• 7 jautājumi par sīpolpuķēm rudenī

    Dārzs
    23. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    7 aktuāli jautājumi ekspertam, ko darīt ar sīpolpuķēm rudenī. Atbild: Jānis Rukšāns, bioloģijas zinātņu doktors un selekcionārs.
    1. Kurām sīpolpuķēm sīpoli rudenī jānorok, lai pārzieminātu telpās?
      Gladiolām, montbrēcijām, galtonijām un vēl dažām citām retāk audzētam puķēm sīpoli jānorok un jāpārziemina telpās, kur netiek klāt sals. Montbrēcijas un galtonijas, labi piesegtas, gan var pārziemot arī dārzā, ja ziema nav barga, tomēr tas ir riskanti, jo nevaram taču paredzēt, kāda būs ziema. Kailsalu sīpoli var nepārdzīvot.  
    2. Kad ir piemērotākais sīpolpuķu novākšanas laiks?
      Sīpolaugi norokami tad, kad to lapas sāk dzeltēt. Gladiolas, montbrēcijas un galtonijas parasti rok septembrī, un vislabāk to darīt siltās, saulainās dienās, lai bumbuļsīpoli nesaņemtu lieku mitrumu.
    3. Kā vissaudzīgāk izrakt sīpolpuķes?
      Sīpolaugus izceļ ar dakšām un nopurina lieko zemi, ar asu nazi nogriež stublāju apmēram vienu centimetru virs bumbuļsīpola.
    4. Vai novāktie gladiolu, galtoniju un montbrēciju sīpoli jātīra?
      Vislabākā sīpolu tīrīšana ir mazgāšana ar ūdens strūklu sietā. Īpaši ieteicams tas ir tad, ja dārzā ir mālaina augsne. Tādējādi sīpoli netiek traumēti, un, kad ūdens noskalojis visu zemi, var labi apskatīt sīpolu vai gumu un pārbaudīt, vai tas ir vesels – vai nav slimības pazīmju, bojājumu.
    5. Vai sīpolpuķes pēc novākšanas vajadzētu kā īpaši apstrādāt?
      Tikai tad, ja bumbuļsīpoli invadēti ar tripsi. Tad pēc norakšanas tos kodina ar kādu no insekticīdiem – iemērc uz 10 minūtēm insekticīda šķīdumā. Gladiolu bumbuļsīpolus var arī ievietot polietilēna maisiņā, kur iepūš insekticīda aerosolu. Nākamajā dienā tie jāizņem no maisiņa un tālāk jāglabā kā parasti. Ja sīpolu daudz, es ieteiktu profilaksei kodināt arī tad, ja šķiet, ka tripsis nav atrodams. Pat pāris kaitēkļu ziemā var tā savairoties, ka visas gladiolas aizies bojā.
    6. Kur un kā sīpolus vislabāk žāvēt?
      Ideāli būtu pirmās 10 dienas žāvēt karstumā – piemēram, lauku pirtiņā nākamajā dienā pēc pēršanās. Turpmāk tikai drusku jāiekurina, lai uzturētu siltumu. Vēlams ielikt ventilatoru, kas visu laiku jauc gaisu, nodrošinot vienmērīgu temperatūru gan pie griestiem, gan grīdas.
    7. Kā sīpoli glabājami?
      Pēc žāvēšanas pirmās divas nedēļas sīpolus vajadzētu turēt istabas temperatūrā, bet pēc tam pārvietot uz vēsu pieliekamo kambari vai verandu, kur gaisa temperatūra ir plus 5–7 grādi. Montbrēciju sīpolus, ja ir tāda iespēja, vislabāk glabāt pagrabā, ieraktus sausās smiltīs, – tā sīpoli būs pasargāti no izžūšanas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē