Kā pašu izaudzēto uzglabāt svaigu līdz pat pavasarim?

Lielu daļu piemājas zemē izaudzēto sakņu un augļu pa ziemu varam uzglabāt svaigus. Kā rīkoties, lai tie līdz pavasarim būtu sulīgi un aromātiski? Konsultē Anita Feldmane, Kalna Lielmaņu saimniece no Cēsu novada.
Noderīgs padoms
Rasma Rudzāte
29. novembris, 2018

Saglabāt

Foto: pixabay

Pārdomāts un tīrs pagrabs

Dzīvojam lauku mājā, kas celta pirms gandrīz simt gadiem, un aptuveni tikpat vecs ir arī pagrabs. Tas veidots ļoti pārdomāti.

  • Ziemā pagrabam nesalst cauri.
  • Tajā ir laba ventilācija un konstants mitruma līmenis.
  • Izveidota noteka, pa kuru ūdens, ja tāds pagrabā parādās, aizplūst uz dīķi.
  • Ar mūra sienu pagrabs ir sadalīts divās daļās, kas savienotas ar durvīm. Vienā daļā glabājam saknes, bet otra paredzēta augļiem, tajā arī ir plaukti daudzajām ievārījuma un konservu burciņām.
  • Vasaras sākumā iznesam visu lieko zemi, kas sabirusi no saknēm, un granti, kurā turējām burkānus. Sakopjam plauktus un pagraba durvis uz vairākām dienām atstājam atvērtas, lai kārtīgi izvēdinās.
  • Pa vasaru turam pagrabu tukšu, lai tas atpūšas.

Katrai saknei savs apcirknītis

  • Kartupeļi.  Norokam, apžāvējam un aptuveni mēnesi paturam labi vēdinātā, tumšā nojumē. Kaudzi piesedzam ar maisiem, lai kartupeļus pasargātu no gaismas un sazaļošanas. Uzreiz pēc norakšanas visus bojājumus nevar labi pamanīt, tāpēc aptuveni pēc mēneša kartupeļus pārskatām un sašķirojam trijās daļās: ēdamos, sēklai un izbarošanai gailim un vistiņām. Visus kartupeļus, kam ir kāda gropīte, iegriezums, kā arī tos, kas aplipuši ar zemi tā, ka nav notīrāmi, liekam atsevišķi, lai dotu vistām. Pagrabā nesam un saberam apcirkņos tikai smukos, veselos kartupeļus, ko ēdīsim paši, un sēklas kartupeļus, ko stādīsim pavasarī.
  • Burkāni. Tos ziemai uzglabājam divos veidos. Vasarā burkānus retinot, no zemes izvelku maziņos, noskaloju, notīru, sagriežu smuki, kā vajag zupai, un salieku saldētavā. Tie ir bezgala garšīgi un ļoti ātri izvārās.  Rudenī novāktos burkānus saulītē apžāvējam. Tad kārtām liekam koka kastītēs – kārtu burkānu, tad grants kārtu, tad nākamo burkānu kārtu un atkal grants kārtu. Tieši tāpat kā kastē burkānus var uzglabāt arī apcirknī, pamīšus liekot burkānu un grants kārtas. Grants nodrošina mitrumu, un burkāni nav cieši cits citam blakus, jo burkāniem patīk, ka pagrabā tie var justies līdzīgi kā zemē. Tad tie lieliski uzglabājas līdz pavasarim.
  • Bietes un kāļi. Uzglabāt ir ļoti vienkārši – apgriež lakstus, neskarot pašu bieti vai kāli, apžāvē saulītē, tad nes pagrabā un vienkārši saber apcirknī.
  • Kāposti. Svaigā veidā tie mūsu pagrabā glabājas slikti, tāpēc tos skābējam. Sākumā ieskābējam mucā, un, kad kļuvuši patīkami skābeni un kraukšķīgi, kāpostus salieku puslitra, litra un trīslitru burkās. Cieši sablīvēju, lai no virspuses būtu pārklāti ar sulu, uzlieku parastos vāciņus un novietoju vēsumā pagrabā vai pieliekamajā kambarī. Kad gribu vārīt zupu vai sautēt, atliek vien paņemt vajadzīgā tilpuma burciņu.
  • Puravi. Sākumā mēģinājām glabāt pagrabā, bet tie nestāvēja. Tagad puravus visu cauru gadu turam dārza dobē, kur tie ļoti labi pārziemo. Kad ziemā vajag, nolaužu kātu, un ēdam uz veselību.
  • Seleriju saknes. Saglabāšanai man ir divi paņēmieni. Daļu novākto sakņu notīru, ietinu folijā un lieku ledusskapī, kur tās var uzglabāt aptuveni mēnesi. Pārējās selerijas notīru, sīki sagriežu, izkaltēju un salieku stikla burciņās ar vāciņiem.

Ne visiem patīk vēsumā

  • Sīpoli. Tos pēc noņemšanas sasienu buntītēs, apžāvēju, pēc tam salieku pītos grozos un pa ziemu turu istabā.
  • Asie pipari. Sasienu buntītēs, izžāvēju un salieku burkās, kur tiem netiek klāt mitrums
  • Ķirbji. Visiem, ko izaudzējam, istabā nav vietas, tāpēc tos turam arī uz kāpnēm, kas ved no verandas uz bēniņiem. Tur pa ziemu temperatūra turas ap plus 6–7 grādiem, un ķirbji glabājas ļoti labi.

Āboli uz istabaugšas

Ābolus noņemam no koka sausā, saulainā laikā un saliekam plastmasas kastītēs. Līdz salam tos turam verandā, kur ir vēss. Kad tuvojas aukstums, ābolu kastītes nesam uz mājas bēniņiem un saliekam apkārt skurstenim. Tur temperatūra nekad nenokrīt zem nulles, tā visu ziemu ir ap plus 3 grādiem, kas āboliem ir ideāli, un tie labi uzglabājas līdz aprīlim. Daļu ābolu sagriežu šķēlītēs un izkaltēju. Tos saberu stikla burciņās un uzlieku vāciņus.

Svarīgi!

  1. Visas saknes un svaigie augļi laiku pa laikam jāpārskata un bojātie jāizņem, lai nebojā apkārt esošos.
  2. Lai pelītes netiktu klāt ievārījumiem pagraba plauktos, izmantoju tikai metāla, nevis plastmasas vāciņus.
  3. Augļus nevar turēt kopā ar kartupeļiem un citām saknēm, jo tie pievelk sakņu smaržu un vairs nav garšīgi.

Novērtē rakstu

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Ievas Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

Auto Bild

Ievas Māja

Ievas Receptes

Ievas Dārzs