• Nesam ārā istabas augus!

    Istabas augi, dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    25. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Istabas augi vasarā var kļūt par krāšņu dārza, terases vai balkona rotu. Īpaši par papildu saules gaismu priecāsies augi, kuru dzimtene ir karstās tropu zemes vai tuksneši. Tomēr, pirms nest augus ārā, jānovērtē, vai patiešām būs iespējams tiem nodrošināt piemērotus dzīves apstākļus.

    Ja mājai ir tikai balkons vai terase dienvidu pusē un jauns dārzs, kurā nav neviena koka vai krūma, kas mestu ēnu, taču uz palodzes mīt tikai augi, kas necieš tiešus saules starus, istabas augus ārā nest nevajag. Arī tie augi, kas istabā auguši tālāk no loga, iznesti dienvidu saulītē, gūs lapu apdegumus un, kamēr atkopsies, ilgu laiku nebūs dekoratīvi. Arī augus, kas ļoti mīl siltumu (piemēram, kafijkoku un falenopsi) ārā labāk nenest.

    5 padomi, kas jāņem vērā:

    1. Sagaidi siltas naktis. Tādas, kad temperatūra ir plus 16 grādu.
    2. Atrodi katram augam labāko vietu. Ziemeļu puse būs piemērotāka lapainajiem telpaugiem, kuri nezied, savukārt ziedošie telpaugi labāk jutīsies austrumu, rietumu vai dienvidrietumu pusē.
    3. Iekop vietu, kur augs mitināsies. Ja puķupodu novietosi zālē, zāliens pirms tam jānopļauj.
    4. Pie āra dzīves pieradini pamazām. Ārā pirmo reizi augi jānes mākoņainā dienā un sākumā jānovieto ēnainā vietā, nevis tiešos saules staros. Šādi telpaugs pieradīs pie saules gaismas un negūs lapu apdegumus.
    5. Auga podu novieto uz šķīvja vai paaugstinājuma. Izmanto paliktni, puķu podestu vai iekarini ābelē. Paaugstinājums aiztaupīs virkni neērtību – pļaujot zāli, puķupods nebūs jāpārvieto, tas nenosmērēsies ar zāles krikumiem, zālienā nepaliks apaļi nospiedumi, puķupodā mazāk salīdīs kāpuri un kukaiņi, taču pats svarīgākais – puķupodā nesāks iedzīvoties augi ar spēcīgāku sakņu sistēmu, piemēram, gārsa. Uz terases ērti būs puķupodu paliktņi ar riteņiem. Šādi augus, īpaši lielāka izmēra palmas vai gumijkokus, būs vienkāršāk pārvietot, ja ārā līst stiprs lietus, vai iestumt istabā, ja gaidāms auksts laiks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē