• FOTO: Dārzs uz balkona – ieteikumi, kā to izveidot

    Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pievienot svaigas bazilika lapiņas brokastu salātiem vai vasarā mieloties ar paša audzētiem tomātiem – tā nav tikai dārzu īpašnieku privilēģija. Arī cilvēki, kas mitinās pilsētas dzīvokļos, var mājās izaudzēt ne vien aromātiskus garšaugus, bet pat dārzeņus un sēnes. Īpaši piemērota vieta dārzniecības eksperimentiem pilsētā ir balkoni un terases.

    Pētot Latvijas iedzīvotāju mājokļu iekārtošanas paradumus, dizaineri ir novērojuši, ka visbiežāk balkons ir kļuvis par vietu, kur noglabāt nevajadzīgās vai reti izmantotās mantas, nevis kalpo kā svaiga gaisa un atpūtas oāze. Taču, veltot kaut nedaudz uzmanības balkona iekārtošanai, tas var kļūt par nelielu dārziņu vai jauku vietu, kur pavadīt brīvo laiku.

    Augi – no grīdas līdz griestiem

    Balkona pārveidošanu par mazu dārziņu vajadzētu sākt ar plānošanu – no sākuma jāsaprot, cik un ko gribēsiet audzēt, un tad var izvēlēties atbilstošas mēbeles, puķupodus, plauktiņus.

    „Mūsdienās cilvēki uz balkona audzē dažnedažādus augus. Līdzās dekoratīvajiem augiem un puķēm tagad arvien biežāk izvēlamies izveidot arī praktiskus garšvielu dārziņus. Daži eksperimentē un mēģina izaudzēt tomātus, gurķus, šampinjonus vai ingveru, ir pat tādi, kas uz balkona audzē gliemežus vai kāpurus,“ par plašajām urbānās dārzniecības iespējām stāsta IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītāja Baiba Freija.

    Viņa joko, ka uz balkona, visticamāk, nevar izaudzēt tikai augļu kokus un daudzgadīgus ogu krūmus. Lai padarītu dārziņa ierīkošanu interesantāku, dizainere iesaka to veidot tematiski, piemēram, iekārtot ārstniecības augu kasti ar timiānu, melisu, piparmētru un kumelītēm vai Meksikas tēmai veltītus puķupodus ar tomātiņiem, papriku un čili.

    Tas, cik lielu varēsiet izvērst savu dārziņu, atkarīgs gan no balkona platības, gan izvēlētajiem iekārtojuma risinājumiem.

    Izvietojot puķupodus plauktā vairākos stāvos, izmantojot iekaramos puķupodus un uz balkona margām uzkarināmas puķu kastes, pat mazā balkonā var radīt iespaidīgu zaļumu dārzu.

    „Jo vairāk augu, jo labāk. Jau ierasts risinājums ir augu kastes un puķu podi, kurus var iekārt balkona margās, aizpildot visu margu garumu,“ saka dizainere. „Lielākus augus smagākos puķupodos būs drošāk novietot uz balkona grīdas – tur var uz vasaru izlikt arī dažus istabas augus. Taču lielāku augu daudzveidību un apjomu iespējams radīt, izmantojot vertikālo telpu.“

    Puķupodus ar augiem var izvietot speciālos vertikālajos statīvos vai plauktos gar balkona sienām. Vasaras sezonā tur zaļos dārzeņi, garšaugi vai salāti, bet ziemā plauktos var glabāt sporta vai brīvā laika inventāru. Atsevišķiem āra plauktiem par pāris eiro iespējams papildus iegādāties caurspīdīgu pārklāju, kas pārvērtīs plauktu par vertikālu siltumnīcu, lai balkona dārzs būtu vēl ražīgāks.

    Īpaši zaļojošu iespaidu palīdzēs radīt nokarenie augi, kas sastādīti dažāda veida iekaramajos puķupodos – pie sienas, pie margām vai iekārti griestos.

    Puķupodu un kastu izvēli nosaka gan tas, ko tajos paredzēts audzēt, gan personiskā gaume. Lai balkona iekārtojumu ieturētu vienotā stilā, dizainere iesaka sākt ar dažu svarīgāko augu podu iegādi, izvēloties tos līdzīgā stilā un krāsās. Vēlāk, kad pamats ir radīts, lēnām var pievienot papildu puķupodus, sekojot līdzi, lai neieviešas pārāk raiba krāsu dažādība.

    Balkons – vieta, kur baudīt vasaru pilsētā

    Dizainere aicina balkonā ne vien iekopt savu pilsētas dārzu, bet arī ierīkot ērtu un patīkamu atpūtas vietu, kur izbaudīt siltas dienas un vakarus. Visbiežāk balkoni ir šauri un gari, tāpēc šāda plānojuma telpas tālākajos stūros dizainere iesaka izvietot plauktus, bet vidū atstāt vietu galdam un krēsliem.

    „Lai iegūtu vairāk noderīgas vietas uz balkona, der padomāt par visu sienas augstuma izmantošanu, izvēloties augstos plauktus vai piestiprinot pie sienas āra lietošanai paredzētus plauktiņus. Tā jūs iegūsiet vairāk vietas uz balkona grīdas, kā arī papildu vietu mantu glabāšanai vai vēl kādam puķupodam,“ tā B. Freija. Viņa piebilst, ka prātīgi būs uz balkona likt salokāmas mēbeles, piemēram, krēslus un galdu, ko iespējams kompakti salikt un nolikt malā, kad mēbeles netiek lietotas. Būtiski ir atcerēties, ka balkona un terases iekārtojumam jāizvēlas āra lietošanai domātas mēbeles – tās būs gan drošākas, gan ilgāk kalpos.

    Dizainere ir pārliecināta – veltot mazliet laika balkona iekārtošanai, tas var kļūt ne vien par dārzu, bet arī par sporta zāli, bērnu rotaļlaukumu vai vienkārši par labāko vietu, kur baudīt vasaru pilsētā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē