• 5 soļi, kā pareizi dobē ieklāt ģeotekstilu

    Māja un Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No arhīva
    Lai košumkrūmu un puķu stādījumi nebūtu jāravē, tajos pret nezālēm var ieklāt ģeotekstilu.

    Ģeotekstils labi atdala dažādus augsnes slāņus – auglīgo no neauglīgā. Piemēram, jūrmalā un citās vietās, kur ir smilšaina grunts, atvestā un dārzā izbērtā melnzemes krava drīz vien pazudīs kā nebijusi – ieskalosies smiltīs, augsnes slāņi sajauksies savā starpā –, un augi neaugs, lai gan tos cītīgi mēslosi. Tādā gadījumā prātīgāk būtu virsējo smilšu kārtu norakt, ieklāt ģeotekstilu, virsū uzbērt auglīgās augsnes slāni – tā tas nekad nesajauksies ar neauglīgo slāni, kas palika zem ģeotekstila. 

    Austais ģeotekstils ir ļoti izturīgs, un tā mūžs var būt pat simt gadu: ja austajam ģeotekstilam netiek klāt saule, tas tikpat kā nesadalās. Savukārt plānākā, dārzkopībā izmantojamā ģeotekstila mūžs varētu būt aptuveni 10–20 gadu. Ģeotekstilu var nopirkt būvniecības preču veikalos.

    Kā pareizi ieklāt ģeotekstilu:

    1. Vispirms sagatavo vēlamās dobes formu, tad, norokot augsni, to pazemina par aptuveni 5–10 cm.
    2. Uzklāj ģeotekstilu. Ņem vērā, ka tie ir divu veidu. Austais ģeotekstils, kuru izgatavo, polipropilēna, poliestera vai polietilēna diegus vai lentes saaužot vienā audumā, parasti izmanto ceļu un ēku būvniecībā. Dārzkopībā vairāk izmanto neausto ģeotekstilu, kas ražots no nepārtraukta polipropilēna pavediena, termiski presējot.
    3. Novieto koku, krūmu, ziemciešu stādus vietās, kur tos plānots stādīt.
    4. Šajās vietās veic krustenisku iegriezumu, izroc stādāmo bedri un iestādi augu. Lieko augsni noņem un pārvieto uz citu dārza vietu.
    5. Ar ģeotekstilu pārklāto dobes vietu kārtīgi salaisti un tad uzklāj 5–10 cm biezu mulčas kārtu. Vēlāk varēsi mulču papildināt, ja vajadzēs.

    Kā vēl izmantot?

    Ir arī speciāli biezāki ģeotekstili, kas paredzēti puķu dobju norobežošanai no zāliena. Šo materiālu iespējams izlocīt dobes formā un ap visu tās robežu ievietot augsnē. Tāpat ģeotekstilu izmanto, lai pasargātu sava dārza teritoriju no apkārt augošo koku sakņu ieaugšanas.

    3 ģeotekstila mīnusi

    1. Maza auguma augiem – vasaras puķēm, ziemcietēm – austais ģeotekstils, visticamāk, nepatiks, it īpaši, ja tam pa virsu uzbērta mulča. Tādā gadījumā labāk izmantot neausto ģeotekstilu.
    2. Ģeotekstils laiž cauri mitrumu, bet – tas notiek lēnāk. Turklāt pēc vairākiem gadiem mitrums caur ģeotekstilu uzsūcas arvien sliktāk. Galvenais mīnuss – tiek aizkavēta mēslojuma ieskalošana augsnē.
    3. Ar laiku nezāles sasējas pa virsu arī ģeotekstilam, tās ielaiž saknes, un tāpat ir jāravē. Ja ģeotekstils uzklāts absolūti neiekoptam nezāļu laukam uzreiz pēc uzrakšanas, daudzgadīgo nezāļu saknes lien zem ģeotekstila līdz iestādītajam augam, kur pa caurumu spraucas ārā un aug.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē