Pašas lietas vaska sveces stikla traukos

Pašas rokām
Laura Nordmane
28. aprīlis
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Andrejs Nikiforovs
Dedzinot bišu vaska sveces, telpā izplatās vaska ēteriskās eļļas. Smaržo pēc medus un propolisa – tīrības un īstuma, turklāt raudzīties pašas rokām darinātu sveču liesmās būs īpaša bauda.

Bites ražo vasku, lai no tā veidotu medus kanniņas jeb šūnas, kurās glabā medu ziemas krājumiem.

Darbam nepieciešams:

  • vasks (meklē to biškopības preču veikalos; no vienas vaska plāksnes var izliet sveci 100 mililitru tilpuma glāzē)
  • deglis
  • bieza stikla glāze vai neliels deserta trauks
  • adāmadata vai koka iesmiņš degļa nofiksēšanai

Darba gaita

  1. Katliņā nelielā siltumā izkausē vasku, ik pa laikam apmaisot.
  2. Degli izmērcē vaskā, ļauj tam atdzist un sacietēt.
  3. Nomēri nepieciešamo degļa garumu, izdur cauri deglim adāmadatu vai koka iesmiņu. Novieto to uz glāzes tā, lai deglis atrodas tieši glāzes centrā.
  4. Nofiskē degli: ielej glāzē nedaudz vaska un ļauj tam sacietēt.
  5. Lej atlikušo vasku, glāzi piepildot gandrīz līdz malām.
  6. Kad vasks pilnībā sacietējis, no degļa izņem adatu vai kociņu. Svece ir gatava.

Ņem vērā!

  • Degli labāk pirkt jau gatavu un izvēlēties iespējami rupjāku. Vasks kūst lēnām, tādēļ pašas savīts kokvilnas diega deglis var izrādīties svecei nederīgs. 
  • Izvēlies bieza stikla traukus! Lejot karstu vasku plāna stikla traukā, glāze var saplīst.
  • Neber vaskā ne sausos ziedus, ne paegļa skujas, lai gan dažkārt šādi ieteikumi ir lasāmi. Degot svecei, var aizdegties arī skujas un ziedi: svece sparkšķēs un liesmos.
  • Vaska plākšņu vietā vari izmantot arī sakrātus līdz galam neizdegušo vaska sveču gabaliņus. 

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Noderīgi un interesanti

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs