• Arnis Krauze – augu glābējs

    Dzīvesveids
    Kristīne Vilīte
    Kristīne Vilīte
    20. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Arnis Krauze
    Foto: Kārlis Vilītis
    Arnis Krauze
    Žurnālists un TV3 ziņu diktors ARNIS KRAUZE pa zemi rušinās augu gadu. Pavasaros un vasarās viņš dodas uz saviem laukiem, lai stādītu dobēs puķes un apkoptu ābeles un ogulājus, bet ziemā visas rūpes tiek veltītas telpaugiem. Daudzi no tiem jau sen būtu nonākuši atkritumos, ja vien Arnis tos neizglābtu.

    Raksts tapis 2019.gada februārī, žurnālam IEVAS DĀRZS

    Kā dizaina elements

    Skandināvu stilā iekārtotajā žurnālista dzīvoklī istabas augi ir it visur, pat vannasistabā. Tiesa, tur novietoti ilgmūžīgie jeb mākslīgie, kas zaļo arī pilnīgā tumsā. Virtuvē iekārtojies milzu hlorofīts, par kuru Arnim ir īpašs stāsts: «Šis augs ar mani ir vismaz ceturtdaļgadsimtu. Bezgala izturīgs. Kopā aizbraucām uz Briseli, kur strādāju par korespondentu, un atbraucām arī atpakaļ. Ko dara, lai tik labi ilgi dzīvotu? Kā lidoja kopā ar augu??»

    Istabas augi Arņa dzīvesvietās bijuši vienmēr, bet pēc nesen veiktā remonta to pulks kļuvis krietni kuplāks. Izrādās, tas saistīts ar interjeru: «Remontējot dzīvokli, pārlapoju dažādus skandināvu dizaina žurnālus un interneta vietnes. Tur nošpikoju plauktu risinājumu – pie sienas piestiprinātas kastes, kurās ievietoti istabas augi. Sapratu, ka tagad ir modē izmantot augus kā dizaina elementu. Mani šī ideja aizrāva, un sāku to realizēt.»

     

    Iespēja 14 centu vērtībā

    Tā kā šim projektam vajadzēja daudz augu, Arnis devās uz veikalu Depo. «Tur vienmēr ir stends ar nocenotajiem augiem. Tad arī atrodu savus iemītniekus. Man nav kritēriju, pēc kuriem izvēlos augus, ja nu vienīgais vienojošais elements ir fakts, ka tie visi bija nocenoti.

    Dodu iespēju tādiem grūtdieņiem, kas maksā pat tikai četrpadsmit centu.

    Protams, ir augi, kuri neiedzīvojas, bet lielākā daļa atmaksā man ar brašu augšanu,» viņš priecājas. Un citādi jau nemaz nevarētu būt, jo Arnis saviem zaļajiem istabas biedriem nodrošinājis teju kūrorta cienīgus apstākļus – sākot ar laistīšanu un mēslošanu un beidzot ar gaisa mitrināšanu. «Jā, nopirku gaisa mitrinātāju, lai augiem nekaitē sausais gaiss apkures sezonā, un ieguvēji esam visi – gan zaļie kompanjoni, gan es, jo arī man pašam telpās tagad vieglāk elpot,» atzīst Arnis.

    «Arī draugi, kuri zina par manu zaļo bērnudārzu, ciemos nāk ar savu istabas augu atvasēm – tā nesen dabūju bērniņu.»

     

    Atgadījums ar ziedošo naudas koku

    Tie istabas augi, kuri nav iekārtojušies jaunā dizaina plauktos, drūzmējas uz palodzes. Tur labi sadzīvo gan prāva līdakaste, gan bonsai kociņš, ko Arnis cītīgi frizē jau divdesmit gadu, gan sanpaulijas, ko, lūdzot izglābt, atveda laba paziņa. «Pagaidām sanpaulijas dzen lapas un gatavojas ziedēt. Ja nu akurāt gadīsies krīzes situācija, būs jālūdz padoms eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, jo viņai ir liela pieredze sanpauliju audzēšanā. Man vēl gaismas gadi līdz viņas līmenim!» pajoko Arnis. Starp citu, viņam ir arī stāsts, kā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā meklējis dāvanu Vairai Vīķei-Freibergai un gandrīz nopircis īpaši vērtīgu eksponātu. «Tur var iegādāties ļoti kvalitatīvus telpaugus, sākot ar mazu sukulentu un beidzot ar milzu palmu, turklāt botāniskais dārzs ik pa laikam rīko stādu tirgu, un visi augi ir īpaši ar to, ka izauguši Latvijā, ir skaisti, stalti un veselīgi. Dodoties uz botānisko dārzu, var, tā teikt, nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu: gan papriecēt acis Palmu un Tropu tauriņu mājā, gan nopirkt jaunu mājas iemītnieku. Piedevām zinošie darbinieki dod tiešām vērtīgus padomus par augu kopšanu, un arī augu cenas ir vairāk nekā patīkamas. Tā nu reiz devos uz botānisko dārzu meklēt cienījamajai jubilārei puķi. Noskatīju naudas koku, kas turklāt ziedēja – neko tādu agrāk nebiju redzējis, tāpēc nopriecājos par savu izvēli. Diemžēl darījums nenotika, jo izrādījās, ka konkrētais naudas koks netiek pārdots. Tikai vēlāk ziņās lasīju, ka botāniskajā dārzā piedzīvots neparasts notikums – uzziedējis naudas koks!»

     

    Glābiet krotonu!

    Pašam mini botāniskā dārza īpašniekam naudas koka gan nav, bet ir paša stādīta orhideja. «Tas bija eksperiments. Man uzdāvinātā orhideja ne tikai uzziedēja vēlreiz, bet tai saradās arī daudz bērniņu. Vienu iestādīju, zinot tikai to, ka orhidejai vajag stikla podu un speciālo, orhidejām domāto augsni,» saka Arnis. Viņš pats gan noraida komplimentus par to, ka augiem pie viņa tā patīk, ka zied un zeļ pat veikalā norakstītie. «Re, mans sāpju bērns krotons (Croton), iegādāts Briselē, priecēja ar savām raibajām lapām, no maza stādiņa izaugot par koku. Tagad met nost lapas un nīkuļo. Varbūt vecums? Varbūt par strauju izauga? »

    Uz jautājumiem, ar kādiem istabas augiem vēl paredzēts papildināt istabas dārzu un kas ir lielākais izaicinājums, Arnis vaļsirdīgi atbild:

    «Esmu amatieris, kurš vēl tikai taustās un mācās, bet gribu savu istabas dārzu papildināt ar nokareniem un ziedošiem augiem. Gribētos, lai būtu kāds retums, piemēram, ziedošs naudas koks. Esmu ar mieru ziedus gaidīt arī desmit gadu. Man pacietības pietiek.»

    No kastēm veidoti plaukti un daudz augu ir dizaina žurnālos atrasta un nošpikota ideja.

    Arī šīs rozes maksāja vien 14 centu un pirms nonākšanas Arņa dzīvoklī galīgi neizskatījās pēc ziedētājām.

     

    Orhideju Arnis izaudzēja pats, no maza bērniņa, un par kopšanu un lutināšanu tā atmaksā ar skaistiem ziediem.

     

    ARŅA AUGU KOPŠANAS KOMPLEKTS

    •  Mēslojums lapām Compo
    •  Šķidrais mēslojums Vito
    •  Gaisa mitrinātājs
    •  Lejkanna

    2 vērtīgi Arņa padomi

    1. Labāk iekaltēt nekā pārlaistīt. «Šo gudrību man izstāstīja botāniskajā dārzā. Īpaši to vajag ievērot ziemā, kad augiem ir miera periods. Jāteic, ka tagad man ir skaidrs, kāpēc citas ziemas mani augi vienkārši nopuva. Šis padoms reāli strādā!»

    2. Cērp bez žēlastības! «No maniem augiem šis ieteikums īpaši attiecas uz Ķīnas rozi. Griešana veicina kuplošanu un ziedēšanu.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē