• Kad un kā vākt ziemas ābolus?

    Āboli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    7. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ziemas ābolus nevāc pēc kalendāra, bet tad, kad tie ir gatavi vākšanai – vēl nav pilnīgi gatavi, bet jau viegli noplūcami no zara.

    Lielākie augļi nereti nogatavojas pirmie, bet sīkie, zaļie pirmajā reizē atstājami kokā, kur tie nobriedīs. Kritušos augļus savāc atsevišķi un glabāties neliec!

    Augļkopji gatavības noteikšanai izmanto joda-cietes testu. Proti, dažus pārgrieztus ābolus ar griezumu uz leju iemērc traukā ar joda un lugola šķīdumu (nopērkams aptiekās). Ja griezums viscaur iekrāsojas zils, ābols vēl nav vācams – ciete nav pārveidojusies par cukuru. Ja jods augli nekrāso nemaz, tas ir pārgatavs un nebūs glabājams. Vākšanas gatavība ir kaut kur pa vidu, kad krāsojas tikai daļa no mīkstuma.

    Pareizi vācot, ābolu apņem ar plaukstu un piespiež pirkstu pie kātiņa pamata, viegli pagriežot un paceļot augli. Tad ābolu saudzīgi ieliek plastmasas spainī, grozā vai tieši kastē. Ābolus glabāšanai nedrīkst vākt maisos.

    Jāizvairās no visa, kas augli var traumēt – atsišanās, bēršanas, spaidīšanas ar pirkstiem.

    Atšķiro un izmanto pārstrādei visus ābolus ar bojājumiem un bez kātiņiem, jo tie neglabāsies un var sabojāt citus augļus. Ja lijis lietus un āboli ir slapji, tos pirms likšanas vēsumā apžāvē.

    Kā glabāt ābolus?

    • Vislabāk ābolus glabāt plastmasas kastēs, kas ir viegli mazgājamas. Ja kastes ir lietotas, tās izmazgā ar 1–3% kalcinētās sodas šķīdumu vai kādu pārtikas traukiem domātu dezinfektantu bez izteiktas smaržas.
    • Glabāšanai labi piemērotas ir telpas ar temperatūru plus 1–4 grādi. Siltākās āboli sāks strauji gatavoties un glabāsies ne tik ilgi. Rudenī vēsumu nodrošina vēdinot. Vēdināšana palīdz arī izvadīt no telpas etilēnu, ko ienākoties izdala augļi un kas liek tiem straujāk pārgatavoties. Ja ir iespējams, ziemas ābolus glabā atsevišķi no rudens āboliem, jo gatavie augļi etilēnu saražo vairāk. Augļus pāršķirojot, gatavos izņem.
    • Svarīgs arī gaisa mitrums, tam jābūt pēc iespējas augstam – līdz 95% –, lai augļi nesavīstu. Ja telpai ir cementa vai akmens grīda, to vismaz reizi nedēļā aplaista. Ja grīda ir no koka, telpā novieto lielu, lēzenu trauku ar ūdeni, kas lēnām iztvaiko.
    • Nevajag ietīt ābolus plēvē vai ierakt zemē, jo tie neelpos un miza nobrūnēs. Dažos veikalos un internetā nopērkami speciāli gaisa caurlaidīgi plēves maisi augļu glabāšanai, tos gan var izmantot.

    Mazāk vītīs āboli, kas glabāti biezā slānī, nevis izlikti plānā kārtā!

    Āboli, kas glabājas līdz pat maijam

    • ‘Monta’
    • 'Sinap Orlovskij’
    • ‘Spartan’
    • ‘Zarja Alatau’
    • 'Belorusskoje Maļinovoje’
    • ‘Ligol’
    • ‘Noris’
    • ‘Telisāre’

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē