• Sniega roze, kas nebaidās sala

    Rožu audzēšana
    Elīna Kārkluvalka
    Elīna Kārkluvalka
    10. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gada laikā, kad ziedošus augus pārsvarā var redzēt siltā istabā, sniega roze jeb ziemziede šķiet īpaši brīnumaina. Tā uzzied vēsā laikā aiz loga un dzīvību saglabā, arī guļot zem sniega kupenas. Kā sniega rozes pareizi kopt, un kādi apstākļi tām patīk? Konsultē Anita Onkele, uzņēmuma SIA Onava puķu speciāliste.

    Pasaulē ir nedaudz vairāk kā 20 sniega rožu sugu un ļoti daudz šķirņu. Ziedēšanas laiks ir atkarīgs no tā, kādai sugai un šķirnei sniega roze pieder. Ar nelielām atšķirībām tās zied, sākot no oktobra beigām, novembra sākuma, kad iestājas vēsāks laiks.

    Ja nav sniega, roze ir baudāma vēl decembrī. Tiklīdz sniegs nokūst, ziedus var redzēt – tie neiet bojā.

    Ir arī vēlākas šķirnes, kas uzzied martā, aprīlī un turpina ziedēt vēl maijā. Kad ziedēšana beidzas, sāk gatavoties sēklas, veidojas jaunās lapu rozetes un aizmetas ziedpumpuri, kas kļūs redzami, iestājoties vēsākam laikam. Periodā no maija līdz septembrim sniega rozei ir intensīva augšana, kad nepieciešama papildu mēslošana.

    Kāpēc mēdz neuzziedēt?

    Svarīga ir papildu mēslošana. Tāpat puķe var nīkuļot, ja ir iestādīta nepareizā augsnē. Sniega rozei patīk bagātīgi mēslota, kaļķi un mālu saturoša augsne. Mēslošana noteikti jāveic pēc lietiem vai laistīšanas, jo sausu augu nekad nemēslo. Arī es visu mūžu turpinu mācīties – savulaik savu pirmo sniega rozi iestādīju dārza saulainākajā vietā, kur turklāt ir smilšaina augsne. Tur puķe negribēja ne augt, ne ziedēt, jo sniega rozei patīk ēnaina vai daļēji noēnota vieta ar labi sagatavotu, smagu augsni.

    Tumši zaļās lapas norāda uz to, ka sniega rozei nepatīk saulaina, karsta vieta un viegla, smilšaina augsne, kas viegli laiž cauri ūdeni un barības vielas.

    Kā pavairot mājas apstākļos?

    Viens pavairošanas veids ir atdalīšana, taču sniega rozes sakņu sistēma ir tik spēcīga, ka to izdarīt būs ļoti grūti. Turklāt sniega rozei ir indīga sula, tādēļ, mēģinot to sadalīt, noteikti jāvelk cimdi. Otrs pavairošanas veids ir ar sēklām – kad sniega roze nozied, zieds kļūst zaļš un tajā veidojas auglis. Vasaras vidū sēkliņas ir nogatavojušās.  Jāatceras, ka tām ir ļoti liela dīgtspēja un sēklas jāizsēj uzreiz pēc novākšanas. Reizēm sēklas izbirst turpat dobē, kaplējot tās tiek ierušinātas un tad pašas sāk dīgt.

    Sniega roze ir ļoti izplatīta Eiropā, kur tā ieņem septīto vietu pārdotāko dārza puķu topā. Katru gadu lielražošanā pārdod ap četriem miljoniem stādu. Ir sastopami vienkārši un pildīti ziedi baltā, zaļgani baltā, rozā, bēši sarkanā un dzeltenīgā krāsā.

    Jāatceras, ka sniega rozei ir indīga sula!

    Vai podā pirktu sniega rozi var stādīt ārā dārzā?

    Podos pārdod tās pašas sniega rozes, taču tās ir piemērotākas uzziedināšanai. Ja ir sals, to uzreiz nevajadzētu nest ārā, jo pārsvarā pie mums podos tirgo sniega rozes, kas uzziedinātas siltumnīcās.

    Pēc mākslīgā siltumnīcas klimata sniega roze pie dārza ir jāpieradina.

    Kad laiks kļūst maigāks, to, tāpat kā vairumu ziemciešu, var pārstādīt sagatavotā dobē aprīļa beigās. Ja podā stādītās sniega rozes ir pārziemojušas ārā, dobē tās var stādīt kaut vai aprīļa sākumā. No pavasara salnām nevajag baidīties – roze it kā sasalst, bet pēc tam atlaižas un turpina augt. Istabā turpina laistīt un papildus mēslot līdz izstādīšanai dārzā.

    Vai sniega rozēm patiks mulča?

    Mulča patiks visiem augiem. Pirms tam ir jāsagatavo dobe – jāattīra no nezāļu saknēm un sēklām, augsnei jābūt tīrai, lai nebūtu daudz jāravē.

    Sniega rožu šķirnes, kuras iesaka Anita

    • Helleborus ericsmithii ‘HGC Champion’
    • Erinsmita ziemziedes šķirne. Lieli, vienkārši ziedi ar īpašu brūnganas nokrāsas ziedlapiņas ārpusi. Augums ap 30 cm ziedēšanas periodā. Ja dienas temperatūra augstāka par nulli, tad ziedēšanas periods sākas februārī, martā, aprīlī. Ja dienas temperatūra ilgstoši ir zem nulles, ziedēšanas laiks var mainīties. Ziedi labi saglabājas zem sniega. Labi sagatavojot augsni, audzēt var arī saulainā vietā. Neiekaltēt!

      • Helleborus niger ‘HGC Wintergold’
      • Melnās ziemziedes šķirne. Lieli, balti, vienkārši ziedi. Auga augstums ziedēšanas laikā sasniedz 30 cm. Ziedēšanas periods ir novembrī, decembrī, ja dienas temperatūra ir virs nulles. Ziedi lieliski saglabājas zem sniega.

        • Helleborus nigercors ‘HGC ice Breaker Max’
        • Melnkorsikas ziemziedes šķirne. Liela izmēra, balti, vienkārši ziedi, augumā – 30 cm. Uzzied decembrī, janvārī, februārī, ja dienas temperatūra ir virs nulles. Ziedi labi saglabājas zem sniega. Labi sagatavojot augsni, var audzēt saulainā vietā.

           

           

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē