• Pašam savs citronkoks? Tas ir iespējams!

    Ēd un lasi
    Ingūna Gudrupa
    5. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tu jau droši vien zini, ka citrusus var audzēt ne tikai oranžērijā, bet arī mājās uz palodzes. Bet – vai zini arī, kā to darīt? Konsultē Ingūna Gudrupa, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste.

    Citrusu saime ir krietni liela – apelsīni, mandarīni, citroni, pomelo, greipfrūti, laimi, tanžerīni, klementīni, kumkvati un vēl daudzi citi mums mazāk zināmi augi. To dzimtene ir Dienvidaustrumāzija, taču pēdējā laikā tie izplatīti visā pasaulē, un selekcijas ceļā iegūti dažnedažādi hibrīdi.

    Tie var būt gan nelieli, līdz 3 metriem augsti koki vai krūmi, gan pamatīgi, 7–15 metrus augsti koki. Ziedi ir balti, ar daudzām putekšņlapām viducī, ļoti aromātiski. Ziedpumpuri aizmetas visu gadu, taču bagātīgāk citrusi zied pavasarī. Citrusu augļi briest 6–9 mēnešus.  Citrusiem ir ne tikai aromātiski augļi un ziedi, bet arī lapas, kas satur ēteriskās eļļas. Tās var labi sajust, paberzējot lapu. Izlieto tējā!

    Svarīgākais par citrusu audzēšanu

    1. GAISMA. Tā kā citrusi zied un ierieš augļus cauru gadu, tiem nepieciešama gaiša, no tiešiem pusdienas saules stariem pasargāta vieta. Kad beidzas pavasara salnas, vasarā tos ieteicams iznest ārā, bet jau septembra sākumā nest iekšā. Uzmani, lai ārā tos neapdedzina spožā pusdienas saule! Rudenī savu citruskociņu novieto mājokļa gaišākajā vietā. Augs būs pateicīgs arī par papildapgaismojumu.
    2. TEMPERATŪRA. Citrusi ir tropu un subtropu augi, tiem patīk 18–20 grādu temperatūra, taču citroniem ziemā vēlama zemāka temperatūra, tos vari pārziemināt 12–14 grādos. Laimi vairāk grib siltumu, savukārt apelsīni un mandarīni izturēs zemāku temperatūru.
    3. MITRUMS. Citrusu sakņu sistēma ir ļoti jutīga gan pret iekaltēšanu, gan pārlaistīšanu. Iekaltētam citronam nodzeltē un strauji nobirst lapas. Nobriedušu augu, nedaudz apgriežot un uzmanīgi laistot, vēl var atdzīvināt, bet jauns kociņš gan parasti aiziet bojā. Ja augs pārlaistīts (īpaši tas var notikt vēsās telpās), lapas nobirst zaļas vai ar brūnganu malu. Ja to laikus pamana, augu vēl var glābt. Ja sakņu sistēma ir ļoti cietusi, augs aizies bojā. Citrusiem siltās telpās ar centrālapkuri vajadzētu nodrošināt gaisa mitrināšanu.
    4. SUBSTRĀTS. Tas nepieciešams irdens un barības vielām bagāts. Veikalos piedāvā substrātu tieši citrusiem. Parasti tie ir uz kūdras bāzes ar attiecīgo minerālvielu koncentrāciju un citroniem piemērotu augsnes skābumu. Svarīgi, lai augsnes reakcija būtu vāji skāba pH 5,5–6,5. Augsnei podā jābūt gaisa un ūdens caurlaidīgai, tā nedrīkst sablīvēties.

      ! Ja augsni savam citrusam gatavo mājās
      Ņem kompostu, vislabāk sadalījušos lapu zemi, kūdru ar pH 4,5–5,5, sijātu granti (attiecībā 1:1:1) un pievieno nedaudz mālainas augsnes.
    5. MĒSLOŠANA. Citrusiem, tāpat kā citiem augiem, pavasarī vairāk nepieciešams kompleksais mēslojums ar lielāku slāpekļa (N) saturu, lai augs var attīstīt veselīgus jaunos dzinumus. Ieriešot ziedpumpurus, tam būs lielāka vajadzība pēc fosfora (P). Savukārt vasaras nogalē, rudenī jālieto mēslojumi, kuros mazāk slāpekļa, bet vairāk kālija (K), kas sekmē augu nobriešanu un sagatavošanos miera periodam.

      Tā kā citrusi zied un ražo augļus visu gadu, tie jāpabaro nepārtraukti, bet ziemā, kad telpā ir vēsāks un tumšāks, mazāk.

      Veikalos vari nopirkt speciālus citrusiem paredzētus mēslojumus, kurus lieto pēc instrukcijas.

      Citrusiem bieži novēro hlorozi, kad lapu plātne izbalē, bet dzīslojums paliek zaļš. Tas lielākoties saistīts ar substrāta skābuma (pH) paaugstināšanos, kas parasti notiek, laistot ar kaļķainu ūdeni. Augsnē veidojas nešķīstoši savienojumi, ko auga saknes nevar uzņemt, īpaši mikroelementus – magniju, dzelzi, cinku, mangānu, varu. Tad augs jāpārstāda svaigā augsnē.



      Citrusus var mēslot arī ar organisko mēslojumu un kūtsmēslu aizstājējiem, kurus plašā klāstā piedāvā veikalos.

      Atceries, ka tikko pārstādītus augus nemēslo vismaz divas nedēļas, jo pārstādot tiek traumēta sakņu sistēma. Turklāt svaigā substrātā sākumā ir arī pietiekami daudz barības vielu.
    6. APGRIEŠANA. Vainags jāsāk veidot, kamēr augs ir neliels. Sākumā vajag novērtēt, vai labāk citrusu audzēt kā kociņu vai krūmu. Vislabāk to apgriezt agri pavasarī, tūlīt pēc ziemas, kad augs ir gatavs strauji augt un veidot jaunos dzinumus.

      Atceries, ka citrusam vainags jāveido visu sezonu, izgriežot vājākos vai biezi saaugušos dzinumus. Lielākiem kokiem ik pavasari pirms ziedēšanas vainagu formē, saīsinot zarus par aptuveni trešdaļu vai pēc vajadzības.

      Paveidot vainagu vari arī tad, ja aizmetušies un briest augļi, – uzmanīgi izgriez kādu lieku zaru, kas sabiezina vainagu. Ja vainags ir ļoti biezs, arī rudenī paretini un saīsini zarus, lai ziemā briestošie citroni saņemtu pietiekami daudz gaismas.
    7. PAVAIROŠANA. Citrusu pavairošana ar sēklām būs kā eksperiments, jo iegūtie augļi ne vienmēr līdzināsies apēstajiem. Sēklas uzdīgšana jāgaida no divām nedēļām līdz mēnesim, jātur 22–24 grādu temperatūrā. Svarīgi neiekaltēt augsni. Kamēr sēkliņas nav sadīgušas, pāri podiņam pārliec stiklu vai plēvi, lai augsnes virskārta tik ātri neizžūst. Kad starp dīgļlapām attīstījies pirmais īsto lapu pāris, dīgstus izpiķē. No sēklām audzētam citrusam raža būs jāgaida 5–10 gadus – atkarībā no hibrīda.

      Visefektīvāk citrusus var pavairot ar spraudeņiem. Tie apsakņojas labi, pat bez speciālu apsakņošanas preparātu lietošanas. Citrusam nogriež labi nobriedušu jauno dzinumu un gatavo apmēram sprīdi garu (10–15 cm) spraudeni. Vari spraust gan galotnes spraudeni, gan arī zemāko zara posmu spraudeņus.

      Podiņu ar spraudeni ievieto polietilēna maisiņā, tā nodrošinot tam paaugstinātu gaisa mitrumu. Kad spraudenis iesakņojies – tas notiek 3–4 nedēļu laikā –, maisiņu noņem. No spraudeņa audzēts augs var uzziedēt jau nākamajā gadā, bet pirmie augļi gaidāmi 3.–4. gadā. 

      Ņem vērā!
      Augļus iegūsi, ja mājās augs arī viens citruskociņš. Tikai ziedēšanas laikā putekšņus ar otiņu pārnes no viena zieda uz citu. Tiesa, jauns augs daudz augļu nobriedināt nespēs, tāpēc daļa auglīšu var nobirt vēl aizmetņa stadijā.
    8. KAITĒKĻI. Nepiemērotos apstākļos tādi mēdz uzmesties. Tīklērces parasti augu bojā karstās telpās ar sausu gaisu, tāpēc svarīgi to mitrināt. Kaitēkļus apkaro, apsmidzinot ar cukurūdeni, ko gatavo, ņemot ēdamkaroti uz glāzi ūdens. Procedūru atkārto pēc 7–10 dienām, jo šādi nevar iznīcināt kaitēkļu oliņas. Augu pēc katras apstrādes nākamajā dienā nomazgā.

      Bruņutis var notīrīt ar 40% spirta šķīdumu. Vislabāk to darīt ar stingru saru otiņu. Arī šī procedūra jāveic vairākas reizes, jo kukaiņu oliņas ir ļoti izturīgas un ilgstoši var paciest nelabvēlīgus apstākļus.

     

    Ko audzēt?

    • Vispiemērotākie audzēšanai telpās ir citronu (Citrus limon), apelsīnu (C. sinensis), mandarīnu (C. reticulata), kumkvatu (C. japonica) šķirnes un hibrīdi.
    • Populārākās telpās audzējamās citronu šķirnes ir ‘Meyer’, ‘Pavlovskij’ un ‘Ponderosa’ ar ļoti lieliem augļiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē