• Kā pašam uzbūvēt starpsienu?

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: flickr.com/epicfireworks
    Lieliski, ja māja kopš tās uzbūvēšanas ideāli atbilst saimnieku prasībām. Taču nereti gadās, ka ērtākai dzīvošanai nepieciešams telpas pārplānot. Uzbūvēt ģipškartona starpsienu nebūt nav sarežģīti. Konsultē Arvis Beņislavskis, uzņēmuma RB & BBūvnieks projektu vadītājs.

    Kas tev būs vajadzīgs

    Instrumenti

    • elektriskā urbjmašīna
    • rīģipša (tapešu) nazis
    • mērlente
    • metāla šķēres
    • ģipškartona ēvele
    • līmeņrādis

    Materiāli

    • smilšpapīrs slīpēšanai
    • divpusējā līmlente
    • horizontālie UW profili
    • vertikālie CW profili
    • špaktele Uniflott
    • grunts Tiefengrund
    • amortizācijas lente
    • skrūves ģipškartonam
    • minerālvate (Isover vai Knauf)
    • plēve
    • špaktele Gyproc

    Aprēķini materiālu daudzumu

    Jāizmēra telpa vietā, kur plānota sienas izbūve.Jāņem vērā, ka būs nepieciešami divu veidu metāla profili –  horizontālie (UW) un vertikālie (CW). Ja sienā ir plānotas durvis, aprēķinot šo materiālu daudzumu, tās parasti neņem vērā. Profilu standarta garums ir 3 m. Horizontālais profils tiek aprēķināts, saskaitot attiecīgās vietas grīdas un griestu platumu.

    Vertikālo profilu daudzumu aprēķina, sienas platumu izdalot ar 0,4 (jo ieteicamais attālums starp vertikālajiem profiliem ir 40 cm). Ņem vērā – ja jaunajā sienā ir paredzēta durvju aila, arī virs tās vajadzēs vertikālu profilu, tāpēc šis materiāls vienmēr jārēķina ar nelielu rezervi.

    Profilu platumi ir dažādi – 50, 75 vai 100 mm. Tas jāizvēlas atbilstoši iecerei, ņemot vērā, ka sienas biezumu veidos arī ģipškartona plāksnes.

    Profilu stiprināšana pie koka un ģipškartona sienām neatšķiras – der koka skrūves, bet, ja siena ir betona, vajadzēs naglu dībeli. Ģipškartona plākšņu standarta platums ir 1,2 m, bet augstums – 2,5, 2,7 vai 3 m. Uz vienu loksni jārēķina četrdesmit ģipškartona skrūvju – tās būs jāskrūvē ik pēc 20 cm. Skrūvju izmērs – 32 mm.

    Ieteicams ģipškartona plāksnes likt pamīšus divās kārtās, tā gan nodrošinot labāku skaņas izolāciju, gan pasargājot sienu no plaisām, kas ar laiku mēdz rasties durvju vibrācijas rezultātā. Tad būs nepieciešamas 50 mm skrūves. Taču, ja siena plānota bez durvīm, var likt tikai vienu ģipškartona slāni.

    Darba gaita

    1. Dēļu vai flīzētai grīdai nekāda speciāla sagatavošana nav nepieciešama, bet, ja uz grīdas ir lamināts vai parkets (šos segumus mēdz saukt par peldošiem), tas jāizgriež atbilstoši plānotajam sienas biezumam. Ja sienā tiks veidotas durvis, durvju ailas platumā lamināts jāatstāj neizgriezts.
    2. Pie horizontālajiem profiliem pielīmē amortizācijas lenti. Liek profilu uz grīdas un pie griestiem – profili ir jānogriež ļoti precīzi, svarīgi, lai augšējais profils atspiežas pret griestiem un turas arī nepieskrūvēts.
    3. Vispirms pieskrūvē profilu uz grīdas, tad liek vertikālos profilus, bet vēl nepieskrūvē. Ar līmeņrādi nolīmeņo vertikālo profilu un pieskrūvē augšējo horizontālo profilu, tad – sānu vertikālos profilus.
    4. Ik pa 40 cm liek vertikālos profilus un skrūvē pie augšējā un apakšējā horizontālā profila.
    5. Skaņas un siltuma izolācijai sienu var pildīt ar minerālvati. Dara tā: vienā pusē sienai pie profiliem pa perimetru (un vēl dažās vietās) pielīmē divpusējo līmlenti. Piegriež sienas izmēra plēvi un pielīmē. Šajā pusē pieskrūvē arī ģipškartona plāksnes, lai minerālvatei būtu, pret ko atdurties.
    6. Plāksnēm vispirms nogriež vajadzīgo garumu – nomēra, iegriež ar nazīti, nolauž lieko malu un tad ar nazīti pārgriež kartonu arī otrā plāksnes pusē. Nelīdzeno plāksnes malu noēvelē. Tad jāpaskatās, vai siena stūrī ir taisna. Ja nav, tad pirmā loksne ir jāpiegriež, ņemot vērā slīpumu, un jāievieto tā, lai grieztā mala ir stūrī.
    7. Tad no otras sienas puses kon­strukciju piepilda ar minerālvati. Ar divpusējās līmlentes palīdzību pielīmē pie profiliem plēvi un skrūvē klāt ģipškartonu.
    8. Špaktelē šuves – dziļākai aizpildīšanai izmanto Uniflott špakteli (to nevajag likt biezā kārtā, labāk uzklāt atkārtoti). Pēc tam virsū klāj špakteli. Kad tā nožuvusi, noslīpē ar smilšpapīra klucīti.
    9. Visu sienu gruntē ar Tiefengrund, uzklājot ar rulli. Parasti jau pēc dažām stundām (skatīt grunts žūšanas laiku uz iepakojuma!) var turpināt darbu – krāsot vai līmēt tapetes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē