• Kā izaudzēt krāšņas lavandas

    Lavandas, audzēšana
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    9. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    9 jautājumi un atbildes par lavandām. Ja gribi paildzināt lavandu ziedēšanas laiku, stādi dažādas šķirnes – tā var panākt, lai lavandas dārzā ziedētu no jūnija līdz augustam.

    1. Kādā vietā lavandas vislabāk stādīt?

    – Galvenais, lai vieta būtu sausa un saulaina – jo saulaināk, jo labāk. Vēl vajag, lai augsne ir labi drenēta un viss liekais ūdens ātri aiztek prom vai iesūcas dziļumā – gan pavasarī, sniegam kūstot, gan vasarā pēc lietus.  Lavanda nepiedos stādīšanu ēnainā un mitrā vietā.

    2. Kāda augsne lavandai vajadzīga?

    – Labi drenēta, neitrāla. Ja augsne ir skāba, tā jāielabo kaļķojot, jo skābā vietā gan lavandām nepatīk. Smilts augsne der, melnzeme der, māls gan ne.

    3.  Vai lavandas ir arī jālaista?

    – Starp citu, lavandas pelēcīgais, mazliet pūkainais lapojums jau ar savu izskatu pauž nepatiku pret ūdeni, tā ka bez laistīšanas tā gluži labi var iztikt. Visādā ziņā pārcensties ar laistīšanu nevajag – lavanda nav gurķis, kam vajag daudz mitruma

    4. Vai mēslošana ir vajadzīga?

    – Jāraugās, lai augsne būtu pietiekami bagātīga, bet ne trekna. Ieteicams izmantot mēslojumu ar sabalansētu slāpekļa (N) un kālija (K) saturu.

    5. Kad labāk apgriezt – pavasarī, vasarā vai rudenī?

    – Par to dārzniekiem ir atšķirīgas domas. Ir dārznieki, kas iesaka apgriezt pavasarī, savukārt citi uzskata, ka labāk pirmoreiz apgriezt vasarā tūliņ pēc tam, kad lavanda noziedējusi, un vēlreiz griezt augusta beigās, septembra sākumā. Lai nu kā, pilnīgi skaidrs ir tas, ka bez apgriešanas iztikt nevar – pēc katras apgriešanas krūmiņš vairāk sazarojas. Jo vairāk griež, jo vairāk zarojas un vairāk zied.

    6. Vai lavanda vasarā zied tikai vienu reizi?

    – Jā. Jūlijā nogrieztās lavandas gan augusta beigās parāda vēl pa kādam ziediņam, bet par īstu ziedēšanu to nevar uzskatīt.

     

    7.  Vai ziedi ir tikai violetos un zilos toņos?

    – Ir vairāk nekā piecdesmit lavandu sugu, tad vēl hibrīdi un šķirnes, un vairākumam lavandu tiešām ziedu krāsa variē no gaiši zilas līdz pat tumši zilai ar violetu nokrāsu. Bet ir arī baltas, rozā un pat dzeltenas lavandas – tiesa, tās Latvijas klimatā būs krietni grūtāk pārziemināt.

    8. Vai lavandas ziemā jāpiesedz, lai tās pārziemotu?

    – Aktuālāk tas ir Latvijas austrumos, kur ziemas un salnas mēdz būt daudz bargākas nekā Kurzemē. Tas, cik sekmīgi lavanda pārziemos, protams, atkarīgs no tā, kāda ir ziema. Visbīstamākais šim augam ir kailsals un pārmērīgs mitrums – ja lavanda aug mitrā vietā, tai ir lielas iespējas ziemā nosalt. Lai pasargātu no izsalšanas, lavandas var mulčēt, katram stādam uzberot mulču 10–15 cm kārtā – kā kurmja rakumu kaudzīti, lai zaru galiņi paliek laukā.

    9. Vai lavandas var audzēt arī podos?

    – Var, bet tikai tad, ja pods ir pietiekami liels – vismaz spaiņa izmērā vai vēl lielāks, jo tikpat liels kā krūms virs zemes, izaug arī sakņu kamols zemzemē. Noteikti nedrīkst atstāt lavandu mazajā podiņā, kurā tā nopirkta, – tur šaurības dēļ tā drīz vien iznīks. Lavandai labāk patiks nevis plastmasas, bet māla pods vai koka kaste. Podā audzējot, lavanda jāmēslo ar ilglaicīgās iedarbības granulu mēslojumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē