• Pareizā augsne katram telpaugam

    Māja
    Liena Britāne
    Liena Britāne
    7. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Augiem tāpat kā cilvēkiem ir dažādas prasības. Lai telpaugi justos labi, katram jāizvēlas piemērota augsne. Kā pazīt pareizo? Konsultē dārzniece Sigita Linde.

    Kāpēc dažādiem augiem vajadzīga atšķirīga augsne? Tikai katram augam piemērojot vajadzīgo, tie augs skaisti un spēcīgi. Nepiemērotā zemē sēklas pat var neuzdīgt!

    Piemērota augšanas vide īpaši svarīga augu attīstības sākumā, kad tie ir visvārgākie. Ja augs nīkuļo, iespējams, nav iedēstīts atbilstošā augsnē un tam pietrūkst barības vielu. Nepiemērotā augsnē pasliktinās nodrošinājums arī ar ūdeni, gaisu, siltumu. Mēs varam augus mēslot ar dažādiem mēslošanas līdzekļiem, tomēr tie nedos gaidīto rezultātu.

     Vāji pieblīvētā augsnē augam trūks atbalsta, tāpēc tas slikti iesakņosies. Stipri saspiestā augsnē ūdens un gaiss netiks pie saknēm, tāpēc augs iesakņosies lēnām.

    Augsnes izvēle soli pa solim:

    1. Novērtē
      Tā kā podos augi ar laiku izmanto visas augsnes barības vielas, tie jāpārstāda, nomainot zemes maisījumus, kuros būs jauni barības vielu krājumi. No izvēlētās augsnes sastāva būs atkarīga auga augšana, ziedpumpuru veidošanās, ziedēšana, sēklu, augļu nogatavošanās. Tas nozīmē, ka auga dzīve lielākoties atkarīga no augsnē iemaisītā mēslojuma. Ja augs, neraugoties uz visām rūpēm, izskatās slims, neaug un neattīstās, augsne nav derīga, jo tai var būt pārāk liels blīvums, tajā var būt ieviesušies kaitēkļi vai sliekas.
    2. Sagrupē
      Lai saprastu, kura būs piemērotā augsne, visvienkāršākais ir savus telpaugus dalīt divās daļās: tiem, kuru lapojums ir smalks un gaisīgs, vajadzīga mīksta augsne, bet tiem, kam lapas cietas un stingras vai ir ērkšķi, vajadzīga smagāka augsne. Tomēr saprātīgāk ir meklēt katram augam atbilstošu specifiskāku augsni, piemēram, īpašas augsnes ir epifītaugiem: bromēlijām, orhidejām, kad augsnei pievieno priežu mizas, sūnas, nesatrūdējušas lapas, bet kaktusu augsnei piemaisa ķieģeļu drumslas, māla podiņu lauskas, kokogļu gabaliņus.
    3. Izvēlies
      Lielākā daļa dārzkopības veikalos, lielveikalos un tirgus kioskos nopērkamo augsnes maisījumu sastāv no frēzkūdras ar noteiktai augu grupai vajadzīgām un piemērotām piedevām. Tai ir gan plusi, gan mīnusi: liela mitrumietilpība, tā izžūst lēnāk, un augs nav bieži jālaista, bet izkaltusi frēzkūdra slikti samirkst, tajā ir maz barības vielu. Nopērkamie augsnes maisījumi ir bagātināti ar augu attīstībai nepieciešamajām vielām, un tajos ir iznīcinātas nezāļu sēklas. Laba augsne būs irdena, ūdens un gaisa caurlaidīga, tāpēc tām tiek pievienotas arī sīkas poda lauskas, keramzīts, rupja grants un citi irdenumu veidojoši materiāli. Cena būs atkarīga no iepakojuma svara, augsnes veida un no firmas, kas augsni sagatavo un piegādā.

    Piemeklē arī podu un drenāžas kārtu!

    Stādīšanai derēs tikai trauki ar drenāžas caurumu. Dekoratīvajam traukam cauruma nav, un tādā augu stādīt nevar. Pods nedrīkst būt pārāk liels, vislabāk augu pārstādīt tikai par vienu izmēru lielākā traukā. Taču klīvijas un vaskapuķes labāk zied mazākā podiņā, sukulentus varam stādīt atpakaļ tikpat lielā puķu podā, bet strauji augošajiem hibiskiem varam ņemt divreiz lielāku podu. Varam izmantot arī vecos podus, tikai tie jāizmazgā un jādezinficē ar verdošu ūdeni.

    • Māla podi ir poraini, tāpēc ūdens iztvaiko no augsnes virskārtas un caur poda sienām. Augi tajos tev būs jālaista biežāk.
    • No plastmasas poda ūdens iztvaiko tikai no zemes virskārtas, tāpēc augi tajos jālaista retāk.

    Pirms augsnes iebēršanas māla podā uz drenāžas caurumiņa uzliec māla trauka lausku un uz tās uzber centimetru biezu drenāžas kārtu no smiltīm, grants vai cita līdzīga materiāla. Plastmasas podos ar vairākiem lieliem drenāžas caurumiem, izmantojot augsni, kur pamatā ir kūdras maisījumus, drenāžas slānis nav tik būtisks.

    Puķēm nepieciešamais augsnes minimums

    1. Kaktusiem: kaktusu zeme.
      Vieglais gaisu saturošais maisījums sastāv no divām daļām lapu un velēnu zemes, vienas daļas rupjas grants, nedaudz ķieģeļa šķembu un sasmalcinātu ogļu. 
    2. Orhidejām: orhideju un epifīto augu zeme.
      Tā sastāv no gaišas kūdras, kompostētas priežu mizas, kokosa šķiedras, kokosrieksta mizas, keramzīta.
    3. Līdakaistei un mājas svētībai: universālā zaļo telpaugu zeme.
      Tā sastāv no purva kūdras, keramzīta
    4. Papardēm un bromēlijām: zemes maisījums, kura sastāvā ir augu komposts un skābā kūdra.
    5. Pelargonijām: puķu zeme, kuras sastāvā ir kūdra, perlīts, ilgiedarbīgs mēslojums.
    6. Citronkociņam un citiem eksotiskajiem augiem: augsnes substrāts, kas paredzēts augsnes ielabošanai, tā satāvā ir dabīgais organiskais mēslojums un sūnu kūdra. 
    7. Ziedošajiem augiem: bagātināts augnes maisījums istabas puķēm, kura sastāvā ir melnzeme, kūdra, barības vielu koncentrāts.

    Uz augsnes maisījuma paciņas jābūt uzrakstītam, cik ilgam laikam pietiks barības vielu un kad augu vajadzētu piemēslot.

    Pagatavo augsni pats

    Ja dārzā pieejams komposts un laba melnzeme, telpaugu pārstādīšanai un jaunu augu stādīšanai piemērotu augsnes maisījumu var pagatavot pats. Lielākajai daļai augu zemi vari samaisīt no komposta trūdzemes, kas ir bagāta barības vielām un kompostēta no augu un dzīvnieku izcelsmes atlikumiem, kā arī no velēnu trūdzemes. Vēl klāt tām vajadzēs frēzkūdru bez piemaisījumiem un rupju, tīru smilti. Svarīgi ievērot komposta, frēzkūdras un smilšu proporcijas, jo dažādiem augiem tās vajadzīgas atšķirīgas:

    • mazprasīgu augu varam stādīt sava dārza zemes un rupju smilšu vai grants maisījumā 5:1;
    • prasīgam augam proporcija kompostam, frēzkūdrai un smiltij būs 3:3:1;
    • visprasīgākajiem epifītiem sajauktajai augsnei no frēzkūdras un smiltīm 2:1 pievieno sasmalcinātas priedes mizas, ozolu lapas, kūdras sūnas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē