• Kas palicis pāri virtuvē, to var izmantot dārzā!

    Praktiski padomi
    Līga Popova
    28. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nereti mēs lietām piešķiram otru dzīvi. Caurajā lejkannā iestādām skaistu puķi vai bijušajā jogurta trauciņā iesējam sēklas stādiem. Arī atkritumus iespējams izmantot lietderīgi – sava dārza labā. Tāpat dārzkopībā var izmantot daudzus pārtikas produktus.

    Olu čaumalas

    Brokastu omleti gatavojot, vienmēr atceries čaumalas neizmest pa tiešo atkritumu spainī, bet paglabāt noderīgākiem mērķiem, jo vistu olu čaumalas satur 27 dažādus elementus un mikroelementus, piemēram, kalcija karbonātu, dzelzi, magniju, fosforu, silīciju, varu, mangānu, cinku un citus. Izmantot var arī citu mājputnu olu čaumalas. Piemēram, paipalu olu čaumalas satur vēl vairāk vērtīgo elementu nekā vistu olu čaumalas. Pirms lietošanas čaumalas jānoskalo. Svaigu olu čaumalas ir vērtīgākas nekā vārītu olu. Vislabākās, protams, ir dabiski audzētu vistu olu čaumalas.

    Daudz olu čaumalu katrās mājās droši vien būs pēc Lieldienām, taču nevajadzētu izmantot dārzkopībā čaumalas, ja olu krāsošanai izmantotas ķīmiskās krāsvielas.

    • Čaumalas var izmantot, lai bagātinātu augsni ar kalciju. It īpaši ar kalciju papildināta augsne patiks paprikai, tomātiem, pupiņām un baklažāniem. Turklāt pietiekams kalcija daudzums augsnē nodrošinās augiem stingrākus kātus. Kā rīkoties ar čaumalām? Pavisam vienkārši – jāsasmalcina un jāpievieno substrātam.  Jo sīkāk sasmalcināsi, jo labāk – tad tās ātrāk sadalīsies, un kalcijs ātrāk nonāks augsnē.
    • Olu čaumalas neitralizē skābu augsni.
    • Čaumalas var izmantot arī kā mazus podiņus, kur audzēt sēklas stādiem, – kad stādiņš paaudzies, to ar visu čaumalas podiņu var dēstīt dārzā.
    • Sasmalcinātu čaumalu joslas nepatīkot gliemežiem – ieraudzījis tādu joslu savā ceļā, gliemezis atsakoties to šķērsot. Starp citu, čaumalu šķēršļu joslas gliemežu aizbaidīšanai vislabāk veidot augošā Mēnesī, kad tas ir Skorpiona zīmē.

    Ar kafijas biezumiem bagātinātā augsnē labi augs rododendri, acālijas, kamēlijas, gardēnijas, dzērvenes, mellenes un dažādi skuju koki.

    Kafijas biezumi

    Kafijas koka sēklās jeb kafijas pupiņās ir dažādas derīgās vielas, kas der par organisko mēslojumu. Pēc būtības kafijas biezumi ir skābi, un tos novērtēs skābu augsni mīloši augi, kam nepieciešamais augsnes skābuma līmenis (pH) ir 3–5, turklāt kafijas biezumi augsnei dos papildu slāpekli. Ar kafijas biezumiem bagātinātā augsnē labi augs rododendri, acālijas, kamēlijas, gardēnijas, dzērvenes, mellenes un dažādi skuju koki. Arī istabas augiem patiks kafijas biezumu klātbūtne puķupodā. Tiem nekas nebūtu pretī arī pret vēl neizmantotu, neaplietu kafiju, jāšaubās vienīgi, vai kāds būs ar mieru tik ļoti dārgā veidā lutināt savas puķes. Augiem, kam, patīk sārmaina augsne, gan kafijas biezumus labāk nepiedāvāt. Toties tos var droši izmantot arī par mulčas materiālu un likt kompostā. Starp citu, kafijas biezumi, tāpat kā olu čaumalas, ir labs pretgliemežu līdzeklis – vietās, kur tie izbērti, gliemeži vairs nerādoties. Arī skudrām netīkot dārzā izkaisīti kafijas biezumi…

    Līdzīgi kā kafijas biezumus var izmantot arī tējas biezumus – gan augu mēslošanai, gan mulčēšanai.

    Augļu un dārzeņu mizas

    Ja vien neēd kartupeļus un dārzeņus ar visām vērtīgajām mizām, tās vari tīri noderīgi izmantot dārzā. Piemēram, kartupeļu mizas ir bagātas ar dzelzi, slāpekli, kāliju, fosforu – tieši ar tiem komponentiem, kas augiem ļoti nepieciešami. Īpaši noderīgas ir ķirbja mizas – tajās ir daudzu ļoti vērtīgu vielu komplekts. Tikai jāatceras, ka gan dārzeņu, gan augļu mizas labāk ierakt augsnē vai likt kompostā, nevis tieši pa virsu dobei, jo svaigas mizas pūst ar nelāgu smaku un piesaista dažādus kukaiņus.

    Ārzemju literatūrā bieži minēts, ka labs mēslošanas līdzeklis rozēm ir banānu mizas, jo tās satur daudz kālija. Protams, var pamēģināt, tikai tad gan vajadzētu izvēlēties bioloģiski audzēto banānu mizas. Savukārt cita ārvalstu augļa – citrona – mizas tiek uzskatītas par vērtīgu līdzekli cīņā ar laputīm, tripšiem un blaktīm. Lai iegūtu apsmidzināmo šķīdumu, puskilogramu kaltētu citrona mizu aplej ar 5 litriem ūdens un mērcē tumšā vietā trīs diennaktis.

    Citi pārtikas atkritumi un pārpalikumi

    Dārzā var izmantot praktiski visus pārtikas atkritumus un pat alkoholu!

    Riekstu čaumalas

    Necik daudz vērtīgu vielu tajās gan nav, tomēr lazdu riekstu un valriekstu čaumaliņas labi var izmantot kā dekoratīvu un neparastu mulčas materiālu. Tāpat tās noder kā materiāls aizsargjoslas ierīkošanai pret gliemežiem.

    Austeru vāki

    Pie mums Latvijā gan tas nav īpaši izplatīts pārtikas produkts, tomēr ir ne mazums cilvēku, kas šad un tad atļaujas pamieloties ar austerēm. Tad nu pēc maltītes noteikti nevajadzētu izmest austeru vākus, jo tie ir ļoti bagāti ar kalciju. Austeru kalcijs ne tikai līdzsvaro augsnes pH līmeni, bet arī ir ļoti svarīga uzturviela augiem un stiprina to šūnu

    sieniņas, padarot augus spēcīgākus un veselīgākus. Vislabākais veids, kā austeru čaulas izmantot dārzā, ir tās sasmalcināt un pievienot kompostam.

    Dateļu, avokado un olīvu kauliņi

    Zinātnieki izpētījuši, ka šie pārtikas atkritumi ir dabiski absorbētāji, kas varonīgi cīnās ar pesticīdu radīto piesārņojumu. Iestrādājot tos kultivētā augsnē, tiek aizkavēta pesticīdu izšķīšana un nonākšana gruntsūdenī, turklāt uzlabojas arī augsnes sastāvs.

    Krustnagliņas

    Šī specifiskā garšviela dārzā vai siltumnīcā darbojoties kā efektīva barjera, ja vēlies blakus audzēt gurķus un tomātus (ir uzskats, ka tos labāk blakus nestādīt) – augi viens otru nomāc. Turklāt krustnagliņas palīdzot iznīdēt nezāles un veicinot augu augšanu.

     Pāris ūdens vāzē iemestu krustnagliņu paildzināšot griezto rožu mūžu.

    Kanēlis

    Tas var kļūt par labu palīgu orhideju audzētājiem – ja gadās ievainot kādu orhidejas dzīvo daļu, vislabākais dezinfekcijas līdzeklis esot kanēļa pulveris. Ar to apbārstīta traumētā vieta būs aizsargāta pret dažādām baktērijām un vīrusiem. Taču ar kanēli jāapietas uzmanīgi –tas nedrīkst nokļūt uz dzīvajām orhideju saknēm! Kanēli arī var izmantot arī kā labu insekticīdu pret laputīm, bruņutīm un tīklērcēm.  

    Etiķis

    Efektīvs līdzeklis cīņā ar lapsenēm dārzā un arī mājās. Traukā jāielej etiķis, jāieber cukurs un sāls. Šāds šķīdums labi pievilina lapsenes, un tās turpat traukā arī paliek.

    Kokakola

    Noder, apkarojot dažādus dārza kaitēkļus: laputis, tīklērces un citus – ar šo saldo dzērienu jāapsmidzina kaitēkļu apsēstie augi. Pēc kāda laika gan vajadzētu augus aplaistīt ar ūdeni, lai noskalotu lipīgā dzēriena paliekas. Kokakolu var izmantot arī gliemežu lamatās – ierok zemē trauku ar dzērienu, tā saldā smarža pievilinās negausīgos lapu grauzējus, un tie iekritīs lamatās, no kurām ārā vairs netiks. Tādam mērķim der arī citi saldi vai rūgteni dzērieni.

    Degvīns

    Labs līdzeklis cīņai pret bruņutīm – samērcē vates gabaliņu degvīnā un apstrādā auga bojātās vietas, īpašu uzmanību veltot lapu apakšpusei un lapu žāklēm. Augiem degvīns nekaitē, bet nejaukās bruņutis aiziet bojā. Apstrāde jāveic vēlreiz pēc aptuveni divām nedēļām.

    Piens

    Piens tiek uzskatīts par varen labu palīgu cīņā pret miltrasu kabačiem un melonēm – jāsagatavo maisījums no piena un ūdens attiecībā 1:9 un jāsmidzina uz kabačiem un melonēm, lai jau preventīvi cīnītos pret miltrasu. Ir arī ziņas, ka piens labvēlīgi ietekmē ķirbjus un tomātus – ja šad un tad tos aplaistot ar pienu, ražas esot bagātākas.

    Ķiploki

    Vērtīgi ne tikai mūsu, bet arī augu veselības uzlabošanai. Tie stiprina augu imunitāti un palīdz apkarot dažādus kaitēkļus. Uz pieciem litriem ūdens vajadzīgi 250 grami ķiploku daiviņu. Tās samaļ, samaisa ar ūdeni, nokāš un uzreiz lieto apsmidzināšanai – kamēr spēcīgie fitoncīdi nav paspējuši izgarot.

    Sīpoli

    Lieliski karotāji ar tīklērcēm. 200 gramus sīpolu sasmalcina, aplej ar 10 litriem ūdens. Aptuveni 12 stundas mērcē slēgtā traukā, kur nepiekļūst gaiss. Izsmidzina uz auga, ko bojā tīklērces. Smidzināšanu vēlreiz atkārto pēc 5 dienām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē