• Kas jāpagūst, pirms dīķis aizsalst

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    27. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ir tādi augi, kas noteikti jāizvāc, pirms dīķis aizsalis. Bet ir arī citi, kas būs jāizvāc tad, kad dīķis jau aizsalis. Konsultē Māris Mālkalnietis, hidrotehniķis ar pusgadsimtu ilgu pieredzi dīķu ierīkošanā un kopšanā.

    Liels dīķis – vai nu tā saimniekiem darba par daudz, vai zināšanu par maz, bet ir pieļauta kļūda – ūdensrozēm ļauts iesalt dīķa ledū. Bet ūdensrozes nav ziemcietīgas! Turklāt ūdensrožu lapas, kas nav izvāktas, sapūs un bojās dīķa ūdeni. Ir cilvēki, kas uzskata: lielās ūdensrožu lapas piesedz saknes un pasargā tās no izsalšanas. Tā gluži nav, jo viss ir atkarīgs no ūdens stāvokļa – vai tas ir sasalis vai nav. Ja ūdens nav sasalis, arī ūdensrožu sakneņi nesasalst.

    Citādi ir ar sauszemes augiem – ja tiem rudenī nenogriež lapas, bet ļauj tām nosalt, uzkrist virsū augam un apsegt saknes, augs nenosalst. Var arī rudenī samest virsū lapas vai kādu citu segumu, lai nenosalst. Attiecībā uz sauszemes augiem tas ir pareizi, bet attiecībā uz ūdens augiem ne.

    Ja ūdens ir pietiekami dziļš, kamēr ledus nav sasniedzis apakšējo slāni, nekas tur nevar sasalt.

    Protams, citādi būtu, ja dīķī audzētu lotosus un dažādus citus tropu augus, kam jau arī plus piecpadsmit grādu ir par vēsu. Bet tad jau saimnieks parasti zina, ka tie jāstāda konteinerā un, kad kļūst vēsāks, jāceļ no ūdens ārā, pārvietojot uz siltāku vietu.

    Katrā ziņā dīķa tīrības uzturēšanai nav labi, ka paliek nenovāktās ūdensrožu lapas, – nav vērts tās atstāt. Lapas jānoplūc kopā ar kātiem – cik nu vien iespējams –, neļaujot lapām nogrimt zem ūdens.

    Vislabāk būtu ūdensrož lapu kātus un ziedkātiņus noplūkt jau laikus – tiklīdz tie zaudējuši dekorativitāti.

    Var nogriezt, bet var arī vienkārši izraut. Saknenim tas neko ļaunu nenodarīs – vienu lapu raujot, nav iespējams izraut visu sakneni, sevišķi, ja tas stādīts jau pirms vairākiem gadiem. Ja nu vienīgi ar šāgada stādījumiem jāapietas rūpīgāk – ja raujot satver visu lapu rozeti reizē, tad varbūt tiešām var izkustināt arī sakneni. Horizontāli augošais saknenis pats atrodas virs grunts, bet ar piesaknēm tas ir tik stipri ieķēries zemē, ka izkustināt neizdosies.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē