• 9 iedvesmojoši sociālo mediju konti, kur smelties idejas savam dārzam

    Māja un Dārzs
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    10. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Gribi skaistu dārzu, bet īsti nevari izlemt kādu? Mums ir idejas!

    Atradumi Facebook

    Angļu dārziņa paraugzēns

    @MaieAed

    1200 kvadrātmetru plašais, krāsainais angļu stila dārziņš, kam veltīts šis Facebook konts, atrodas Igaunijā, mazpilsētā Paikusē netālu no Pērnavas. Tā saimniece Maije Vridolina ir diplomēta dārzniece un līdz kaulam dārza entuziaste. Dārzā ir ko redzēt no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim – ainavu galvenokārt veido krāsainas ziemciešu dobes, kam par skeletu kalpo skujoki un dekoratīvie krūmi.

    Var nošpikot augu un krāsu kombinācijas un kompozīcijas, ko veidot ēnainās vietās un ap dekoratīvām ūdenstilpēm. Starp citu, uz Maijes dārzu tiek rīkotas arī dažādu dārzamīļu biedrību ekskursijas, tostarp no Latvijas. Viesojoties iespējams iegādāties arī ziemciešu stādus.

    Jutekliskas augu kombinācijas

    @RasaLaurinavičiene

    Rasa Laurinavičiene ir kaimiņvalstī Lietuvā atzīta un pieprasīta dārzu dizainere, kas savos autordarbos popularizē ainavu mākslas pēdējo gadu lielāko magnētu – Holandes dārzus un naturālistisko dārzu stilu, kam raksturīgi pļavveida ziemciešu stādījumi.

    Savā Facebook lapā dārzu dizainere publicē gan fotogrāfijas no pašas dizainētiem apstādījumiem, kuru augu kombinācijās atklājas Rasas jutekliskais redzējums, gan bildes no ceļojumiem uz pasaules skaistākajiem dārziem. Tiešām vilinošas fotogrāfijas, kas liek ilgoties pēc vasaras un smilgu šalkoņas savā dārzā.

    Vēl:

    • Rasa pārvalda arī lapu @KitokieAugalai, kas tulkojumā no lietuviešu valodas nozīmē – citādi augi (ir arī mājaslapa ar tādu pašu nosaukumu). Tur Rasa pievērsusies dažādu interesantu un nenovērtētu ziemciešu izcelšanai saulītē, piedāvājot gan tās iegādāties, gan sniegt konsultācijas par dārzu veidošanu.
    • Der ieskatīties arī Rasas blogā rasosaugalai.wordpress.com, īpaši sadaļā Mano darbai jeb Mani darbi.

    Huligāniska mežonība

    @Ināras dārzs

    Vietējais, mūsējais! Vairākkārtīgs titula Latvijas skaistākais dārzs ieguvējs, tāpēc tā saimnieci Ināru Airi pazīst un no viņas iedvesmojas liela daļa dārzkopības entuziastu. Pašu dārza veidotāju gan ne viens vien nosaucis par dārzkopības huligāni, jo, tici vai ne, Ināra nav ne ainavu arhitekte, ne agronome, ne diplomēta dārzniece, ne dendroloģe, – dārzā redzamie augu salikumi un krāsas ir tikai un vienīgi viņas izjūtu un intuīcijas simbioze, kas veidojusies divdesmit gadu garumā.

    Dārzam veltītajā Facebook vietnē Ināra publicē, kā viņas lolojums izskatās, mainoties gadalaikiem, un tas liek pārsteigumā ieplest acis – ka arī nesezonā dārzs var būt vilinošs un skaists.

    Skandināvijas elpa

    @Marianne Folling

    Dāniete Marianne ir diplomēta agronome un dārzu dizainere, kuras lielākā kaislība ir daudzgadīgi augi, no kā viņa veido mežonīgas savvaļas tipa kompozīcijas ar domu, lai dobes būtu viegli kopjamas. Dizaineres Facebook profilā pazūd laiks, jo, vēloties redzēt vairāk, klikšķis seko klikšķim un no zaļo pirkstiņu skaistuma ir grūti atraut acis.

    Publicētas tiek bildes gan no Mariannas pašas veidotiem dārziem, gan ceļojumu iespaidi un apraksti (tiesa, dāņu valodā, bet tas netraucē saprast vietu nosaukumus), kas var iedvesmot nākamo braucienu uz ārzemēm veltīt dārzu ekskursijām.

    Vēl:

    • Der ielūkoties arī Mariannes dārzu veidošanas uzņēmuma Tidens Stander Design lapā Facebook un interneta vietnē tidensstauderdesign.dk.

    Graudzāļu pļavas

    @Jaap de Vries

    Ja gribi graudzāļu pļavu, noteikti jāredz šis! Jaap de Vries ir nīderlandiešu dārzu dizainers un fotogrāfs, kura Facebook profilā apskatāmas bildes no viņa un viņa sievas Marijas veidotā dārza Jackobstin, kas atrodas Jistrumā.

    Skatoties uz nokaltušiem monardu ziedkātiņiem un salā apsarmojušām graudzāļu astēm, patiešām dzimst ticība tam, ka dārza ainavai ir nākotne arī lietainā oktobrī un stindzinoši aukstā decembrī. Elpu aizraujošas augu kombinācijas un gaismu spēles, par ko sajūsminās dārzamīļi no visas pasaules. Palasot diskusijas bilžu komentāros, dažkārt var uzzināt arī attēlos redzamo augu nosaukumus un šķirnes.

    Atradumi Instagram

    Romantiska siltumnīca pie ezera

    @VictoriaSkoglund

    Viktorija ir dārzniece, blogere, TV personība un dārzniecības Zetas izveidotāja no Zviedrijas. Savā Instagram kontā viņa dalās arī ar privātām lietām un mirkļiem no svētku svinēšanas un dažādiem burziņiem, tomēr lielākā daļa publicētā satura saistīta ar dārzu. Un tas nudien ir valdzinošs.

    Viktorijas dārza pievienotā vērtība – balta stikla siltumnīca, kas vairāk atgādina romantisku dārza namiņu, kurā svētā divvientulībā vakariņot zem retu kokaugu zariem, un ar roku aizsniedzamais ezera krasts. Daudz noskaņas bilžu un idejas, kā izdaiļot dārzu ar podos veidotiem stādījumiem. Tā kā Viktorija ir arī profesionāla dārzniece, var uzticēties viņas augu aprakstiem un šķirnēm.

    Vēl:

    • Der ieskatīties Viktorijas Facebook profilā @Victoria Skoglund un viņas dārzniecības Instagram kontā @zetasgarden.

    Kadri, par ko maksā visā pasaulē

    @ClaireTakacs

    Šis iedvesmas konts pieder starptautiski atzītai austrāliešu izcelsmes dārzu fotogrāfei, kuras bildes publicē tādi ievērojami žurnāli kā Gardens Ilustrated, Morning Calm, Country Style, The Garden, Garden Design, Homes & Gardens UK un daudzi citi.

    Klēras pārliecība – dārzs ir mākslas darbs, kam mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā arvien pieaug vērtība. Tāpēc ir vērts to godināt, ko viņa arī dara, savās bildēs liekot pār augiem sastingt īpašas gaismas plīvuram. Klēras fotogrāfijās iemūžināti gan pasaulslaveni publiskie dārzi, gan īpaši aizsargāti privātie lolojumi.

    Vēl:
    • Vērts ielūkoties Klēras mājaslapā clairetakacs.com.

    Pils dārzi tuvplānā

    @ccamullet

    Carolyn Mullet ir slavenās Eiropas dārzu tūru kompānijas CarexTours īpašniece, un savā Instagram kontā viņa ļauj ieskatīties tiešām apbrīnas vērtos eksemplāros. Tikai daži no tiem: Great Dixter House and Gardens un Broughton Castle pils dārzā Apvienotajā Karalistē, Chateau Miromesnil pils dārzā Francijā, arī slavenā nīderlandiešu dārzu mākslinieka Piet Oudolf veidotajos dārzos, piemēram, Vlinderhof…

    Ne visus CarexTours piedāvātos apskates objektus dzīvē iespējams redzēt, nedodoties speciāli organizētā tūrē, taču aizņemties idejas savam dārzam noteikti var.

    Meistaram pa pēdām

    @pietoudolf

    Viņa vārds komentārus neprasa. Piet Oudolf ir ietekmīgs nīderlandiešu dārzu dizainers, kurš popularizē dabisko pļavveida stādījumu dārza stilu. Viņa mērķis – lai dārzs ir viegli kopjams un izskatās skaists jebkurā gadalaikā.

    Piet veidotie apstādījumi galvenokārt sastāv no ziemcietēm, tostarp graudzālēm, to kombinēšanā īpašu nozīmi pievēršot augu daļu struktūrai, piemēram, lapu un ziedkātu īpašībām, pārziedējušo ziedu pogaļām, kas piešķir ainavai nianses. Dārzu mākslinieka spožais veikums apskatāms daudzos publiski pieejamos dārzos tepat Eiropā, kā arī High Line parkā Ņujorkā un daudzviet citur aiz okeāna.

    Piet oficiālajā Instagram profilā atradīsi noskaņu bildes no objektiem, kam viņš veidojis dizainu, un arī radošo ceļu līdz elpu aizraujošajām augu kombinācijām. Viņš mēdz iepostēt gan dobju detaļplānojumus (kam, starp citu, piemīt interesanta, vienīgi viņam raksturīga zīmēšanas pieeja), gan dobju tapšanas mirkļus.

    Vēl:

    • Ieskaties arī viņa oficiālajā mājaslapā oudolf.com.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē