• Vai pīpju koks bojā sienu?

    Dārzs
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    19. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: izdevniecība Santa.lv arhīvs
    Foto: izdevniecība Santa.lv arhīvs
    Man ļoti patīk pīpju koks ar lielajām lapām. Nofotografēju kādā dārzā, kad braucu ekskursijā. Gribu pīpju koku iestādīt pie savas mājas, lai tas rāpjas gar sienu uz augšu līdz lodžijai. Vīrs iebilst – bojāšot ēku. Tā ir no ķieģeļiem.

    Atbild dendroloģe Aija Kaškure.

    Liellapu aristolohijai jeb pīpju kokam (Aristolochia macrophylla) vari droši pievilkt trīs plusus – ļoti labs augs. Lielākās lapas ir tik lielas, ka ar vienu var pat manu galvu apsegt, kātiņi dažādu garumu un izlokās tā, lai izveidotu dakstiņveida segumu. Tāpēc te nu pilnīgi nevar runāt, ka šis augs bojātu mājas sienu.

    Vienīgi – ar nelielu atstatumu jāpieliek pie mājas sienas redeles, jo šī vasarzaļā liāna vijas ar stumbru ap balstu. Pīpju koks lieliski nomaigo mājas aso konstrukcijas stūri – tas uzreiz nelec acīs, kad viesi iebrauc pagalmā. Interesanti izskatās arī ziemā, jo jaunie pēdējā gada dzinumi ir koši zaļi, tie papildus strādā pie dārza skata.

    Aristolohijas ir izcili piemērots augs lapenēm, zem tām pat viskarstākajā dienā ir vēss.

    Pīpjukokus, kā redzams fotogrāfijā, bieži izmanto arī sētām, horizontālu virsmu nosegšanai. Valmierā ir kāda māja, kur saimnieki, mērķtiecīgi piestrādājot un pīpju koka dzinumus vadot uz vienu un otru pusi septiņu metru attālumā, ar vienu stādu ir noaudzējuši pusmetru augstu sētu 15 metru platumā. Apbrīnojami!

    Kā audzēt?

    Parasti rekomendē pietiekami mitru un irdenu, trūdvielām bagātu augsni, bet prakse rāda – aug arī tādā, kas nav ne pietiekami mitra, ne pietiekami laba. Šis augs ir visai tolerants pret sadzīves apstākļiem. Iesaku pirmajā gadā vai pat divus pirmos gadus pa ziemu jaunajam stādam uzmest virsū kādu egļu zaru, kamēr pīpju koks iesāk augt un atsperties. Tas nenotiek pārmēru ātri – jābūt pacietīgai.

    Citādi ar ziemcietību viss ir kārtībā un augs aug vidēji ātri. Labi pacieš daļēju noēnojumu. Zaļganbrūnie trīs centimetrus garie ziedi, kas smaržo ne visai, atgādina pīpes kātu vai saksofonu. Pēc tam no zieda izveidojas mazs, zaļš, sauss gurķītis un daudz sēklu. Aristolohijas ražo ļoti labas kvalitātes sēklu materiālu.

    Kalsnavas kokaudzētavā var dabūt vietējos stādus, un, kā jau jaunā paaudze, tie ir izcili labi. Ar spraudeņiem aristolohijas ir diezgan pagrūti pavairot, bet ne neiespējami.

    Ir arī otra – Mandžūrijas – aristolohija (Aristolochia manshuriensis). Šai ziedi ir lielāki, dzelteni ar brūnu apmali un jaunie dzinumi ar matiņiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē