šķirnes kilogramos mērāmas ražas nedos, taču audzēšanas un pirmā gatavā augļa notiesāšanas prieks neizpaliks.

    Tomāts grib būt aprūpēts

    Pareizi audzēts stāds veido pilnvērtīgus ziedpumpurus. Tam būs arī stabila imūnsistēma, kas pasargās no augiem raksturīgajām slimībām. Auglīgā, irdenā augsnē un labvēlīgā temperatūrā tomāta sēkliņas sadīgs arī bez gaismas. Tiklīdz parādās pirmie asniņi (parasti 8.–10. dienā), trauku uz trim četrām dienām novieto gaišā vietā apmēram 14 grādu temperatūrā, vēlāk to pakāpeniski paaugstini.

    Tomātu raža būs atkarīga no puķupoda lieluma, kurā tomāts aug, no regulāras laistīšanas un piebarošanas.

    Apmēram pēc divām nedēļām, kad dēstiem jau izveidojusies sazarota sakņu sistēma un sējeņiem traukā kļuvis par biezu, tie jāizpiķē. Pirmo reizi dēstus izpiķē 6–7 cm attālumā citu no cita. Pēc trim nedēļām, kad stādiņi jau paaugušies un tiem atkal ir par šauru, tos pārstādi katru savā podā vai citā traukā, uz katru augu paredzot 7–8 litrus augsnes. Stādam augot, vajadzīgs labs apgaismojums.

    Sēšana

    Mazās sēkliņas iesēj mitrā, siltā un irdenā augsnē, podu vai citu trauku pārklāj ar stiklu vai caurspīdīgu plēvi (tā augsnē saglabās mitrumu). Sējumu trauku turi vietā, kur gaisa temperatūra ir 26–28 grādi. Sēkliņas sadīgs 7–9 dienās. Tiklīdz parādās asni, stiklu vai plēves segumu no trauka noņem, trauku novieto pēc iespējas gaišākā vietā uz palodzes.

    Pakāpeniskai ražas iegūšanai tomātus sēj un stādiņus audzē ik pēc trim nedēļām.

    Divas nedēļas pēc sadīgšanas trauslos tomātu dīgstus izpiķē barības vielām bagātinātā zemē un novieto siltā un gaišā telpā, kur dienā temperatūra sasniedz 20–22 grādus un naktīs nenoslīd zemāk par 14–16 grādiem. Laistīšanai izmanto istabas temperatūras ūdeni (tomātiem ļoti patīk lietus vai kausēta sniega ūdens). Ja pieejams tikai ūdensvada hlorētais ūdens, vismaz pāris dienu to nostādini kādā atvērtā traukā.

    Divas trīs nedēļas paaugušos stādiņus pārstādi lielākā podā. Māla podi ir vispiemērotākie vairāku apsvērumu dēļ: tajos vieglāk nodrošināt vienmērīgu augsnes mitruma režīmu, savukārt vasarā, kad silda saule, augsne tik ātri neuzkarsīs un auga saknes necietīs no mitruma trūkuma. Dēstus turpini laistīt un reizi nedēļā obligāti piebaro ar kādu dārzeņu (ne puķu!) stādiem paredzētu mēslojumu. Nekādā gadījumā dēstus neiekaltē un nepārlaisti!

    Otru reizi pārstādi, kad dēsti jau krietni paaugušies, kad izveidojušās vairākas īstās lapas. Tomātus stādi atsevišķā māla podā vai kastē, katram paredzot 7–8 litrus augsnes. Aprūpēti, regulāri laistīti un katru nedēļu piebaroti tomāti brangi augs un ražos visu vasaru.

    Padomi tomātu audzēšanai uz palodzes:

    • Balkonam, lodžijai vai audzēšanai uz palodzes izvēlies speciāli radītas šķirnes ar kompaktāku augumu un mazākiem augļiem.
    • Labas, pārbaudītas šķirnes ir ‘Balkona tomāts’ un ‘Sprīdītis’, kas veido sarkanas vai dzeltenas krāsas miniatūrus auglīšus. plus abi foto
    • Iekaramajos podos ar vismaz 7 litru augsnes tilpumu audzējams ‘Akrobāts Toms’, kas veido nokarenu formu un gatavina sarkanus vai dzeltenus ovālas formas auglīšus. Audzējot nokarenos tomātus ‘Akrobāts Toms’, jāņem vērā, ka atvasēm jākarājas pāri trauka malām, tāpēc laikus to novieto uz paaugstinājuma vai podu pakarini. Ausgtāk minētajām šķirnēm pazarītes neizlauz. Ļauj augam pašam brīvi veidot krūmu. 
    • Ja vasaras vidū tomāts sakuplojis tik biezs, ka lapas un sānu dzinumi noēno augļus, ņem asu nazi un izgriez vecākās lapas, lai auglīši var sauļoties.
    • Nokarenajiem tomātiem gatavie augļi no krūma nenobirst.
    • Audzēšanai uz palodzēm vai balkonā vari izvēlēties arī siltumnīcu vai lauka tomātu šķirnes, taču tad pazarītes jāizlauž un stādi jāuzsien atbilstoši katras šķirnes prasībām.
    • Uz palodzēm un balkonos audzējamo tomātu mūžs beidzas apmēram oktobrī. Dienām sarūkot īsākām, lapas dzeltē un nobirst, un, ja neizmanto papildu apgaismojumu, augi beidz veģetāciju.
    • No pilnīgi gataviem pašiem skaistākajiem auglīšiem ievāc sēklas, ko varēsi izmanto nākamajā gadā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē