• Laiks modināt zālienu!

    Praktiski padomi
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    3. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kolīdz zeme apžuvusi, jāņem ass grābeklis un zāliens jānogrābj. Patīkams darbiņš – svaigs gaiss un kustības! Un skaists rezultāts – dārza zaļā grīda. Padomos dalās dārznieks, zāliena guru, EasyGreen īpašnieks Ansis Birznieks.

    Lai gan šādu ziemu neatceras gandrīz neviens, pavasaris labi parāda, cik rūpīgi zāliens ierīkots: vai kārtīgi noplanēts; vai ir padomāts, kur paliks lietus ūdens. Peļķes ar zālienu var izrīkoties līdzīgi kā ar ziemājiem – ja ilgi mirkuši ūdenī, pavasarī zāles stiebri ir nopuvuši un melni.

    Sniega pelējums – arī bez sniega

    Ja zālienā redzami diezgan precīzi dažādu izmēru balti pelēcīgi aplīši, tas nozīmē, ka zālīti apsēdis sniega pelējums. Un tas nekas, ka nebija sniega, – lai attīstītos sniega pelējums, tas nemaz nav nepieciešams. Sniega pelējumu izraisa sēne Microdochium nivale, kas dzīvo pašā zālienā, labvēlīgos apstākļos aktivizējas un apēd zālienu. Sniegs, kas uzsnidzis uz nesasalušas zemes, ir tikai viens no sēnei tīkamajiem apstākļiem. Tāpat var gadīties, ka zāliens rudenī nav paguvis nobriest un sagatavoties ziemai, jo pārāk vēlu saņēmis slāpekļa mēslojumu vai arī tam trūcis kālija. Arī tad, ja zālīte rudenī palikusi pārāk gara vai arī nopļauta, bet nav savākta un zaļā masa sākusi pūt, aktivizējas sniega pelējums. Ja rudens ir tik silts un garš kā iepriekšējais, bija jāpļauj kaut vai visu ziemu – kamēr vien zāle auga –, lai zāliens paliktu 3–4 centimetrus garš. Sniega pelējumu varēja rosināt arī ilgstošais mitrums un nosacītais siltums – mazliet virs nulles.

    Neko nedarot, sniega pelējuma plankumi pletīsies lielāki un, kad citur zāle jau zaļos, paliks tukši un melni.

    Par laimi, ar pelējumu nav grūti cīnīties.

    Pirmais darbs – nogrābt

    Kārtīga, spēcīga grābšana ir vienkāršākā, lētākā un labākā metode, kā uzveikt sniega pelējumu. Kolīdz zeme apžuvusi un pa zālienu jau var staigāt, jāņem ass grābeklis un zāliens jānogrābj. Tā kā sniega pelējums ir sēne, ar grābekli saplēšot micēliju, tā tiek nonāvēta. Grābšanu var atkārtot ik pēc pāris nedēļām – zāliens par to tikai priecāsies. Un arī pašiem grābējiem būs prieks, jo vienmēr jau tur kaut ko varēs savākt – kādu vēja atpūstu lapiņu, nolūzušu zariņu –, un zāliens būs glītāks.

    Turklāt grābšana mazliet uzrušina augsnes virskārtu, tajā iekļūst vairāk gaisa, un tas savukārt nepatīk arī citām augu slimībām, toties patīk zāliena zāļu saknēm.

    Pabarot ar slāpekli

    Kad parādās pirmais jaunās zāles zaļums, ir laiks zālienu mēslot. Taču būtu labi, ja pirmajai siltajai nedēļai atkal nesekotu tikai viens vai divi grādi plusā, jo tad ir visai droši, ka pirmais uzkaisītais slāpeklis izskalosies vai aiztecēs projām pa augsnes virsu. Ja zālienu mēslo tikai vienreiz gadā, var izvēlēties ilgas iedarbības (3 mēneši) komplekso mēslojumu, kurā ir visi pamatelementi – slāpeklis, fosfors un kālijs (NPK) –, turklāt visvairāk ir slāpekļa, piemēram, 27:15:12, plus mikroelementi. Mēslo pirms lietus vai lietus laikā, izkaisot 25 gramus uz kvadrātmetru.

    Arī gaiss jāielaiž

    Lai cik rūpīgu zālienu pļautu un grābtu, ar laiku augsne sablīvējas, tajā iekļūst mazāk gaisa, ūdens un barības vielu, un galu galā tas sāk izskatīties sliktāk. Tāpēc vismaz reizi gadā zālienu vajadzētu kārtīgi sabužināt jeb, smalkāk izsakoties, vertikulēt vai aerēt.

    Vertikulēšana ir apstrāde ar īpašu iekārtu, kas ar asmenīšiem sagraiza velēnu 1–2 centimetru dziļumā. Vertikulējot pie reizes no zāliena tiek iztīrīta atmirusī un arī nopļautā, bet nesavāktā zāle, lapas, zariņi un citi atkritumi, kas sakrājušies uz augsnes un aiztur gaisu, ūdeni un barības vielas, neļaujot tiem nokļūt augsnē. Viss, kas vertikulējot izcelts, pēc tam jāsagrābj un jāaizvāc. Piemērots brīdis vertikulēšanai ir brīdī, kad zāliens spēcīgi aug, piemēram, pēc otrās pļaušanas.

    Pilns materiāls un cita noderīga informācija – žurnālā IEVA.

    • Iesakām lieliskas iespējas bez maksas sportot un baudīt kultūru, neizejot no mājas
    • Kā tas ir – slimot ar Covid-19? Stāsta divas sievietes, kas patlaban ir slimas
    • «Mēs joprojām ceram, ka izdosies tikt cauri vieglāk nekā citām valstīm..» Intervija ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktori Lieni Cipuli
    • Kā saņemt valsts atbalstu krīzē?
    • Kā palīdzēt bērnam mācīties attālināti
    • «Kolēģi smej, ka krīzes esot mana stihija». Saruna ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču
    • Komponista Arņa Medņa dzīves atziņas
    • Kā notiek meditēšana – īsa pamācība iesācējiem
    • Noderīgas idejas kārtībai tavā drēbju skapī
    • Izaudzē stādus samtenēm, asterēm un puķzirnīšiem
    • Kā atrast pastaigu maršrutus, kur nav citu cilvēku
    Ieva nr13

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē