• Ko darīt, ja aizdambējusies izlietne?

    Māja
    Dari Pats
    3. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Joe Bailey, flickr.com/yeshomebuyers
    Ja arī tev gadījusies līdzīga neraža, ņem talkā IEVAS Mājas meistara sarūpētos padomus.

    Instrumentu minimums

    Akūtā situācijā var palīdzēt vantūzis jeb gumijas pumpītis. Ja ar to nav līdzēts, jāizjauc un jāiztīra sifons mehāniski, tam var noderēt plata uzgriežņu atslēga. Ja arī tas nedod gaidīto efektu, var lūkot pēc kāda ķīmiskā cauruļvadu tīrīšanas līdzekļa. Ja aizdambējums ir kaut kur dziļāk kanalizācijas caurulēs, jāņem talkā santehnikas trose.

    Mūsu meistars

    Meistars Jānis Spigovskis, pārvaldnieks izdevniecībā Žurnāls Santa.

    • Līdz šim ar sifonu tīrīšanu gan darbā, gan mājās labi ticis galā pats.
    • Uzskata, ka vislabākais aizdambējušās izlietnes gadījumā ir – noskrūvēt sifonu un to mehāniski iztīrīt.
    • Ja izdevniecībā aizsprostojušās lietus notekūdeņu caurules – ņem talkā speciālo santehnikas metāla trosi un pats visu iztīra.

    Ko derīgi zināt, veicot šo darbiņu

    Izlietne noštopējusies, ūdens vairs neiet lejā… Kas ir pirmais, ko tādā reizē var darīt? Pirmais, ko šajā situācijā var likt lietā, ir vantūzis jeb gumijas pumpītis, tāds kā piesūceknis (saimniecības preču veikalos maksā no 2 līdz 3 eiro). Tas ir darbarīks, kas pārbaudīts jau daudzās paaudzēs, taču mūsdienās bieži paliek nenovērtēts… Un – ja nosprostojums kanalizācijas caurulēs nav liels, vantūzis gluži labi tiks ar to galā.

    Kā pareizi rīkoties?

    Vantūža gumijas uzgalis ir jāpiespiež pie izlietnes notekas un ar straujiem grūdieniem vairākas reizes jāpumpē uz augšu un uz leju. Te svarīgi ņemt vērā, ka vienlaikus ar otru roku jātur aizspiesta papildu noteka, kas atrodas izlietnes sienā. Ja tā paliks vaļā, caurulēs neveidosies vakuuma efekts un nosprostojumu neizdosies izkustināt no vietas.

    Vēl labākam efektam izlietnē var ieliet verdošu ūdeni, tas palīdzēs šķīdināt taukainos nosēdumus un ātrāk atbrīvot kanalizācijas cauruļu ejas. Ja, paceļot vantūzi no notekas, izlietnē ieplūst netīrumi, tos labāk nevis skalot lejā, bet izvākt.

    Cik ilgi ar vantūzi pumpēt?

    Kamēr izlietnes saturs aiztek griezdamies. Parasti pietiek, ja pāris minūšu intensīvi papumpē un izvāc uzpeldējušos netīrumus. Ja efekta nav, tad labākais, ko var darīt, – noņemt un mehāniski iztīrīt sifonu jeb mazo nosēdumu bundulīti, kas atrodas zem izlietnes. Patiesībā šis jebkurā gadījumā būtu ieteicamākais risinājums.

    Kā to pareizi paveikt?

    Īstenībā nekā sarežģīta, tikai vajag nedaudz sagatavoties… Proti, pirms ķeries pie sifona izjaukšanas un noņemšanas, sagatavo lielu spaini vai bļodu, kurā, atskrūvējot visus stiprinājumus, satecēs cauruļu un izlietnes saturs. Atskrūvējot stiprinājuma uzgriežņus, no abām pusēm atvieno sifona centrālo daļu (tā ir vieta tieši pirms locījuma vai mazā bunduļveida rezervuāra – kā nu kuram sifonam).

    Kad tas izdarīts, sifonu noņem un visam izlietnes saturam ļauj satecēt spainī. Tad zem tekoša ūdens (labāk doties pie citas izlietnes!) nomazgā sifonu, iztīra no nosēdumiem. Pēc tam var atvienot arī nākamo savienojuma cauruli, kas stiprināta sienā. Princips tieši tāds pats – atskrūvē stiprinājuma uzgriezni un noņem cauruli. To būtu labi izmazgāt ar birstīti garā kātā. Tāpat var patīrīt arī cauruli, kas pievienota izlietnes notekai.

    Un kā visas caurules pareizi pievienot atpakaļ?

    Vispirms uz caurules uzliek stiprinājuma uzgriezni, blīvītes, tad pievieno pašu sifonu un vienkārši aizskrūvē uzgriezni. Šajā momentā svarīgi nepārcensties ar pārāk stingru pievilkšanu, jo vītnes, īpaši plastmasas stiprinājumiem, var diezgan ātri sabojāt. Vajag tā, lai turas, bet arī nepārvilkt.

    Vai šo procedūru var veikt gan plastmasas, gan metāla, hromētajiem sifoniem?

    Jā, mehānika un principi ir vienādi, atšķiras tikai materiāls. Nevajadzētu pašiem censties izjaukt vecos čuguna sifonus, kas no seniem laikiem vēl saglabājušies daudzos dzīvokļos. To stiprinājumi parasti ir nokalpojuši, sarūsējuši un ļoti viegli sabojājami, tādēļ pēc šī mēģinājuma var sanākt mainīt gan caurules, gan izlietni.

    Tādiem, ko nevar izjaukt, varbūt var izmantot ķīmiskos cauruļvadu tīrīšanas līdzekļus?

    Jā, kanalizācijas cauruļu nosprostojumus var mēģināt iztīrīt ar speciālajiem līdzekļiem, kas pieejami sadzīves preču veikalos. Un to tur ir daudz – Krots, Kurmis, Arli Clean, Tiret, Kvadro, TriBio… Maksā no 2 līdz 4 eiro. Tiesa, visefektīvākie šie līdzekļi būs tieši virtuves izlietnes notekcauruļu tīrīšanai, jo, piemēram, vannasistabas izlietnes un dušas notekcaurulēs vairāk sakrājas mati, un tur drīzāk vajadzīga mehāniska tīrīšana.

    Lietojot šos ķīmiskos līdzekļus, labam efektam ļoti svarīgi ievērot ražotāja norādījumus – ja jāielej izlietnē viss iepakojums vai tikai daži mililitri un jāatstāj iedarboties uz 12 stundām, tad tā arī jādara.

    Neņemot vērā šīs instrukcijas, nereti sanāk vilties rezultātā, turklāt, atkārtoti cenšoties iztīrīt caurules ar ķīmisko līdzekli, var tās sabojāt. Kāpēc?

    Jo, ja ūdens cirkulācija nosprostojuma dēļ caurulēs ir slikta, ķīmija tajās var sakrāties un saēst materiālu un stiprinājuma blīves. Īpaši tas attiecas uz plastmasas caurulēm. Tāpat jāuzmanās, lietojot granulveida nosēdumu šķīdinātājus – tie reizēm slikti šķīst un mēdz sakrāties sifonā.

    Vēl viens variants – cauruļvadu tīrīšana ar trosi.Ir speciāla metāla trose jeb stieple kanalizācijas tīrīšanai, aptuveni divus līdz sešus metrus gara, maksā no 3 līdz 6 eiro. Es šo variantu ieteiktu kā pēdējo – tad, ja visas citas metodes nav izrādījušās efektīvas, jo tas visdrīzāk nozīmē, ka problēma ir kaut kur dziļāk kanalizācijas caurulēs.

    Tad jāatvieno sifons un caurules līdz pat vietai, kur tās pievienotas pie lielā cauruļvada (parasti – sienā), un trose ar atsperes galu pa priekšu jāievieto caurulē, cik dziļi vien iespējams. Pēc tam, turot speciālo rokturi troses otrā galā, tā it kā jāvirpina ārā. Esmu dzirdējis, ka šo metodi iesaka čuguna sifonu tīrīšanai, ievadot trosi caur izlietnes noteku, bet par gluži efektīvu šo metodi nesaukšu vis, jo trose sifona locījuma vietai tik un tā nevarēs tikt cauri. Tā ka – ja nosprostojums ir dziļāk, dižas jēgas nebūs. Visos citos gadījumos – būs!

    Kā izjaukt un iztīrīt sifonu – soli pa solim

    Meistars Jānis iesaka:

    Caurulēm patīk kafijas biezumi! Par spīti tam, ka daudzos birojos virs izlietnes trekniem burtiem uzrakstīts: neliet izlietnē kafijas biezumus! –, tā patiesībā ir lieliska metode – abrazīva cauruļvadu tīrīšana, pirms tie vēl aizdambējušies. Cauruļvadiem patiks, ja vispirms izmazgāsi kafijas krūzīti un tad mazgāsi visus pārējos traukus, kādu laiku patecinot ūdeni. Tas neļaus biezumiem sifonā sastāties.

    Tautas metodes pret aizdambēšanos

    Lieliska tauku šķīdināšanas īpašība piemīt sodai, tāpēc, ja nosprostojums nav liels, vari tikt cauri sveikā ar kādu no šīm divām receptēm.

    • Ieber izlietnes notekā trīs ēdamkarotes dzeramās sodas un noskalo ar lielu daudzumu karsta ūdens.
    • Trauciņā sajauc trīs ēdamkarotes sodas ar glāzi etiķa un ielej šo maisījumu izlietnes notekā. Paturi 15 minūtes un pēc tam aizskalo ar karstu ūdeni.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē