• sienu pārvērst par tāfeli?

    Māja
    Elza Apsīte
    15. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tāfeles siena ir teju katra bērna sapnis – zīmē un raksti, notīri un sāc no jauna. Arī pieaugušajiem tāfeles siena sagādās ne mazums jautrības, turklāt tā kalpos arī kā atraktīvs interjera elements. Taču – vai šādu sienu var tik viegli izveidot? Un ko darīt, kad tā apnīk? Konsultē: VIOLETA MASLOBOJEVA un VIESTURS SKANGALS, Būvniecības ABC Mūkusalas ielas veikala būvķīmijas nodaļas pārdevēji; GUNDARS SAULĪTIS, SIA Tirdzniecības nams Kurši Saldus filiāles vadītājs; KĀRLIS ROBEŽS, krāsu veikala Direct vadītājs.

    Uz tāfeles sienas var izpausties pēc sirds patikas

    Siena ar tāfeļu krāsu var kļūt par neierobežotu virsmu, uz kuras izpausties pēc sirds patikas, jo visu var viegli noslaucīt. uz tās var zīmēt, rakstīt, spēlēt spēles, veidot sarakstus. Tāfeles sienai nepieciešama nodilumizturīga akrila krāsa uz ūdens bāzes, kas rada matētu, viegli abrazīvu virsmu, lai krīts vieglāk pieķertos un nerastos švīkas.

    Ievēro! Uz tāfeles drīkst zīmēt tikai ar dabisko krītu, vaska un pasteļu krītiņi nederēs.

    Tāfeļu krāsas klājas līdzīgi kā tradicionālās sienu krāsas, taču darbam būs jāizmanto īsspalvu rullis, lai uz sienas neradītu apelsīna mizas faktūru. Šādas krāsas toņu izvēle ir neierobežota, tāpēc to viegli var pieskaņot jau esošajam interjeram.

    Ja ir vēlme sienai piešķirt papildu īpašības, zem tāfeļu krāsas var uzklāt magnētisku virsmu, tādējādi pārvēršot sienu par īstu skolas tāfeli, pie kuras varēs piestiprināt arī magnētiņus.

    Sagatavo sienu

    Pirmais solis ir sienas izvēle un tās sagatavošana pārmaiņām. Krāsot var dažādas virsmas, taču, pirms krāso flīzes vai ķieģeļus, derētu izvērtēt, cik patīkama uz šādas plaknes būs zīmēšana ar krītu.

    Tāfeļu krāsa labāk turēsies, ja sienu pirms tam nošpaktelēsi, noslīpēsi un noklāsi ar grunts krāsu. Tas nepieciešams, lai virsma būtu pietiekami izturīga. Pirms sienas gruntēšanas vēlams to attaukot ar speciālu tīrīšanas līdzekli.

    Ķeries pie sienas krāsošanas

    Kad siena sagatavota, vari ķerties pie krāsošanas. Lai krāsojums veidotos vienmērīgāks, jārada apstākļi krāsas ilgākai žūšanai – tas nozīmē, ka iespēju robežās telpā jāpazemina temperatūra un jāpaaugstina mitruma līmenis. Iecerēto tāfeles laukumu krāso bez pārtraukumiem vertikālās slejās no augšas uz leju. Viena sleja ir aptuveni pusotra līdz divu ruļļu platumā. Lai krāsojums būtu viendabīgs, viegli pārrullē sleju vienā virzienā. Pirms ķeries pie nākamās slejas, paviļā rulli krāsā.

    Svarīgi, lai iepriekšējā sleja jau nebūtu apžuvusi, jo tad tā nesaplūdīs ar jauno.

    Ja plānotais laukums nav liels, piemēram, viens kvadrātmetrs, krāsu vienmērīgi uzklāj visā laukumā un tad viegli pārrullē vienā virzienā.

    Kur pirkt tāfeles sienas krāsu?

    Tāfeļu krāsas nopērkamas lielākajos būvmateriālu veikalos. Var izvēlēties jau gatavus toņus, bet daži veikali piedāvā arī tonēšanas pakalpojumus. Viens litrs krāsas maksā aptuveni 14 eiro. Ar vienu krāsas bundžu pietiks, lai divās kārtās nokrāsotu četru līdz piecu kvadrātmetru lielu laukumu.

    Dabūt nost tāfeles krāsu – tīrais nieks

    Bet ko darīt, kad tāda siena apnīk? Eksperti vienā balsī apgalvo, ka tāfeļu krāsas pārkrāsošana nemaz nav sarežģīta. Tā kā tā ir akrila krāsa, to nevajag nokasīt, tai pa virsu var klāt jebkuru citu akrila krāsu. Ja jaunā krāsa krasi atšķiras no tāfeļu krāsas, sienu vispirms vēlams nokrāsot ar grunts krāsu. Ja vēlas uz sienas līmēt tapetes, tāfeles siena vispirms jānoslīpē un jāattīra no putekļiem.

    Iespējamās kļūdas, pārkrāsojot sienu par tāfeli

    Izvairies no mitrām telpām! Tāfeļu krāsa paredzēta sausām iekštelpām. Mitrumā tā lobās. Tātad vannasistabā vai veļas žāvēšanas telpā, kur mēdz būt visai augsts mitruma līmenis, tāfeļu krāsa neturēsies. Arī mitrs un drēgns pagrabs nebūs īstā vieta, kur to izmantot.

    Pievērs uzmanību virsmai! Tāfeļu krāsu nav ieteicams klāt uz tapetēm un korķa pamatnes. Pirmkārt, krāsa ir bieza, kas dažām tapetēm var izraisīt burbuļošanos; otrkārt, šādas virsmas ir pārāk mīkstas un neder zīmēšanai – no rakstīšanas un zīmēšanas radīsies švīkas vai pat caurumi. Tāpat būtiski izvēlēties piemērotu špakteli, kas nav pārāk mīksta un irdena.

    Pirms izvēlies sienas vietā tāfeli, der zināt!

    Tāfeles siena prasa kopšanu. Ja vien zīmējumu neplāno atstāt ilgstoši, rēķinies ar tāfeles mazgāšanu un krīta putekļu tīrīšanu. Lai dabūtu nost lielus, krāsainus zīmējumus, vajadzēs krietni papūlēties. No kārtīgām zīmēšanas sesijām rodas arī krīta putekļi, kas nosēžas uz mēbelēm, grīdas un drēbēm, tādēļ pēc zīmēšanas būs pamatīgi jātīra dzīvoklis.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē