• Kā aiztaisīt caurumu ābeles stumbrā?

    Praktiski padomi
    Laila Ikase
    13. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    «Ābelei ‘Telisāre’, kas manā dārzā aug un lieliski ražo jau 40 gadu, stumbrā izveidojies caurums, kur šogad iemetusies balta sēne, » sūrojas augļu dārza īpašnieks, « Es šo sēni izgrebu un caurumu nosmērēju ar koku brūču ziedi. Kā aiztaisīt šādu caurumu? Tas radies vēja izlauzta zara vietā, kad ābelīte bija vēl maza. Atceros, ka mans vectēvs līdzīgus caurumus aizcementēja. » Konsultē Laila Ikase, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    Caurumi koku stumbros veidojas pamazām, no mizas plaisām. Visbiežāk plaisas rodas ziemā stumbra dienvidrietumu pusē temperatūras svārstību dēļ – vakaros silda saule, bet naktīs piesalst.

    Lai novērstu plaisu veidošanos, stumbri jau ziemas sākumā jākaļķo.

    Arboristi iesaka apžuvušas brūces vispār neziest, taču ābeles tomēr jāsargā no vēža infekcijas. Tāpēc lielas mizas plaisas jānoziež ar preparātu Lerāns vai jāaizkrāso. Brūču ziede te neder, jo tā domāta tikai svaigu, ne vecu brūču dziedēšanai.

    Augļkopības speciālisti neiesaka plaisas un dobumus cementēt. Ja koks nedraud nolūzt, labāk atstāt, kā ir. Sliktākajā gadījumā var nelielu dobumu piepildīt ar Makroflex putām. Tomēr jebkurā dobumā infekcija jau ir iekļuvusi. Attēlā redzamais dobums ir veidojies ilgāk nekā gadu. Ja kokā jau iekļuvusi trupes sēņu infekcija, ar sēnes augļķermeņu noņemšanu nebūs līdzēts – trupes pavedieni jau ir iekšā stumbrā. Lai nu koks nodzīvo to mūžu, kas tam lemts! Tas var būt gana ilgs  – redzēti koki, kas dzīvo un ražo augļus ar vairākiem lieliem dobumiem stumbros.

    Vēl viena lieta, kas jāievēro, lai novērstu dobumu rašanos augļu kokiem, – lielus zarus zāģējot, atstāj garu celmiņu (2–3 reizes garāku par brūces diametru). Tad trupe netiks līdz stumbram.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē