• Kas ir bokaši komposts?

    Praktiski padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    20. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Cilvēki, kas izvēlas dzīvi bez atkritumiem, piemin bokaši kompostu. Kas tas ir, un kā to veido?

    Bokaši komposts der pārtikas atkritumiem: gaļai, zivīm, maizei, kafijas un tējas biezumiem, dārzeņu mizām un kaceniem. Kompostēšana notiek slēgtā traukā – vidē bez skābekļa, izmantojot speciālās pienskābās rūgšanas baktērijas. Baktērijas fermentē vidi un veido marinētus pārtikas atkritumus, kas, nonākot dārza kompostā, ļoti ātri sadalās. Var kompostēt telpās, taču nepieciešama vieta, kur to nolikt un kur pēc tam aprakt – puķu dobē vai dārza kompostā. Četru cilvēku ģimene vienu kasti piepilda aptuveni divu nedēļu laikā. Atverot jūtams ieskābuša piena aromāts.

    Nepieciešams bokaši kompostēšanas komplekts: divas kastes, katras tilpums aptuveni 8 litri, speciālās kompostēšanas baktērijas. Viens kilograms maksā ap 12 eiro, un ar to pietiek aptuveni 2 mēnešiem. Komplekta cena ap 100 eiro. Var pasūtīt tikai ārzemju interneta veikalos. Ja vēlies ietaupīt un nebaidies eksperimentēt, kompostu var veidot noslēgtā spainī, bet mikroorganismu preparātu iegūt, raudzējot rīsu ūdeni. 

    1. Bokaši komplekts – divi slēgti trauki, divi sietiņi, speciālās pienskābās rūgšanas baktērijas.

    2. Lai šķidrums no komposta jeb digestāts nesamērcētu atkritumus, tas palaikam jānolej pa traukā iestrādāto krānu. Atšķaidot attiecībā 1:10, digestātu var izmantot augu laistīšanai.

    3., 4. Traukā ievieto sietiņu, kas atdala kompostu no digestāta.

    5. Rūgšanas baktērijas savu darbu paveiks 14 dienu laikā, izveidojot komposta sagatavi ar ne pārāk pievilcīgu izskatu un aromātu.

    6. Uz sietiņa uzber 20 līdz 40 gramu rūgšanas baktēriju.

    7. Pamīšus kārtās liek rūgšanas baktērijas un pārtikas atkritumus, kamēr trauks ir piepildījies.

    8. Pēdējo pārtikas atkritumu kārtu bagātīgi nober ar rūgšanas baktērijām tā, lai atkritumi nav redzami.

    9. Piepildīto trauku novieto siltā vietā un never vaļā divas nedēļas, kamēr atkritumi pārstrādājas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē