• Kas labi augs sausā un saulainā vietā?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    29. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Man ir viena rudenī izveidota dobe klajā, ļoti saulainā, sausā vietā, augsne nav diez ko laba. Pavasari gribu stādīt ziemcietes, bet tādas, kas ir izturīgas. Ko jūs man ieteiktu?

    Ļoti saulainām vietām ieteicams izvēlēties lēni augošus augus, kas parasti ir zema vai vidēja auguma, ar sulīgām, ādainām vai pūkainām lapām un košiem dažādu krāsu ziediem. Apbrīnojami pieticīgs un ļoti piemērots saulainām vietām, sausumizturīgs ir tūkstošlapu pelašķis (Achillea millefolium), kam ir ložņājoši sakneņi. Parasti tas zied baltiem ziediem, bet radītas arī šķirnes, piemēram, Red Velvet ar košiem, tumši sarkaniem ziediem.

    Mēreni sausā, saulainā vietā aug arī vīgriežu pelašķis (Achillea filipendulina) ar dzelteniem ziediem.

    Šim nepatiks smaga, mālaina augsne. Pie saulmīlēm un izturīgajām puķēm pieder arī pērļu anafāle (Anaphalis margaritacea) – ziedi balti ar sudrabotām seglapām, izkārtoti lielās ziedkopās, zied no jūlija vidus līdz septembra vidum. Ļoti pieticīgs augs nabadzīgās augsnēs. Mazais mārsils (Thymus serpyllum) labi jūtas saulainās vietās, sausās un nabadzīgās augsnēs.

    Ārkārtīgi dekoratīva ir dižā zilpodze (Eryngium giganteum). Tiesa, augs pēc noziedēšanas atmirst, taču lieliski ražo sēklas. Toties ilgmūžīga ir augstā ežziede (Echinopsis ritro), izaug metru gara, ziedi – tēraudzilas galviņas. Sausā, barības vielām pieticīgā, saulainā vietā labi jūtas baltais laimiņš (Sedum album), piemēram, šķirne Murale – ar ložņājošiem, sazarotiem dzinumiem, kas veido 10–15 cm augstu paklāju. Ar violeti sarkanu lapojumu un brūni sarkaniem ziediem ir hibrīdā laimiņa (Sedum hybridum) šķirne ‘Sunset Cloud’. Tas veido 25 cm augustu paklāju. Mazprasīgas un sausumizturīgas ir graudzāļu sugas ar zilganas un pelēcīgas krāsas lapojumu. Es ieteiktu mūžzaļās pļavauzītes (Helictotrichon sempervirens) šķirni ‘Pendula’. Lapojums ir zilgans, ziedkopas sasniedz 1,4 m.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē