• Brīvību piparmētrām!

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    1. jūlijs, 2016
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Piparmētra Latvijā ir zināma jau kopš seniem laikiem, bet par īsti modīgu augu tā kļuvusi pēdējos piecos gados. Kas to visu var saprast un atcerēties: zemeņu mētra un apelsīnu mētra, ananasu, ābolu, ingvera un banānu mētra – ar koši zaļām, kruzuļainām, arī pelēcīgām un baltraibām lapām. Tieši plašās daudzveidības dēļ piparmētras kļuvušas par augu, ko dārzkopes labprāt kolekcionē. Konsultē dārzniecības Puķu sēta saimniece INITA ZEPA.

    Pašai savas piparmētras

    «Mētras ir tik atšķirīgas! Katra smaržo citādi un arī pēc garšas ir dažādas: gan maigākas, gan stiprākas – tāpat kā košļājamā gumija. Es, piemēram, nekad nepērku izteikti stiprās mentola košļājamās gumijas, tādēļ arī no mētrām man patīk tās, kam maigāka garša,» saka Inita. Turklāt katram cilvēkam ir citāda gaume: kas vienam patīk, citam var šķist – fui! Arī tēja no katra veida piparmētras garšo citādi. Tādēļ mētras stādu nevajag pirkt tikai ar acīm. Noteikti pasmaržo, pat noplūc lapiņu un pagaršo! Vēl pērkot jāraugās, cik kupli sazaļojis stāds: tas var būt viens nesen apsakņots zariņš, bet var būt arī labi saaudzis jaunulis – tāds, ka ar sakņu galiem raušas ārā. Stāds, iestādīts dārzā, tūliņ aizpildīs krietnu laukumu.

    Piparmētru vari ieaudzēt pat bez stāda pirkšanas – ja kaut kur noplūc vai nopērc mētras zariņu, var to apskaņot ūdenī, bet var arī spraust tieši zemē un ļaut sadzīt saknītes. Būs tev stāds par baltu velti!

     «Nesaprotu, kādēļ visi dārzi vēl nav pilni ar piparmētrām,» brīnās Inita. «Piparmētra taču ir īsta nezāle – stādi kaut kūtspakaļā, un augs griezdamās: kā mežs, kā pļava.»

    Izglāb mētru!

    Meklējot mētrām vietu dārzā, jārēķinās, ka tās ir dzīvelīgas kā nezāles: tiklīdz iedzīvosies, sāks izvērsties uz visām pusēm. Ir mētras, kas veido kompaktākus cerus – tās tik strauji savu augšanas teritoriju nepaplašina –, bet tās, kas vairāk stīgo, mēdz veikli nomākt pat blakus esošos augus. Tādēļ atvēli piparmētrām vietu, kur tās nekam netraucēs, – puķudobē noteikti nestādi. Ja nopērc dažādu piparmētru stādus, labāk katru veidu stādīt citā vietā, nevis blakus. Stīgojošās piparmētras apsakņo katru noliekušos zariņu, radot arvien jaunus un jaunus stādus. Sastādītas tuvumā, tās drīz vien ieaugs viena otras teritorijā, un pēc tam atšķetināt saknes būs gandrīz neiespējami.

    Piparmētras dārzā var iznīkt divu iemeslu dēļ: ir piparmētras, kas necieš salu un Latvijas ziemā izsalst. Tad stādījums jāatjauno. Otrais iemesls – piparmētras mēdz saaugt tik brangi, ka to saknes sapinas un augs sāk smakt. Bet piparmētrām vajag brīvību! Tieši šī iemesla dēļ piparmētras mēdz pa dārzu pārvietoties: kur tām kļūst par šauru, tās paietas gabaliņu uz priekšu. Ja vietas, kur pavirzīties nav, piparmētra sāk nīkuļot.

    Lai piparmētru izglābtu, saknes no zemes jāizrušina un jāiestāda citā vietā – irdenā, auglīgā augsnē. Un būs tev atkal piparmētras!

    Smaržo pēc vasaras

    Nokareno formu piparmētras droši vari stādīt iekarināmajos puķu podos. Tās būs lielisks dekors lapenei, kurā tiek svinēti dārza svētki. Varēsi turpat noplūkt lapiņas un likt galdā, turklāt svaigās piparmētras dos brīnišķīgu aromātu: atliks sabužināt stādu, un tūliņ visapkārt smaržos pēc vasaras.

    Puķu sētas piparmētras

    Inita ir pārliecinājusies: pērkot jaunstādus, arī ļoti līdzīgas mētras atšķirīgi audzētāji nodēvē citādi: ko viens tirgo kā zemeņu mētru, cits – kā apelsīnu mētru. Visizteiktāk no citām atšķiras ābolu mētra un tai līdzīgā ananasu mētra.

    Banānu mētra. Lapiņas smalkas, gaiši, pat bāli zaļas. Dzinumi gari, tādēļ derēs arī stādīšanai podos. Garša maiga.

    Šokolādes mētra. Stipra, asa smarža un garša, dzinumi tumši. Aug ceros, nestīgo, ļoti labi pārziemo.

    Zemeņu mētra. Maza, smalka, visai slikti pārziemo. Lapiņas izteikti dekoratīvas, reljefas, it kā kruzuļotas.

    Spāņu mētra. Spēcīga un specifiska garša un smarža, tumšzaļajām lapām lillīgs tīklojums. Labi pārziemo.

    Īstā piparmētra. Spēcīgs augums, izteikta garšvielu garša – mazliet kā kanēlis, kā krustnagliņas.

    Ogu&krēma mētra. Izteikti ložņājoši, vidēji smalki dzinumi. Lapas izteikti apaļas, der dekorēšanai.

    Apelsīnu mētra. Ļoti tumši, spēcīgi, ložņājoši dzinumi. Arī lapas tumšas ar izteiktu reljefu. Ļoti dekoratīva.

    Ābolu mētra.  Ļoti audzelīga! Saknes kā auklas, un dzinumi saaug lieli un resni – spēj tikai plūkt. Lapas un garša maiga.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē