• 8 svarīgi jautājumi par istabas augu mazgāšanu

    Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ja gribi iepriecināt savas istabas puķes zaļo sirdi, aiznes to uz dušu! Ziemā tas lielai daļai augu ir īpaši svarīgi, jo jau tā ir tumšs, bet putekļi uz lapām gaismu atņem vēl vairāk. Konsultē DACE GRĪVIŅA, LU Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja.

    Istabas augi jāmazgā tāpēc, ka auga pilnvērtīgai attīstībai ir vajadzīgas tīras lapas. Ja tās klāj putekļi, auga atvārsnītes aizsērē, ir grūti elpot, fotosintēze palēninās, īsāk izsakoties – augam ir smagi. Ļoti daudzās jomās augiem patīk tas pats, kas cilvēkiem. Kā cilvēkam patīk tīra āda, tā puķēm patīk tīras lapas.

    1. Kā mazgāt puķes?
      Puķes var nomazgāt dažādos veidos. Lielus istabas augus ar stingrām lapām var noslaucīt ar mitru drānu. Tāpat puķes var arī rasināt, bet tās, kuras iespējams pārvietot, ik pa laikam der aiznest uz vannasistabu un apliet ar dušu.
    2. Vai augi jāmazgā arī ziemā?
      Protams! Puķu lapām jābūt tīrām visu gadu, bet gada tumšajos mēnešos tas ir īpaši svarīgi – gaismas jau tā ir maz, un putekļi uz lapām to laupa vēl vairāk. Turklāt līdz ar apkures sezonas sākšanos puķes cieš arī no sausā gaisa – dzeltē lapu gali, uzdzīvi sāk dažādi kaitēkļi.

      Tomēr jāielāgo, ka mazgāt un rasināt puķes ziemā drīkst tikai tad, ja tās atrodas siltā telpā. Augus, kas nolikti atpūsties miera periodā, noteikti nevajag nest uz dušu. Tāpat nevajag rasināt un dušā mazgāt augus, kas atrodas vēsās telpās, jo ūdens no lapām var nepagūt nožūt, un augs sāks pūt. Bet augi, kas ziemu pavada istabā 20–22 grādu temperatūrā, par mazgāšanu tikai priecāsies.
    3. Kādu ūdeni izmantot?
      Ja puķu lapas mazgā ar lupatiņu vai tās rasina, noteikti jāizmanto mīksts ūdens – novārīts un atdzesēts krāna vai arī lietus ūdens. Arī laistīšanai nevajag izmantot ūdeni tieši no krāna, tas pirms augu liešanas jānostādina, tāpat rasināšanai šāds ūdens nederēs. Ja ūdens ir ciets un atstāj uz lapām baltus plankumus, ūdeni var mazliet paskābināt ar citronskābi.

      Ja augu mazgā dušā, ūdens mīkstināšana, protams, nebūs iespējama. Tomēr labāk, lai uz tā paliek kaļķa nosēdumi, nevis augs visu ziemu stāv noputējis un netīrs. Pienāks vasara, iznesīsi augu lietū, un tas saņems arī mīksta ūdens dušu. Mazgājot augu dušā, ūdenim jābūt istabas temperatūrā – nederēs ne pavisam auksts, ne karsts ūdens.
    4. Kā mazgāt puķi dušā?
      Dušas strūkla nedrīkst būt pārāk spēcīga – tai jābūt kā rāmam lietum, nevis pēkšņai lietusgāzei. Nevajadzētu salikt visus puķupodus bariņā un tad liet tiem virsū ūdeni. Labāk puķes mazgāt pa vienai. Vispirms ar polietilēna maisu piesedz augsni, jo puķes mazgāšana nav tas pats, kas laistīšana.

      Mazgājot puķi ar visu podu, labāk to mazliet piešķiebt. Pēc mazgāšanas tai nopurina lieko ūdeni. Ja nav jābaidās samērcēt virsmu, uz kuras puķe stāv ikdienā, to var nest uz savu vietu uzreiz pēc dušas, bet var arī apžāvēt dušas telpā. Savukārt agrā pavasarī vai vasarā slapju puķi nedrīkst likt uz saulainas palodzes – tai var apdegt lapas.
    5. Vai duša patīk visiem istabas augiem?
      Tīrām jābūt visām puķēm, bet mazgāšana dušā tomēr visām nav piemērota. Droši mākslīgo lietu var noorganizēt augiem, kas savvaļā aug tropos – papardēm, spatifīlām, kodijām, fikusiem, marantām utt. Bet – bez pārspīlējumiem.
      Katru dienu puķi mazgāt dušā noteikti nevajag.

      Ja gaiss istabā sauss, puķei mitrumu var sagādāt arī citos veidos – nolikt blakus trauku ar ūdeni, novietot puķi uz paaugstinājuma traukā ar ūdeni, aprasināt.
    6. Kuras puķes dušā nedrīkst mazgāt?
      Pirmkārt, tās, kuras zied. Ziedēšanas laikā puķes nevajag pat rasināt, nemaz jau nerunājot par mazgāšanu, jo gandrīz visām istabas puķēm ziedi ir trausli un maigi, un ar lieku mitrumu tos var sabojāt.

      Otrkārt, duša nav vajadzīga puķēm miera periodā. Treškārt, nevajag dušā likt tās puķes, kam patīk sausa augsne, – kaktusus, sukulentus, sansevjēras un citas. Ceturtkārt, noteikti nedrīkst mazgāt puķes ar pūkainām, trauslām lapām – sanpaulijas, gloksīnijas, arī begonijas.
    7. Ko darīt, lai puķēm spīdētu lapas?
      Ja augs ir labi kopts un veselīgs, lapām vienmēr būs dabisks, zaļgans mirdzums. Ir dzirdēts ieteikums, ka ūdenim, ar ko mazgā puķes, jāpievieno nedaudz augu eļļas. Ja tā dara, tad jārīkojas ļoti uzmanīgi un eļļa jāpievieno patiešām mazmazlietiņ, jo pastāv risks ar eļļu aizsprostot atvārsnītes lapās, caur kurām puķe elpo.
    8. Vai lapu spīdumam drīkst izmantot veikalos nopērkamos šim nolūkam paredzētos aerosolus?
      Teorētiski – jā, bet tos nevajadzētu izmantot ikdienas augu aprūpei. Turklāt spīduma izsmidzināšana nevar aizstāt auga mazgāšanu. Spīdumu uz lapām drīkst izpūst vien tad, kad puķe ir tīra. Salīdzināsim puķi ar sievieti: nelieto dekoratīvo kosmētiku taču uz netīras sejas!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē