• Zemeņu idejas nākamajai vasarai

    Zemenes
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    1. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kuras šķirnes augustā iestādīt, lai nākamajā vasarā ar zemenēm varētu mieloties pēc iespējas ilgāk? Iesaka pieci zemeņu zinātāji.

    Zemenes kā deja

    Juris Švarcs, zemnieku saimniecības Melnalkšņi saimnieks, zemenes audzējis gan siltumnīcā, gan uz lauka, pārdot Holandē audzētus frigo jeb atdzesētos zemeņu stādus.

    • Agrā – ‘Rumba’. Tā ir jauna nīderlandiešu šķirne ar ļoti lielām, spīdīgām, stingrām, skaistām ogām. Veido augstu, skraju ceru ar gariem ziednešiem. Ienākas nedaudz vēlāk par ‘Zefyr’ – ap to pašu laiku, kad ‘Honeoye’ – un ražo ilgi. Vidēji ziemcietīga. Pret slimībām diezgan izturīga, bet mitrumā var slimot ar pelēko puvi. Ziedpumpurus bojā smecernieks.
    • Vidējā – ‘Sonata’. Arī nīderlandiešu šķirne, kas Latvijā ienākusi nesen. Izveidota, krustojot pazīstamās šķirnes ‘Polka’ un ‘Elsanta’. Ogas lielas, spīdīgas un stingras, labi lasāmas, saldas. Šķirne gan izturīga karstā un sausā laikā, gan arī labi pārcieš lietusgāzes. Veido lielus cerus, tāpēc jāstāda retāk nekā citas. Izturīga pret lapu slimībām, vidēji izturīga pret pelēko puvi un sakņu slimībām, to dēļ stādi vietām izkrīt. Arī ērcēm garšo.

      Ienākas apmēram piecas dienas agrāk nekā senā un labi zināmā vācu šķirne ‘Senga Sengana’, kuru, starp citu, vēl arvien ļoti daudz audzē, piemēram, Polijā, jo tā ir viena no labākajām pārstrādei – ievārījumam, kompotam, saldēšanai.
    • Vēlā – ‘Salsa’. Arī nīderlandiešu šķirne. Ogas ir ļoti lielas, pirmās var būt neregulāras formas. Salīdzinot ar citām vēlajām šķirnēm, ļoti garšīgas. Samērā izturīga pret vīti, vidēji izturīga pret lapu slimībām, bet –uzņēmīga pret pelēko puvi.

    Der arī vecākas šķirnes

    Valda Laugale, lauksaimniecības zinātņu doktore, Dārzkopības institūta vadošā pētniece, zemenes daudz pētījusi, pirms dažiem gadiem iznāca viņas grāmata Zemenes. Šķirnes, kopšana, padomi un receptes.

    • Agrā – ‘Zefyr’ (‘Sephyr’). Dānijā izveidota šķirne. Lai gan to daudz kritizē, sevišķi lielie audzētāji, jo ogas nevar ilgi glabāt, tā tomēr ir viena no visstabilākajām un uzticamākajām šķirnēm. Ģimenes dārzā vienmēr stādīs arī vecākas šķirnes, ko audzējuši jau vecāki un vecvecāki. Tās ne tikai atgādina bērnības un jaunības laikus, bet ir arī izturīgākas, pacietīgākas, vieglāk kopjamas. Un pretēji – jo modernāka ir šķirne, jo tā cimperlīgāka un precīzāk jāievēro audzēšanas nosacījumi.
    • ‘Zefyr’ ogas ir ļoti lielas, dažkārt ribotas, spilgti sarkanas, saldas un garšīgas. Vairāk piemērotas svaigam patēriņam, nevis saldēšanai vai vārīšanai. Samērā izturīga pret slimībām, taču ieņēmīga pret miltrasu.
    • Vidējā – ‘Sonata’ vai ‘Polka’. ‘Polka’ ir nīderlandiešu šķirne, kas ienākas nedaudz agrāk par ‘Senga Sengana’. Tai ir lielas vai vidēji lielas, plati koniskas vai sirdsveida tumši sarkanas ogas. Universāli izmantojamas, arī saldēšanai. Samērā izturīga pret slimībām. Turklāt ‘Polka’ nedaudz smaržo pēc meža zemenītēm. Pašlaik tas ir moderns selekcijas virziens – krustot dārza un meža zemenes –, lai atdotu tām īsto, dabisko garšu un smaržu. No jaunākajām šķirnēm tādas ir vācu ‘Anneliese’, ‘Spadeka’, ‘Renaissance’.
    • Vēlā – ‘Pandora’ (‘Malling Pandora’). Anglijā izveidota šķirne, ienākas 15 dienu vēlāk nekā ‘Senga Sengana’. Lieli ceri, tāpēc jāstāda reti un nedrīkst pārāk dāsni mēslot ar slāpekli. Vajadzīgs apputeksnētājs – uz trim stādiem viens citas, vēlu ziedošas, šķirnes stāds (pēc selekcionāru ieteikumiem, vislabāk izvēlēties ‘Sophie’ vai ‘Florence’). Ogas būs ļoti lielas, oranžsarkanas, gatavas kļūst tumšākas, samērā stingras, bet karstumā var kļūt mīkstākas. Piemērotas gan svaigam patēriņam, gan pārstrādei. Garšu, protams, visām šķirnēm ietekmē arī audzēšanas apstākļi, augsne, mēslojums. Samērā izturīga pret slimībām.

    Izvēlos uzticamākās

    Ilmārs Gulbis, Migl Dārzu saimnieks Kuldīgas novadā, zemenes audzē 10 hektāru platībā, izmēģina dažnedažādas šķirnes un audzēšanas metodes, pat paša spēkiem un savām vajadzībām izaudzēt frigo jeb atdzesētos zemeņu stādus.

    • Agrā – ‘Clery’. Itāliešu šķirne. Pie mums tā ienākas par četrām dienām agrāk nekā ‘Zefyr’, bet uzzied tik agri, ka paši pirmie ziedi ir pat nosaluši. Un ogu kvalitāte – nekas nav labāks par to, ja var lasīt vienreiz nedēļā! Ja ‘Clery’ trīs četras dienas paliks nelasītas pat saules svelmē – nekas slikts nenotiks, būs tikai gatavas, saldas ogas. ‘Clery’ garša ir ļoti interesanta un specifiska – tajā jūtams kaut kas no meža zemenēm un pat no avenēm. Parasti stingrās šķirnes ne vienmēr ir garšīgas un tik saldas.
    • Lasīt ‘Clery’ mēs laižam lasītājus ar vislielāko pieredzi, jo nedrīkst noraut jebkuru sarkanu ogu, jāprot noteikt precīzo toni. Kad ‘Clery’ ir viscaur sarkana, bet gaiša, tad vēl nav ēdama. Jāpagaida, kad būs tik sarkana, ka cērt acīs, tikai tad drīkst plūkt. Pagrabā ‘Clery’ var glabāt nedēļu. Es domāju, ka šādas zemenes noderētu ģimenei, kas uz savu dārzu tiek tikai vienu vai divas reizes nedēļā.
    • Vidējās – ‘Senga Sengana’. Man garšo zemenes ar pilnu garšu – tādas, kurām ir ne tikai saldums kā ‘Polkai’, bet arī skābumiņš, pēcgarša, kas paliek atmiņā. Tāpēc garšas ziņā vismīļākās šķirnes man ir ‘Honeoye’, ‘Induka’ un arī klasiskā ‘Senga Sengana’. Turklāt ‘Senga Sengana’ ir laika un dažādu apstākļu pārbaudi izturējusi šķirne, kas nekad nepievils. Var pieļaut daudzas kļūdas, pat ieaudzēt zālē, un tomēr tā cīnīsies un izturēs.

    Lai ražo patiešām ilgi

    Andris Apsītis, Lazdukalna saimnieks Mālpils novadā, zemenes audzē jau 30 gadu, un pašlaik viņa saimniecība, iespējams, ir lielākā Latvijā – 17 hektāru.

    • Agrā – ‘Flair’. Jauna nīderlandiešu šķirne ar stingrām, garšīgām ogām, piemērota transportēšanai – vienkārši ideāla. Savā saimniecībā ar to esmu aizstājis amerikāņu ‘Honeoye’ (‘Flair’ ienākas dažas dienas agrāk par ‘Honeoye’). Bet mazdārziņiem es varētu ieteikt ‘Honeoye’, jo tās stādi ir daudz vieglāk pieejami, turklāt šķirne ir gandrīz ideāla – izturīga pret visām slimībām. Ražīga. Ogas lielas. Novākšana ērta. Nav tik svarīgi, vai novāks rīt vai parīt. Faktiski četrās reizēs var nolasīt gandrīz visu ražu. Ir stingra, var glabāt, nebojājas. Bet skābenā garša daudziem nepatīk. Toties zaptei un saldēšanai ‘Honeoye’ ir ideāla.
    • Vidējā – ‘Sonata’. Pašlaik Eiropā plaši tiek reklamēta šķirne ‘Fleurette’, kas varēšot aizstāt šķirni ‘Sonata’. Varbūt neesot tik salda kā ‘Sonata’, toties mazāk problēmu ar ērcēm nekā ‘Sonata’ un citām saldajām šķirnēm.
    • Vēlā – ‘Malwina’. Vācu šķirne, ienākas divas nedēļas pēc ‘Senga Sengana’. Ogas lielas, patumšas, ļoti garšīgas. Vēlās ziedēšanas dēļ var slikti apputeksnēties, tāpēc veidojas diezgan daudz kroplīgu ogu. Ļoti spēcīgi ceri, tāpēc jāstāda reti.

    Ja dārzā ir šīs trīs šķirnes, tad zemenes tieši no dobes varēsi ēst divus mēnešus. Piemēram, pērn pie mums zemeņu sezona sākās 15. jūnijā un beidzās 16. augustā.

    Gan senās, gan modernās

    Vija Rožukalne, bioloģijas zinātņu doktore, Jāņa Aldermaņa dārzniecības direktore, audzē zemeņu stādus, arī remontantās un modernās hibrīdās šķirnes.

    • Agrā – ‘Kokinskaja raņņaja’. Šīs senās Krievijā radītās šķirnes odziņas dārzā ienāksies pašas pirmās. Nav pārāk lielas un ir mīkstas, bet garšo labi. Agra ir arī lietuviešu šķirne ‘Saulene’ ar tumši sarkanām ogām un meža zemeņu aromātu, tikai šad un tad slimo ar miltrasu.
    • F1 hibrīdi – ienākas, kad vēlies. Mēs tos audzējam no sēklām, stādus audzējam podos. F1 hibrīdi pieder remontanto zemeņu grupai, kas ražo atkārtoti. Pati populārākā ir ‘Toscana’. Tai ir gan neparasti – lieli un sarkani – ziedi, gan iegarenas, lielas un aromātiskas ogas. Citi hibrīdi – ‘Elan’, ‘Loran’, ‘Milan’.

    Kur nopirkt stādus?

    • Klasiskās šķirnes – daudzviet, piemēram, zemeņu galvaspilsētā Pūrē vien ir vairāki vietējie audzētāji: gan Pūres DIS, gan Pūres dārzi, gan Heimanis (Gulbji), importa stādus piedāvā Horticom (bijušais Schetelig) u. c.
    • Moderno šķirņu stādi ir aizsargāti visā Eiropas Savienībā, bez licences tos nedrīkst ne tirgot, ne pavairot. Šķirnes ‘Fleur’ un ‘Fleurette’ mazumtirdzniecībā litra konteineros var nopirkt kokaudzētavā Baltezers. Moderno šķirņu frigo stādus pārdod zemnieku saimniecība Melnalkšņi, Latvijas šķirnes sēklas, arī Lietuvas uzņēmums, kas atrodams mājaslapā www.zemenustadi.lv, minimālais apjoms – 100, 200, 400 vai 500 stādu.
    • F1 hibrīdu stādus – Jāņa Aldermaņā dārzniecībā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē