• Kā pielikt plauktiņu pie sienas? Pamācība soli pa solim

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: donatas1205 / Shutterstock
    Izvaicājam meistaru par tik vienkāršu lietu kā plauktu pielikšana un gleznu piekāršana. Vārdu sakot, viss, kas jāzina par sienu sacaurumošanu. Pirms ķeries pie darba, izlasi rakstu līdz galam – varbūt jau laikus atradīsi atbildes uz jautājumiem, kas radīsies darba procesā.

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Konsultē Klāvs Kārkluvalks, galdnieks no Talsiem, amatu apguvis Valdemārpils kokapstrādes meistardarbnīcā Zeļļi.

    Meistars uzskata, ka uz plaukta, kas ar labām skrūvēm pielikts pie stipras sienas, var kaut vai sēdēt!

    Instrumentu minimums

    • Līmeņrādis,
    • zīmulis,
    • mērlente,
    • skrūvgriezis,
    • ideālajā variantā – elektriskā skrūvmašīna.

    Ja plauktiņu plānots likt pie betona, ķieģeļu, rīģipša, keramzīta vai citu tamlīdzīgu materiālu sienām, vajadzēs arī urbjmašīnu. Tāpat urbjmašīna vajadzīga, ja koka sienā stiprina smagu plauktu ar lielām skrūvēm.

    Process soli pa solim

    1. Ar mērlentes un līmeņrāža palīdzību nomēra plaukta atrašanās vietu.
    2. Ar zīmuli atzīmē punktus, kuros plauktu stiprinās pie sienas.
    3. Ja plauktu stiprina pie betona, ķieģeļa, rīģipša, metāla u. tml. sienām, ar urbjmašīnu izurbj caurumus dībeļiem.
    4. Ievieto sienā dībeļus.
    5. Ar pirmajām skrūvēm piestiprina pie sienas plaukta turētājus.
    6. Ar nākamajām skrūvēm pieskrūvē pašu plauktu.
    7. Iekārto plauktu.

    Ko derīgi zināt, veicot šo darbiņu

    • Vai plauktu var pielikt pie jebkuras sienas?

    Reiz man vaicāja, kādus dībeļus izmantot, lai pie rīģipša sienas pieliktu plauktu no marmora plāksnes. Tas nav prātīgi, jo agri vai vēlu tik smags plaukts izlūzīs no sienas. Lai saprastu, vai plaukts turēsies, jānovērtē tā svars un konkrētās sienas stiprums – šiem lielumiem jābūt samērīgiem.

    • Pie kādas sienas visvieglāk piestiprināt plauktu?

    Skrūves visvieglāk ieskrūvēt kokā – ņem skrūvi un skrūvē tik iekšā. Nav nekā vienkāršāka! Daudz sarežģītāk ir piestiprināt plauktu pie keramzīta, gāzbetona un tamlīdzīgām sienām. Tādos gadījumos skrūves var arī ielīmēt, bet tā jau ir profesionāļu padarīšana.

    • Kā likt plauktus pie flīzētas sienas?

    Tas nav daudz sarežģītāk par plauktu stiprināšanu pie parastas sienas. Iesācējam drošāk būs urbt flīžu šuvju vietās, bet ar labu urbi var taisīt caurumu arī pašā flīzē. Galvenais nosacījums ir labs urbis, jo pretējā gadījumā tas dauzīs sienu un var sabojāt flīzes. Svarīgi ir pielikt plauktu pilnīgi taisni – ja pieskrūvēs šķībi, arī tad flīzes var sākt drupt.

    • Kā saprast, kādam materiālam paredzēts katrs urbjmašīnas uzgalis, ja pazaudēta instrukcija?

    Parasti ir triju veidu urbju uzgaļi, kas attiecīgi paredzēti koka, metāla vai citu cieto virsmu (betona, ķieģeļu u. tml.) urbšanai. Koka urbim ir izteikti spics galiņš, lai urbjot nepazaudētu centru un urbis paliktu vienā punktā. Metāla urbim būs konisks gals, savukārt betona urbi var pazīt pēc tā, ka tam galā ir piemetināts cietmetāla sakausējuma galiņš.

    • Kādā gadījumā, stiprinot plauktu pie koka sienas, nepieciešama urbjmašīna un dībeļi?

    Ja ir pamatīga koka siena no biezām brusām, tad, izmantojot līdz 6 mm platas skrūves, urbšana nav nepieciešama. Savukārt, ja ir smags plaukts ar lieliem stiprinājumiem un attiecīgi arī resnām skrūvēm, arī koka sienā vajag dībeļus. Tāpat tos vajadzēs, ja skrūvi grib ieskrūvēt, piemēram, plānās, dekoratīvās koka līstēs. Bez dībeļa tās var saplaisāt.

    • Ko darīt, ja caurums sienā sanācis šķībs vai izurbts nepareizā vietā?

    Ja kokā izurbts caurums, bet pēc tam saproti, ka to vajadzēja 3 mm pa kreisi, labākais risinājums būs uztaisīt mazu koka tapiņu, iedzīt to iekšā, noķīlēt un blakus taisīt jaunu caurumu. Tapiņu var uztaisīt, malkas pagalei nocērtot mazu stūrīti. Tai obligāti nav jābūt apaļai vai spicai, derēs jebkura forma. Ja tāda kļūda ir gadījusies betonā, šis variants nederēs. Te jau būs sarežģītāk izlabot.

    Betonā labākais risinājums būs mēģināt caurumu uztaisīt lielāku, iedzīt tādu pašu koka ķīlīti un blakus likt dībeli. Ķīlis neļaus dībelim kustēties un iet nepareizajā vietā. Vēl viens variants ir aizšpaktelēt caurumu, gaidīt divas dienas, līdz špaktele kārtīgi sacietē, un urbt no jauna, bet tas būs daudz sarežģītāks un laikietilpīgāks risinājums.

    • Ja vēlas koka plauktu, kādu koku vislabāk izvēlēties?

    Viss atkarīgs no vēlmēm, vajadzībām un iespējām. Ja grib pie sienas piestiprināt trīs metrus garu plauktu, izmantojot pēc iespējas mazāk stiprinājumu, jāņem vai nu biezāks vai izturīgāks koks. Ja sāk no neizturīgākā un lētākā gala, pirmās izvēles varētu būt egle un priede, tad seko bērzs, liepa, bet kvalitatīvākajā galā ir osis, ozols.

    Ja var atļauties, ieteiktu izturīgāku, bet plānāku koku ar mazāk stiprinājumiem. Ozola un priedes cena atšķiras četras reizes.

    Ja vajadzīgs tikai viens dēlītis plauktam, starpība nav tik liela, bet, ja materiāls nepieciešams skapim, summas var atšķirties pat par tūkstoti. Tomēr ozola plaukti nav tik izplatīti, jo interjerā tomēr jāietur vienots stils – nevar uztaisīt visu pārējo no priedes vai egles un pielikt vienu ozola plauktu.

    • Kāda materiāla plauktus izvēlēties saimniecības telpās, kur galvenais ir praktiskums, nevis izskats? Vai lamināts šādam mērķim būs piemērots?

    Lamināts ir ļoti jutīgs pret mitrumu – tas var uzburbt, sākt plaisāt. Labāk ieteiktu izvēlēties finiera saplāksni, kas ir ļoti izturīgs materiāls, jo ir salīmēts no vairākām koka kārtām.

    • Kā saprast, cik izturīgi būs plaukti?

    Plaukta izturībā vienlīdz svarīgs ir gan pats plaukts, gan turētāji, gan skrūves, gan siena, pie kuras to stiprina. Par turētāju un skrūvju izturību vislabāk ir konsultēties ar pārdevējiem specializētajos veikalos. Plauktam paredzēto dēli veikalā uz vietas var pārbaudīt, atstutējot vienu galu pret zemi, otru turot gaisā slīpi un palokot. Ja dēlis lokās, bet jums ir paredzēts uz plaukta likt smagus priekšmetus, labāk to atstāt veikalā.

    • Vai āķīti, uz kura karina gleznu vai spoguli, var vienkārši ieskrūvēt sienā?

    Āķītis ir tā pati skrūve, tikai bez krustiņa galā. Arī skrūvējot āķīti, ir jāpadomā, kā tas turēsies sienā. Ja ir apmesta koka siena un āķīti ieskrūvēs tikai apmetumā, tas neturēsies, tāpat būs ar rīģipsi vai mūra sienu – visticamāk, vajadzēs dībeli. Taču, ja uz āķīša pie mūra sienas grib piekārt tikai gleznu, tam nav jāiztur liela slodze.

    Glezna skrūvi velk tikai uz leju, līdz ar to otrs tās gals pēc šūpoles principa spiežas uz augšu un nekur ārā nemūk – ieskrūvē pāris centimetru dziļumā, un turēsies.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē