• Laimes puķe – Ķīnas roze

    Dārzs
    Zanda Jankevica
    6. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ķīnas roze labprāt aug un skaisti zied, turklāt nav ne pārāk cimperlīga, ne slimīga, taču tai nepieciešama pastāvīga aprūpe. Vairāk stāsta Dace Grīviņa, telpaugu eksperte.

    Ķīnas rozes (Hibiscus rosa sinensis) dzimtene ir tropiskā Āzija, tā savvaļā sastopama arī citās tropiskajās zemēs un Okeānijas salās. Ķīnas roze ir mūžzaļš augs un dabā var izaugt teju piecus metrus augsta. Arī telpās, ja vien ļauj vieta, hibisks aug braši un dzīvo divdesmit gadu un pat vairāk. Mūsdienās tirdzniecībai ievestās Ķīnas rozes parasti ir apstrādātas ar ķīmiskām vielām, lai krūms būtu zems, kompakts, tomēr ar laiku ķimikāliju ietekme zūd, un, ja tā augšanu neierobežo, augs var izaug ļoti liels. Ķīnas roze ir ideāli piemērota plašai telpai un ziemas dārzam.

    Kāpēc laimes puķe?

    Ķīnieši uzskata: ka Ķīnas rozei ir izteikti spēcīga ietekme uz cilvēku: kad puķe saplaukst krāšņos ziedos, pilnu krūti var baudīt laimes izjūtu.

    Ķīnas rozes ziedēšana

    Ķīnas rozei ir sulīgi zaļas lapas un koši sarkani ziedi. Taču augam ir arī ļoti daudz šķirņu un hibrīdu, kuru ziedi mēdz būt rozā, dzeltenīgi, laškrāsas, krēmkrāsas, daudzkrāsaini, pildīti un sekstaini. Zieds turklāt ir arī liels – tā diametrs var sasniegt 12 centimetrus. Tiesa, viena zieda mūžs ir īss – viena divas dienas. Bet! Tā kā pumpuri plaukst pakāpeniski un to ir ļoti daudz, ziedēšanas periods Ķīnas rozei ir no agra pavasara līdz vēlam rudenim, bet ziemas vidū rozei vajag ļaut no ziedēšanas atpūsties.

    Ķīnas rozei piemērota augsne un vieta

    Vislabāk Ķīnas rozei patiks augt un ziedēt barības vielām bagātā augsnes substrātā, kas veidots no mēslotas kūdras, velēnu zemes, lapu zemes, nedaudz piemaisot smilti vai granti, lai saknes būtu labāk apgādātas ar skābekli.

    Piemērotākā augšanas vieta – gaiša, labi vēdināta telpa, bet ne tiešos saules staros. Vasaru hibisks labprāt pavadīs laukā, bet pie jauniem apstākļiem tas jāpieradina pakāpeniski, ja nepieciešams, sākumā noēnojot. Augam ļoti patīk svaigs gaiss un patīk, ja vasarā rasina tā lapas arī tad, ja augs atrodas ārā.

    Ķīnas roze ir izturīga un veselīga – labi koptu augu kaitēkļi un slimības nepiemeklē gandrīz nekad.

    Ķīnas rozes laistīšana un mēslošana

    Svarīgi ir neiekaltēt Ķīnas rozes sakņu kamolu, taču tikpat svarīgi arī nepārliet. Jālaista vienmērīgā, regulārā režīmā ar nostādinātu krāna ūdeni. Ja augs ir liels, vasaras karstumā tas jāaplej, iespējams, pat divas reizes dienā.

    Lai Ķīnas roze labāk augtu, tā arī bagātīgi jāmēslo vismaz reizi nedēļā vai, pievienojot vieglu mēslošanas devu, gandrīz katrā laistīšanas reizē. Mēslošanai der rozēm paredzētais mēslojums vai kompleksais mēslojums. Mēslošana hibiskam ieteicama no pavasara līdz rudenim, un, ja augs saņems vajadzīgo barības vielu daudzumu, tas ziedēs patiešām ilgi un krāšņi. Ja ziemu Ķīnas roze pavada vēsā telpā, mēslot nav nepieciešams, bet, ja siltā, jāpamēslo reizi mēnesī.

    Hibiscus apricot. Sarkanās un rozā Ķīnas rozes hibrīds.

    Ķīnas rozes pārstādīšana un pavairošana

    Ķīnas roze ir samērā ātraudzīga. Pavairot vislabāk pavasarī, izmantojot sprīdi garu galotnes spraudeni – tam noņem apakšējās lapiņas, apsakņošanai iesprauž kūdrā un apsedz, lai temperatūra būtu nedaudz virs 20 grādiem. Apakšējās lapiņas noņem un gaida, kad apsakņosies. Augu nedrīkst stādīt pārāk lielā podā – tad tas neziedēs, bet gan koncentrēsies augšanai un poda piepildīšanai. Kad jaunais spraudenis ieaudzis, tas ir jāgalotņo, lai neizaug viena gara, gara pīcka. Apgriežot galotni, dzinumi nāks no sāniem, un pakāpeniski saaugs skaists krūms.

    Formas veidošana ķīnas rozei

    Lai izveidotu vēlamo auga formu, rudenī pēc noziedēšanas augs ir regulāri jāapgriež. Ķīnas rozi var veidot kā krūmu vai kā koku. Ja, audzējot hibisku no spraudeņa, apgriež sānu dzinumus, veidojas koks. Lai sāktu veidot zarus, galotne jānogriež, kad stumbrs ir aptuveni metru garš, bet zarus apgriež, lai tajos veidojas jaunie dzinumi. 

    Ja pieaudzis hibisks nekad iepriekš nav griezts, tomēr gribas tam glītu formu, tad augs jāapgriež gana dūšīgi. Vajag censties griezt tā, lai jaunais dzinums virzās uz auga ārpusi, nevis centru, un svarīgi, lai arī iekšienē augs ir pietiekami izgaismots.

    Hibiscus sabdariffa. Sudānas hibisks jeb karkade.

    Trīs jautājumi par Ķīnas rozi

    1. Mēdz teikt: jo vairāk Ķīnas rozi apgriež, jo labāk tā saziedēs. Vai tā ir taisnība?
    Lai Ķīnas roze bagātīgi ziedētu, daudz lielāka nozīme ir tam, vai augs ziemu pavadījis gaišā, vēsā vietā un pareizajā temperatūrā – ap plus 15 grādiem.

    2. Ja Ķīnas roze aug jau gadiem un ir saaugusi krietni liela, pārstādīt to var izrādīties ļoti sarežģīti. Ko darīt?
    Pavasarī, cik iespējams, jānoņem zemes virskārta, nesavainojot saknes, un jāuzber svaiga, bagātīga augsne.

    3. Vai visu gadu Ķīnas rozei der viens mēslojums?
    Pavasarī jāizvēlas tāds, kura sastāvā ir vairāk augšanu veicinošā elementa slāpekļa, ziedēšanas laikā – kurā ir vairāk fosfora, bet rudens pusē izturībai būs nepieciešams kālijs.

    Trīs NĒ Ķīnas rozes kopšanā

    1. Nesmidzini ūdeni tieši uz ziediem, rasinot augu.
    2. Nenovieto augu tiešos saules staros – tie var apdedzināt auga lapas. Īpaši augs no saules jāsargā pavasarī.
    3. Negrozi augu un nemaini tā atrašanās vietu telpā. Ķīnas rozei tas nepatiks.

     

    Tas ir interesanti!

    Izžāvētas hibiska ziedlapiņas jeb karkade ir tumši sarkanā krāsā, un, pagatavojot dzērienu, arī tas ir tumši sarkans, skābens. Šī tēja ir veselīga – tā satur C vitamīnu. Hibisku, ko visbiežāk izmanto tējas ieguvei, audzē Ēģiptē un Sudānā, tādēļ to dēvē arī par Sudānas rozi. Senajā Ēģiptē sievietēm bija aizliegts dzert hibiska tēju, jo tolaik uzskatīja, ka tā mudina uz izvirtību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē