• Puravi dārzā – līdz Ziemassvētkiem

    Garšaugi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    30. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Puravu glabāšana atkarīga gan no izvēlētās šķirnes, gan ražas daudzuma.

    Svarīgi, lai kūdra siltumnīcā būtu pēc iespējas sausa, tad tās siltuma izolācijas spējas ir augstākas. Ja puravus pierok un apber ar mitru kūdru vai augsni, tie vairāk cieš no sala.

    5 padomi, kā saglabāt puravus:

    1. Ja dārzā ir iestādīti agrīno šķirņu puravi, atliek septembrī vai oktobrī tos novākt – atkarībā no stādīšanas datuma un šķirnes veģetācijas perioda garuma. Novāktā raža jāapēd vai jāsagriež ripiņās un jāsasaldē.

      Vēlīnās šķirnes var vākt pakāpeniski, jo šo šķirņu augi ir aukstuma izturīgi un labi pacieš pat salnas līdz mīnus 6–7 grādiem. Šāda saglabāšana dārzā ir efektīvāka un lētāka. Ja sinoptiķi sola lielākus mīnusus, nenovāktus puravus var apsegt ar balto agrotīklu vienā vai divās kārtās.
    2. Visu ziemu Latvijā nenovāktas pārcieš tikai dažas šķirnes, citām tā ir laimes spēle, bet tā var saglabāt puravus līdz pat Ziemassvētkiem.
    3. Ja raža ir liela un plānots uzglabāt to ilgāk, laikus jādomā par glabāšanas vietu. Puravu optimālie uzglabāšanas apstākļi ir mīnus 1 līdz 0 grādu temperatūra ar relatīvo gaisa mitrumu 98–100%. Parastos pagrabos puraviem ir par siltu, tādēļ tie intensīvi elpo un dzeltē. Tāpat tie meklē gaismu, tāpēc sāk locīties. Ēšanai tas, protams, netraucē, bet izskatu gan bojā.
    4. Ja puravus tomēr glabā pagrabā, tos izrok no zemes, saknes saīsina līdz 1–2 cm, bet nenogriež pavisam, dzeltenās un bojātās lapas noņem. Sagatavotus puravus liek kastēs stāvus, cieši citu pie cita, zem saknēm paberot slapju smilti vai kūdru. Kastes novieto uz kāda paliktņa vai plaukta, lai varētu regulāri mitrināt grīdu, tā nodrošinot pietiekami augstu gaisa mitrumu.
    5. Samērā sekmīgi puravus var uzglabāt, pieraktus plēves siltumnīcā. Lai pieraktu puravus, tos vispirms izrok no dobes ar samērā lielu sakņu kamolu, noņem slimību bojātās lapas. Siltumnīcā izrok ap 30 cm dziļu vagu, kurā saliek puravus slīpi, lai tie iespējami dziļāk būtu apsegti ar kūdru. Tos apber ar kūdru, ko izņem, rokot nākamo vagu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē