• Kas patīk mājas svētībai?

    Māja
    Ingūna Gudrupa
    10. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ingūna Gudrupa
    Lasītājas jautājums: Gribu uzzināt, kā audzēt mājas svētību. Kādā augsnē un cik dziļi jāstāda, lai tā dzītu jaunas atvases? Cik bieži jālaista, kā jāmēslo? Cik bieži jāpārstāda? Kur var nopirkt stādus? Kādi ir tautas ticējumi par mājas svētību? Atbild Ingūna Gudrupa, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste.

    Aspidistra ir sen zināms augs latviešu mājās. Mājas svētība ir tautas nosaukums. Literatūrā to var atrast pēc zinātniskā nosaukuma – dižā aspidistra (Aspidistra elatior). Senie tautas ticējumi saka vienu: ja mājas svētība saaugusi kupla un veselīga, mājās ir labvēlīga vide gan augam, gan mājiniekiem.

    Vienmēr der paturēt prātā, ka telpās ar krāsns apkuri un koka logu rāmjiem mājas svētībai ir piemērotāks mikroklimats nekā modernajos mājokļos ar plastmasas logiem un apsildāmajām grīdām.

    Aspidistras dzimtene ir Dienvidaustrumāzija, kur klimats ir maigāks nekā pie mums. To var audzēt gan vēsās telpās 10–16 grādu temperatūrā, gan siltākās. Dabā aspidistras aug koku paēnā, tāpēc tām nevajag ļoti daudz gaismas. Spilgtā saulē aspidistru lapas var izbalēt, kļūt dzeltenas. Bet neaizstum podu ar mājas svētību arī istabas tumšākajā kaktā, ja gribi, lai augam veidotos skaistas, tumši zaļas lapas! Arī lai ziedētu, tam nepieciešams labs apgaismojums. Aspidistras ziedus ir visai grūti pamanīt – jāpašķir auga leknās lapas, jo violetie ziediņi izvietoti uz sakneņu muguriņas pie pašas augsnes.  

    Aspidistras laista mēreni, tās necieš lieku slapjumu. It īpaši saudzīgi tas jādara vēsās telpās – aplej tikai tad, kad augsnes virskārta apžūst.

    Mājas svētība var ilgi augt vienā podā, kamēr tas pieaug pilns. Pārstādot augu, to var sadalīt vairākos ceros. Svarīgi, lai jaunajam augam būtu vismaz trīs lapas. Lai tas ātrāk sakuplotu, cerus labāk atdalīt lielākus.

    Aspidistras stāda irdenā augsnē, ko gatavo no komposta, sijātas grants un neitralizētas, ar minerālvielām bagātinātas kūdras attiecībā 1:1:1. Var arī lietot veikalā nopērkamo substrātu telpaugiem, kam pievieno nedaudz mālainas augsnes un sijātu granti.

    Mājas svētībai ir sekla, virspusēja sakņu sistēma, tāpēc augu nedrīkst stādīt dziļi. Stādi tā, lai sakneņu muguriņas nebūtu apbērtas ar augsni. Svaigi pārstādītu aspidistru nemēslo vismaz mēnesi.

    Aspidistra ir pacietīgs augs, tomēr aktīvas augšanas sezonā no marta līdz septembrim der to 1–2 reizes mēnesī pamēslot ar komplekso, telpaugiem paredzēto mēslojumu.

    Stādi nopērkami tirdzniecības centros, kur pārdod telpaugus, un botānisko dārzu stādu tirdziņos. Mājas svētība nav retums!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē