• Ātri, ātri augošs dārzs nepacietīgajiem

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    24. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Ja dārzā gribas augus, kuri aug, sakuplo un uzzied iespējami ātrāk, jāzina, ka šī tēma ir plaša kā jūra… Un tomēr. Ir daži augi, augu grupas un konkrētas šķirnes, ko nepacietīgākajiem var ieteikt īpaši! Konsultē SANITA REINBERGA, stādaudzētavas Puķu lauki dārzniece.

    Pavasarī, kad pēc ziemas dārzā dominē zemes un pērnās zāles toņi, tik ļoti gribas ieraudzīt kādu zaļu, spirgtu asniņu pēc iespējas ātrāk. Te gan jāpaskaidro, ka ne jau visi augi, kas pavasarī agri mostas, vēlāk arī visvairāk sakuplos. Piemēram, lielās graudzāles miskantes pēc ziemas mostas ļoti vēlu, tikai jūnijā, toties vēlāk sezonas laikā līdz rudenim var izaugt līdz pat diviem metriem!

    Augi, kuri gan agri mostas, gan arī pēc tam braši aug: 

    Raspodiņš
    Raspodiņš
    • visu sugu raspodiņi (Alchemilla);
    • astrancijas (Astrantia) jeb lielās zvaigznītes;
    • kamolveida pulkstenītes (Campanula glomerata);

    Ātri salapo

    Jau pirmajā gadā skaistu krūmiņu veido zeltziedu eiforbija (Euphorbia polychroma) – šogad tai jau februārī bija aizmetušies palieli ziedpumpuri. Tāpat arī smaržīgajai agastahei (Agastache), savukārt raudenes (Origanum) jau izdzinušas jaunos dzinumus – šis arī ir no ātri augošiem un skaisti kuplojošiem augiem. Bet Požarska pulkstenīte (Campanula poscharskyana) ir lielisks sedzējaugs, kas pat ziemā nenomet lapas.

    Parastās čīkstenes (Sedum telephium) un izskatīgās čīkstenes (Sedum spectabilis) arī agri parāda savus kāpostgalviņām līdzīgos dzinumus un aug gandrīz acīmredzami, ātri vien pārvēršoties kuplā krūmiņā. Ātri augošas ir arī vilnainās sārmenes (Stachys byzantina), turklāt veco lapu nokrišanu tām īsti nevar pamanīt, jo jaunās aug ātri un vecās glīti noslēpj.

    Ja gribas ātri augošu un ziedošu skaistumu jau šovasar, sasēj viengadīgās puķes!

     

    Jāatceras gan, ka ar viengadīgajām puķēm ir lielāka ņemšanās – tās centīgāk jāmēslo un čakli jālaista.

    «Savās ziemciešu dobēs stādu arī viengadīgos augus, jo zinu, ka vienā brīdī to krāšņums būs ļoti vajadzīgs. Vienas no manām mīļākajām ir verbēnas, kas ar savu graciozitāti stādījumiem piešķir gaisīgu vieglumu. Taču verbēnām ir diezgan garš veģetācijas periods, tāpēc es tās parasti pērku stādiņos. Verbēnas dārzā mēdz arī izsēties, taču tās, kas nākamajā gadā sadīgst, ziedēt sāk vēlu – tikai septembrī,» stāsta Sanita Reinberga.

    Kad ieaugas, tad ir!

    Lūk, pāris ziemciešu, kas gluži pirmajā gadā nesakuplos, tomēr, reiz ieaugušās, aizņems gana daudz vietas gan platumā, gan augstumā: parastie jeb Jaunbeļģijas miķelīši (Aster novi-belgii) aug ātri un veido kuplus cerus (atšķirībā no virsāju ziemasterēm (Aster amellus), kas aug ļoti lēnām). Arī astilbes (Astilbe), kad iesakņojas, sakuplo braši, tāpat jāmin lielziedu brūnactiņas (Coreopsis grandiflora) – kaut nav liela auguma, veido skaistu ceru. Raženi aug arī flokši, atsevišķas izcilās salvijas (Salvia x superba) šķirnes kā ‘Mainacht’, ‘Schneehügel’, ‘Blauhügel’ (izaug ap 60 × 60 centimetru lielas bumbas) u. c.Gandrene

    • Mūžzaļš lapojums

    Eiropas kumeļpēda (Asarum europeus), galotņu pahisandra (Pachysandra terminalis), mūžzaļā ibēre (Iberis sempervirens) ir ātri augoši augi ar mūžzaļām lapām.

    • Zemes sedzēji 

    Ar čakli augošiem zemsedzes augiem ātri var aizaudzēt lielākus laukumus dobēs starp citiem augiem. Piemēram, gandrenes – hibrīdā šķirne Geranium ‘Rozanne’ un asinssarkanās gandrenes (Geranium sanquineum) šķirne ‘Tiny Monster’. Ir gan arī tādas gandrenes kā, piemēram, Geranium ‘Patricia’, kas izaug līdz 80 centimetriem augstumā un tikpat platumā.

    • Graudzāles

    Augstumā graudzāles var dabūt ātri, bet ne apjomā – tur vajadzīgi vairāki gadi. Tomēr dažas ir iesakāmas: palmu grīslis (Carex muskingumensis) jau pirmajā augšanas gadā priecēs ar kuplu puduri, tāpat arī ciņu smilga (Deschampsia caespitosa), turklāt ar visiem ziediem. Arī aslapu ciesa (Calamagrostis x acutiflora) ātri veido skaistu ceru.

     

    Palmu grīslis
    Palmu grīslis

    Ābece iesācējiem

    1. No sēklas vai dēsta? 
      Ir lēnaudzīgi augi, kas savu skaistumu parāda tikai pēc gadiem – piemēram, peonijas, hostas un sudrabsveces apmēram četrus gadus iesakņojas, taču pēc tam aizņem jau kvadrātmetru. Tāpat ir arī salīdzinoši ātraudzīgas ziemcietes, īpaši, ja dārzā iestāda jau paaugušos stādiņu. Ja daudzgadīgus augus grib izaudzēt no sēklas, gaidīšanas laiks līdz kupliem ceriem būs krietni ilgāks.
    2. Viengadīgs vai divgadīgs stāds? 
      Arī tam, protams, ir nozīme – divgadīgs stāds podiņā būs lielāks, pieredzējis pārziemošanu un, iespējams, izturīgāks. Attiecīgi ātrāk arī iesakņosies un augs.
    3. Ziemcietes vai vasaras puķes? 
      Katrai medaļai ir divas puses, un nevar pateikt, ka tā viena būtu svarīgāka vai kā citādi pārāka par otru. Tāpat arī puķēm. Piemēram, vasaras puķu skaistums ir ātrajā kuplošanā un bagātīgajā ziedēšanā, ziemcietes savukārt ir ilgmūžīgas un bieži attiecīgi lēnaudzīgākas. Un – no otras puses – viengadīgā vasaras puķe rudenī ir pagalam, savukārt jauna ziemciete ar katru gadu tikai pieņemas spēkā un kļūst arvien skaistāka.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē