• Kā pašu spēkiem elektrībai pieslēgt lustru vai lampu?

    Apgaismojums
    Dari Pats
    10. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: John Coley, flickr.com/lakemartinvoice
    Lustra var kļūt par svarīgu interjera sastāvdaļu, kalpojot ne vien kā praktisks, bet arī māksliniecisks akcents. Svarīgi, lai gaismeklis tiktu pareizi pievienots. Konsultē Andris Spīdāns, energoefektivitātes speciālists Elektrum Energoefektivitātes centrā.

    Instrumentu minimums

    • Plakanais un krusta skrūvgriezis, vislabāk – speciāli elektriķiem paredzētais, jo tam visas metāla daļas ir maksimāli izolētas.
    • Sprieguma indikators. Tas izskatās līdzīgi kā skrūvgriezis, tikai ar iebūvētu mērierīci, kas ar lampiņas iedegšanos parādīs, vai spriegums ir vai nav. Maksā no 5 līdz 20 eiro.
    • Kabeļu meklētājs. Ja vēlies pielikt lampu pie sienas, izmanto kabeļu meklētāju, lai saprastu, kur drīkst droši urbt.
    • Instalācijas klemmes, ar ko savienot griestu un lustras vadiņus.

    Ko derīgi zināt, ķeroties pie darba

    Kas būtu jāzina, ejot uz veikalu pēc jaunas lustras?

    Kādiem parametriem jāsakrīt, lai tā saderētu ar mājokļa elektroinstalāciju? Vispirms jāizvēlas gaismeklis ar atbilstošu spriegumu, jo nopērkami gaismekļi, kas paredzēti 230 V spriegumam un 12 V spriegumam.Ja istabas gaismas slēdzim ir, piemēram, divas pogas un iepriekšējam gaismeklim ar to bija iespējams ieslēgt atsevišķu spuldžu skaitu, tad, izvēloties jauno gaismekli, vēlams noskaidrot, vai šāda spuldžu ieslēgšanas shēma būs iespējama.

    Ja apgaismes instalācija ir bijusi izveidota slēdzim ar vienu ieslēgšanas pogu, tad, pievienojot gaismekli ar, piemēram, piecām spuldzēm, tās varēs ieslēgt tikai visas vienlaikus.

    Rezerves risinājums gadījumam, kad jāieslēdz atsevišķas gaismekļa spuldzes, bet nav iespējams pārbūvēt instalācijas, ir vairāku kupolu gaismeklī lietot speciālas spuldzes, kas vadāmas no attāluma, piemēram, ar lietotni viedtālrunī vai pulti.

    Svarīgs ir arī gaismekļa dizains un tā spuldžu izvietojums. Spožāku apgaismojumu iegūst, izmantojot gaismekļus ar gaišiem vai pat caurspīdīgiem kupoliem, kas būs vērsti pret apgaismojamo virsmu.

    Vēl jāņem vērā, kādi ir telpas griesti. Ja gaismeklim ir detaļas (piemēram, vadi), kas jāpaslēpj griestos, tad, visticamāk, šāda lustra nederēs bloka mājas vai jebkuru citu betona paneļu griestiem. Šāds risinājums piemērotāks, ja ir tā sauktie iekarināmie vai rīģipša griesti. Arī iebūvējamos gaismekļus betona paneļu griestos nebūs iespējams izvietot.

    Ja jāizvēlas gaismeklis konkrētai vietai (piemēram, vecās lustras vietā), jāsaprot, ko vajag apgaismot un cik gaišu grib padarīt telpu: nebūs lietderīgi uzstādīt krāšņu gaismekli un saprast, ka puse no telpas vispār netiek apgaismota.

    Praktiskais latvietis teiktu: vienmēr taču var ieskrūvēt stiprāku spuldzīti!

    Tā nav. Lai zinātu, kādas un cik stipras jeb jaudīgas spuldzes piemērotas konkrētam gaismeklim, rūpīgi jāizlasa tā lietošanas instrukcija. Ja tas nav norādīts, visprātīgāk būtu pajautāt pārdevējam vai konsultantam veikalā.

    Kādas varētu būt problēmas, ja to nezin? Piemēram, ja paredzēts, ka vienā spuldzes patronā (tātad – vienā kupolā) atļauts ieskrūvēt spuldzi ar 60 vatu jaudu, bet tā vietā tiek ieskrūvēta 100 vatu spuldze, gaismeklis var stipri sakarst. Tas ir bīstami.

    Vai jāpievērš uzmanība arī tam, kādas spuldzes derēs katram gaismeklim? Vai arī viss der visam?

    Nē, spuldzes izvēli var ierobežot gan spuldzes cokols (patronā skrūvējamā daļa), gan gaismekļa kupolu izmēri un dizains. Vītnes cokoli ir divu veidu – E14 (mazāki) vai E27 (lielāki). Retāk – citi cokolu veidi (GU10, GU5.3, G4 u. c.). Piemēram, E14 spuldžu gadījumā nav kvēlspuldzes, kas spētu izstarot 100 vatu jaudu.

    Jaudīgāku gaismu tad varētu iegūt ar gaismas diožu spuldzēm, bet tādas vēl pieejamas diezgan reti. Tāpat jāskatās, vai gaismeklim vispār ir paredzēts mainīt spuldzes, jo aizvien vairāk tirgū parādās gaismekļi ar jau iebūvētiem gaismas diožu moduļiem, kurus pēc sabojāšanās nav paredzēts nomainīt.

    Kas jāzina, pievienojot gaismekli pie sienas?

    Jāņem vērā tā novietojums: ko un cik daudz gribas apgaismot – piemēram, tā būs lampa lasīšanai vai dekoratīvs apgaismojums gaitenī.Ja līdz gaismekļa pieslēgšanas vietai vajadzēs izbūvēt kabeli vai ja jāuzstāda lampas stiprinājums sienā, bet nav zināms, pa kuru vietu līdz rozetei ir izbūvēts elektrības kabelis, labāk meklēt sertificētu elektriķi. Neveiksmes gadījumā kabeli var pārurbt, līdz ar to gan savainoties, gan pārtraukt strāvas piegādi rozetei.

    Kas jāzina par griestos iebūvējamām lampiņām?

    Tāds risinājums piemērots telpām ar piekarināmajiem griestiem. Ja telpa ir liela, piemēram, viesistaba, un lampiņu daudz, iesaku izbūvēt apgaismi tā, lai būtu iespējama dalītā ieslēgšana. Darba zonā var nodrošināt intensīvāku apgaismojumu, savukārt tajā telpas daļā, kur plānots uzturēties maz, var izmantot atsevišķu slēdzi, lai apgaismojumu var ieslēgt tikai tad, kad tas vajadzīgs. Ja tā ir mājokļa centrālā telpa ar vairākām ieejām (piemēram, caurstaigājama istaba), ieteiktu arī ierīkot pārslēdžus, kad pie vienas ieejas gaismu var ieslēgt, pie citas – izslēgt.

    Gribas un vajag notīrīt vai restaurēt veco labo lustru. Kā to pareizi noņemt un pielikt?

    To droši var darīt tikai tad, ja zināms, ka gaismekli pielicis un elektroinstalāciju izbūvējis sertificēts elektriķis. Pirmais, kas jādara: noteikti jāatslēdz elektrības piegāde konkrētajai telpai. Pēc tam jāatbīda vai jāatskrūvē savienojumus nosedzošais vāciņš, kas piestiprināts pie griestiem.

    Tur būs redzami trīs vadiņi, kas savienoti ar vadiem lustrā: fāzes vads – brūnā krāsā, neitrālais vads – zilā krāsā, zemējuma vads – dzeltenzaļi raibs. Šie vadi gaismekļa kontaktu blokā, pie kura jāvieno no griestiem izejošie vadi, marķēti ar burtiem: fāzes jeb līnijas vads – L, nulles vads – N, zemējuma vads – PE.

    Ņem vērā!

    Ja vadi nav tā marķēti, labāk darbu pat nesākt un uzaicināt elektriķi. Ja marķējums ir – darbu var uzmanīgi turpināt!Saimnieks, kuram svarīga drošība, šajā mirklī arī pārliecināsies, vai strāvas padeve tiešām ir atslēgta: ar strāvas sprieguma indikatoru pārbaudīs, vai vadā nav sprieguma. Ja gaismiņa neiedegas, sprieguma nav. Tad ar skrūvgriezi pa vienam jāatvieno vadi. Pirmo atvieno fāzes, otro – nulles, trešo – zemējuma vadu.

    Kā visu atkal savienot?

    Pretējā secībā – vispirms neitrālais jāsavieno ar lustras N vadiņu, tad zemējuma vads ar lustras PE, bet pats pēdējais – fāzes vads ar L.

    Kā noņemt un pielikt lustru – soli pa solim

    1. Atslēdz istabai elektrības piegādi.
    2. Pakāpies uz droša paaugstinājuma, piemēram, trepītēm. Nekādā gadījumā ne uz ļodzīgas taburetes!
    3. Atbīdi vai atskrūvē savienojuma vadus nosedzošo vāciņu.
    4. Vispirms pārbaudi sprieguma indikatoru: vai tas spriegumu uzrāda spriegumam pieslēgtā rozetē. Tad ar sprieguma indikatoru pārliecinies, vai spriegums vietā, kur strādāsi, tiešām ir atslēgts. Atceries – lampiņa nedrīkst iedegties.
    5. Atvieno vadus. Pirmo – fāzes (brūnā krāsā), otro – nulles (zilā krāsā), trešo – zemējuma (dzeltenzaļš).
    6. Notīri, nomazgā veco lustru!
    7. Vadus atkal savieno! Neitrālo jeb dzeltenraibo vadiņu griestos – ar lustrā marķēto PE, zilo – ar N, brūno vadiņu – ar L. Tieši tādā secībā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē