• Kuri krūmi steigšus jāapgriež?

    Dārzs, krūmi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    9. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Iesaka Varis Kazaks, kokaudzētavas Baltezers saimnieks, Anita Kazaka, Baltezera ainavisko stādījumu projektētāja un veidotāja.

    1. Japānas spirejas. Pirmoreiz jāapgriež pavasarī pirms lapu plaukšanas, otrreiz – tagad, kad sāk noziedēt un ziedkopas kļūst brūnganas. Ziedkopas un līdz ar tām visu vainaga virsējo daļu apgriež 5–10 centimetru garumā no virsas, veidojot gludu un līdzenu puslodes formu. Apgriezts krūms visu savu enerģiju var atdot jauno dzinumu un lapu veidošanai – tas būs krāšņs līdz vēlam rudenim.

     

    2. Citas spirejas. Spirejas, kas zied uz iepriekšējā gada dzinumiem (pelēko spireju, Vanhuta spireju un Niponas spireju), jāapgriež pēc ziedēšanas. Griežot rūpīgi jāpaskatās, kur beidzas ziedu daļa un kur sākas jaunie dzinumi – lai tos nenošķītu. Pareizi apgriezta, spireja nākamajā gadā atkal ziedēs kā kupena.

     

    3. Fizokarpi. Tie zied uz iepriekšējā gada dzinumiem, tāpēc, ja grib sagaidīt ziedus, pavasarī fizokarpu apgriezt nedrīkst. Taču, ja svarīgāka par ziediem ir precīza vainaga, krūms jāapgriež vismaz divas reizes sezonā – gan pavasarī, gan tagad. Brīvi augošiem krūmiem, kuriem ir līgani noliekušies zari, noziedējušos dzinumus ar vecajiem ziediem var apgriezt pēc ziedēšanas līdz jaunajiem šāgada dzinumiem.

     

    4. Nokarenie kociņi (gobas, ābeles, bērzi, lapegles, karaganas).  Laiks ieiet un ielūkoties vainaga iekšpusē – izgriezt sausos dzinumus un arī aptuveni uz pusi saīsināt garākos zarus, kas sniedzas teju līdz zemei! To vietā nākamajā gadā atkal izaugs skaisti jauni dzinumi, uz kuriem ziedošajiem kociņiem – karaganām, ābelītēm, vītoliem – veidosies skaisti ziedi. Jo sevišķi lapeglēm nokalst daudz veco zaru vainaga iekšpusē. Savukārt sugām un šķirnēm, kas veido sakņu un potcelma atvases, piemēram, karaganām, kārkliem, atvases noteikti jāizgriež, lai ap augststumbra kociņu nesaaug blīvs mežonīgs krūmājs.

     

    PADOMS

    Ja krūms ir pavisam izgāzies, izskatās nekārtīgs un neglīts, to var saudzīgi paveidot, vienalga, vai ir tam pats piemērotākais laiks, vai ne. Ja sausos zarus atstāj krūmā, jaunie nevar attīstīties. Regulāri apgriezts, krūms nenoveco tik ātri kā neapgriezts un nekopts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē