• Pirksi kūdru? Atrodi vislabāko!

    Praktiski padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    16. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai izvēlētos piemērotāko kūdru, jāpievērš uzmanība substrāta sastāvam un marķējumam.

    5 pazīmes, pēc kurām izvēlēties kūdras substrātu:

    1. Kūdras frakcija. Visu sēklu sējai vislabāk der kūdra ar šķiedru garumu 0–7 mm. Šķiedru garums 0–40 mm īsti neder sējai, bet ir piemērots lielāko dēstu vai telpaugu audzēšanai.
    2. Barības elementi. Parasti to parāda apzīmējumi NPK saturs vai Pievienotais mēslojuma daudzums. Dārzeņu dēstu audzēšanai piemērotāki būs tādi substrāti, kuriem pievienoti vismaz 1,5 kg kompleksā mēslojuma ar mikroelementiem uz 1 m3 kūdras. Ja norādīts barības elementu saturs (mg/l), jāizvairās no substrātiem, kur viena elementa diapazons ir ļoti plašs, piemēram, K (kālijs) 220–400; šāda amplitūda nesniedz precīzu informāciju par substrātā esošās vielas daudzumu.
    3. Mitrums. Sausu kūdru  ir vieglāk nogādāt līdz mājām un var ilgāk uzglabāt. Diemžēl vairākums amatieriem paredzēto kūdras un augsnes substrātu ļoti bieži ir dabiski mitri. Tas nozīmē, ka šos substrātus nedrīkst ilgi uzglabāt, it sevišķi siltumā, jo tajos aktīvi darbojas mikroorganismi, kas patērē kūdrā esošos barības elementus un veicina organisko vielu noārdīšanos.
    4.  pH. Norāda augsnes skābuma reakciju. Lielākajai daļai dārza augu derēs pH neitrāla un sārmaina augsne (5,5–7,5 pH), bet acālijām, rododendriem, skujkokiem, kultūrmellenēm un dzērvenēm ir nepieciešama skābāka augsne – pH 4,5–5,2.
    5. EC. Ar simbolu EC (electrocunductivity – angļu val.) apzīmē kopējo sāļu koncentrāciju jeb elektrovadītspēju. Šo rādītāju izsaka milisīmensos (mS) uz 1 cm. Dažkārt marķējumos norāda arī mS/m – tādā gadījumā skaitlis jāizdala ar 100, lai pārvērstu mS/cm. Puķu sēklu sēšanai vajadzīgs substrāts ar EC, kas mazāks par 1 mS/cm, optimāli 0,7–0,8 mS/cm, bet dārzeņu dēstus var audzēt substrātā ar EC 1,5–2,5 mS/cm. Ja marķējumā ir norādīts, ka EC ir mazāks par 0,6–0,7 mS/cm, tas jau nozīmē, ka augus jāsāk mēslot tūlīt pēc uzdīgšanas, jo barības elementu krājumi substrātā ir niecīgi.

    Zināšanai! Ražotāji marķē savu produkciju vienlaikus vairākās valodās, tāpēc ir lietderīgi salīdzināt to saturu. Pat ja neizproti, ko nozīmē dažādi apzīmējumi, ir vērts tos salīdzināt. Mēdz gadīties, ka ražotājs vienā vietā norāda pH 5,5–6,5, bet citā – pH 5,2–6,0, un tas jau vieš aizdomas par substrāta kvalitāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē