• Kā apkarot suņu sēnes?

    Dārzs
    Jūlija Vilcāne
    28. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecibas Žurnāls Santa arhīva
    Mitrā vietā aši vien saaug suņu sēnes. Kā no tām tikt vaļā, konsultē agronome un mikrobioloģe JŪLIJA VILCĀNE.

    Atvedot trūdiem bagātu augsni, bieži gadās, ka tā satur sēņu sporas un micēlijus. Ne vienmēr šīs sēnes ir kaitīgas, bieži vien tās rada tikai kosmētisku defektu, bet gadās arī, ka sēnes izraisa, piemēram, tūjām vai citiem kokaugiem sakņu trupi (it sevišķi, ja atvestajā augsnē bijis daudz sakņu, koka daļu, šķeldas daļu) vai, piemēram, tā sauktos raganu riņķus jeb zāliena pelējumu, kad sēne bojā zāli un tā izkrīt pleķiem.

    Ko var darīt? Labākais veids būtu vispirms lietot vara preparātus – VaraWin, Dentamet, un pēc tam mikrobioloģiskos, piemēram, Biomiksu vai Subtimiksu no Bioefekta sērijas, to izbārstot un ierušinot vai salaistot augsni vietā, kur sēnes aug visvairāk.

    Smagā artilērija ir Prestop  – sēne Gliocladium catenulatum, kas reģistrēta kā augu aizsardzības līdzeklis un izteikti samazina citu nelabvēlīgo sēņu ietekmi. Tātad pulveri iemaisa ūdenī un salaista augsni. Ar 100 g iepakojumu pietiks 10–20 m2 apstrādei. Prestop samazina arī raganu riņķus, kas varētu būt traucējoši tur, kur ļoti nozīmīgs ir zāliena dekoratīvais izskats.

    Var arī kaļķot. Sēnēm labāk patīk viegli skāba augsne, savukārt, augsni kaļķojot, palielinās citu organismu aktivitāte un rodas lielāks līdzsvars, sēnēm grūtāk dominēt un būt vienīgajām. 

    Svarīgi arī, lai augsne būtu irdena, aerēta un nebūtu sablīvējusies, kas dažkārt gadās, izmantojot atvesto zemi ar māliem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē