• Jūlija darbu minimums rožu dārzā

    Rožu gads
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    10. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Visspēcīgāk rozes smaržo rīta agrumā un novakarē. Starp darbiem neaizmirsīsim izbaudīt ziedēšanas burvību. Tās dēļ taču mēs pūlamies…

    Jūlija darbu minimums

    Daudz neatšķiras no tā, kas bija jādara jūnijā, un arī augustā turpināsies tas pats.

    • Katru nedēļu bagātīgi jālaista.
    • Pēdējo reizi šogad jāmēslo ar komplekso mēslojumu, kas bagātīgi satur slāpekli.
    • Jāuzmana kaitēkļi un slimības un katru nedēļu jānolasa bojātās lapas. Ja citādi nav iespējams tikt galā ar kaitniekiem, rozes jāmiglo ar augu aizsardzības līdzekļiem.
    • Jānogriež noziedējušie ziedi un ziedkopas, lai veicinātu bagātīgāku ziedēšanu.

    Noziedējušos – projām!

    Ļoti svarīgs uzdevums vasarā ir regulēt rožu ziedēšanu. Regulāri jānogriež noziedējušie dzinumi. Pārziedējušie ziedi atņem augam milzum daudz spēka un kavē nākamo ziedu veidošanos un ziedēšanu. Nereti ziedu ķekari ir lieli un bagātīgi – ar desmit, divdesmit un vēl vairāk ziediem.

    Rozes ziedu ķekars reti zied kā dille – viss reizē. Daudzām šķirnēm vispirms uzplaukst ķekara centrālais zieds un tikai pēc tam pakāpeniski cits pēc cita pārējie. Attiecīgi tie arī nozied cits pēc cita, nevis visi reizē. Rūpīga saimniece negaida, kamēr noziedēs visi ziedi ķekarā, bet divas trīs reizes nedēļā pārlūko savu rožu dārzu ar šķērēm rokās, izgriež un aizvāc apziedējušos ziedus. Ideāli – pirms vēl sākušas birt ziedlapas.

    Ja rozes nav apsmidzinātas ar pesticīdiem, rožlapiņas var izmantot, piemēram, vannai. Protams, tikko nobirušas rožlapiņas zālienā un pat dobē izskatās skaisti un pat romantiski. Bet sapuvušas – ne visai. Laikus atbrīvots no apziedējušajiem ziediem, rožu krūms gan izskatīsies glītāks, gan arī atmaksās par rūpēm, drīzāk raisot jaunus ziedus.

    Kad noziedējuši itin visi ziedi ķekarā, to nogriež kopā ar mazajām galotnes lapiņām – vismaz līdz pirmajai īstajai lapai. Var nogriezt arī nedaudz zemāk – kopā ar četrām piecām augšējām lapām.

    Tikai maijrozītēm un dažām parka rozēm, kurām ir ļoti skaisti augļi, vecos ziedus negriež, bet atstāj augļu briedināšanai un skaistumam.

    Ja krūmu un angļu roze ir saaugusi bieza, ar ļoti daudziem zariem, pie reizes var to arī izretināt. Krūmu izretinot, tā iekšpuse labāk vēdināsies, un būs mazāks risks, ka roze saslims. Sevišķi svarīgi tas ir, ja karstā laikā krūms pielīst. Biezoknis ilgi nevar izžūt, un tad jau drīz vien arī slimības būs klāt.

    Izgriešanai izvēlas neproduktīvos jeb tukšos dzinumus, kuriem galā neveidojas ziedi. Ne vienmēr jāgriež vecākie zari. Nereti gluži otrādi – jāizgriež jaunie un jāatstāj vecie, jo vecākie zari ir spēcīgāki un nākamajā gadā bagātīgāk ziedēs, bet jaunie ir tievi un nīkulīgi.

    Kā laistīt un mēslot karstumā

    Ziedēšanas laikā rozēm vajag ļoti daudz ūdens. Vislabāk laistīt agri no rīta, jau ar saullēktu, jo tad no laistīšanas būs vislielākais labums. Laistot karstā, saulainā dienvidū, liela daļa ūdens iztvaikos un no laistīšanas nebūs nekādas jēgas. Karstajās jūlija dienās jālaista vismaz reizi nedēļā.

    Lai rozes kārtīgi padzertos, jālej pamatīgi – rožu saknes sniedzas dziļi zemē, un ūdenim jānokļūst pie tām.

    Vienā reizē katram rožu krūmam vajadzīgi apmēram pieci spaiņi ūdens. Ja ir ļoti karsts, starp lielajām laistīšanām gan var palaistīt augsnes virskārtu – tikai tik daudz, lai tā neiekalst. Rasināt lauka rozes gan nevajag. Un arī laistīt uz lapām nevajag, jo tad ūdens satecēs lapu padusītēs, kur varbūt guļ kāda sēņu spora vai cits slimības izraisītājs un tā vien gaida, kad siltajā vietiņā būs arī pietiekami mitrs, lai sāktu augt un vairoties. Tāpat arī nevajag laistīt ar tik spēcīgu strūklu, lai šļakatas un zemes iet pa gaisu. Līdz ar smilšu graudiem un zemes pikučiem uz rozēm nokļūs slimību izraisītāji. Pēc laistīšanas augsne rožu dobēs jāuzirdina.

    Pabaro!

    Līdz 1. augustam rozes var barot ar komplekso mēslojumu, kas satur slāpekli un mikroelementus. Slāpeklis mudina rozi veidot jaunus dzinumus, un rudens pusē tas jau vairs nav vajadzīgs. Tad rozes vairs nav jāskubina uz augšanu, bet gan uz nobriešanu un gatavošanos ziemas miegam.

    Rozes, kuras vasaras otrajā pusē barotas ar slāpekli, ziemu sagaida jēlas, ir daudz mazāk izturīgas, vieglāk apsalst, un pavasari var nepiedzīvot.

    Pirms mēslošanas augsne jāsalaista. Ja izmanto sausos minerālmēslus, jālaista arī pēc mēslošanas. Šajā ziņā ērtāk lietojams ir šķidrais pilnmēslojums, piemēram, Vito, kas satur visas rozēm vajadzīgās vielas un augsnē nonāk līdz ar ūdeni, kurā izšķīdināts.

    Īpaši jāuzmana šogad stādītās

    Stādīšanas gadā rozītes jālolo īpaši – lai tās labi ieaugas, ir veselas un labi pārziemo. Protams, jālaista visas rozes, bet iekaltēt jaunās ir sevišķi bīstami. Nedrīkst arī laistīt ar tik stipru strūklu, kas noskalo augsni no stāda centra, atsedzot potes vietu. Tur atrodas augšanai ļoti svarīgie snaudošie pumpuri.

    No to labsajūtas atkarīgs, cik kupls krūms izaugs no šogad iestādītās rozītes. Svarīgi arī, lai karstā laikā augšanas centrs un snaudošie pumpuri nepārkarstu. Par to gādā mulča un ūdens. Ļoti karstā laikā jālaista biežāk, bet tikai uz augsnes, ne lapām. Pēc katras laistīšanas un rušināšanas ap stāda centru sarauš nelielu uzkalniņu – ūdens un rušināšana būs to mazinājusi.

    Palīgi rožu dārzā

    Režģi

    Rožu krūmu balstīšanai noder metāla stiegru režģi, kas nokrāsoti zaļā krāsā. Rundāles pilī tos izgatavo vietējie meistari, tāpēc forma pielāgota ne tikai krūmu un dārznieku vajadzībām, bet arī pils tēlam. Lielais – vīteņrozēm, mazākais – krūmu rozēm. Ja arī tu tādu vēlies, jāpasūta pie kalēja.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē