• Kā saglabāt dālijas?

    Mēneša prieks
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    21. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone un no dāliju audzētāju personiskā arhīva
    Dālijas pie mums neziemo, tas ir skaidrs kā diena. Bet latvieša cilvēks dālijas mīl un grib par tām priecāties savā dārzā ne vienu vasaru vien! Jautājam diviem pieredzējušiem dāliju audzētājiem, kā gumus saglabāt nākamajam gadam.

    Uz skapjaugšas vai zem gultas dzīvoklī gumus saglabāt lielākoties nevar – temperatūra ir pārāk augsta, un visdrīzāk gumi vienkārši sažūs.

    MAIJA BREIKŠA, dāliju audzētāja Valmierā:

    «Patlaban dālijām vēl ir ziedēšanas sezona, un par gumu norakšanu varēs domāt apmēram oktobra vidū vai beigās, kad gaisa temperatūra naktīs stabili būs ap nulli. Ja izraksiet vēl ziedošas dālijas, gumi būs nenobrieduši, jēli un ātri bojāsies. Ar dālijām vienmēr iesaku nesteigties!»

    Šīs šķirnes Latvijā vēl ir mazpazīstamas, taču visas labi piemērotas skaistu ziedu griešanai un pušķu veidošanai. Ziedi ir garos, stingros kātos, ilgi saglabājas svaigi.

    Kā gumus novāc un glabā Maija

    • Bez steigas.
      Ar novākšanu nevajag steigties un nekādā ziņā nevajag pārāk agri raut nost lakstus, arī tad ne, ja tie ir apsaluši un izskatās neglīti, nekas – lai stāv vēl nedēļu vai divas. Tas ir svarīgi, jo tikai tad, kad apsalst virszemes daļas, gumi sāk pamatīgāk nobriest.
    • Kratīt nevajag!
      Pēc nogaidītā laika var rakt ārā – lakstus sākumā nogriež tiktāl, lai tos varētu saņemt ar plaukstu. Pēc izrakšanas ar koka nūjiņu padauza pa sakneņiem, lai nobirst liekā zeme. Kratīt gan nevajag, jo tā var aplauzt gumus.
    • Apžāvē.
      Ja saulains laiks, atstāj, lai dienu pažūst, ja ne, ienes šķūnītī un arī ļauj kādu dienu apžūt. Pāržāvēt nedrīkst – ar dienu pilnīgi pietiek, bet, ja ir ļoti saulains un vējains, pietiks ar pusi dienas.
    • Apgriež sīkās saknītes.
      Pēc apžāvēšanas ar dārznieka šķērēm apgriež sīkās saknītes gumu galos – ja to neizdara, glabāšanas laikā tās atņem gumiem mitrumu un spēku. Tāpat apgriež ielūzušos un bojātos gumus.
    • Lakstus nogriež.
      Beigās nogriež lakstus līdz tā dēvētajai sakņu joslai – tas ir tāds valnītis, kur beidzas stublāji un sākas gumi, šī vieta ir labi pamanāma. Mīkstajos audos ir mitrums, kas ir laba vide infekciju attīstībai, tāpēc visa lakstu mīkstā daļa jānogriež.
    • Ceru sadala.
      Pēc tam ar asu nazi ieteicams ceru sadalīt uz pusēm, lai arī no vidus varētu iztīrīt visus mīkstos audus, kas vēl augšpusē palikuši. Tad atkal mazliet apžāvē.
    • Mazgāt nevajag.
      Mazliet augsnes ap gumiem neko neskādēs, ja tie būs labi apžāvēti, taču mazgāt gan nevajag. Gumus var apkaisīt ar sauso Trihodermīnu, tas ļoti labi darbojas pret bojāšanos glabāšanas laikā.
    • Lai elpo!
      Vēl gumus var likt skujkoku skaidās, mežā savāktās sūnās. Tad saliek gumus plastmasas kastēs vai maisiņos. Ja izmanto maisiņus, tad ciet nesien – lai elpo. Vēl pa virsu var uzkaisīt kūdru ar Trihodermīnu, var arī kādu avīzi uzmest virsū.

    AGNIS ĀBELE, dāliju audzētājs Jelgavas pusē:

    «Mums, latviešiem, piemīt lielummānija – labākie kartupeļi un burkāni ir lieli, tāpat arī dāliju gumus visi grib lielus. Tomēr lielums vēl neliecina par kvalitāti. Un vēl kas – ja vēlaties kvalitatīvu krūmu un krāšņu ziedēšanu, dāliju gumus var glabāt un atkal stādīt ne ilgāk kā trīs gadus pēc kārtas. Pēc tam kvalitāte pamazām zudīs, mazināsies augstums, ziedu lielums un skaistums.»

    Iesaku pāris, manuprāt, patlaban vadošās griezto ziedu šķirnes. Visas ir vidēji 1,20 – 1,50 cm augstumā, taču tas atkarīgs no sezonas laikapstākļiem. Agrāk sāk ziedēt, izturīgas pret rudens lietiem.

    Kā gumus novāc un glabā Agnis

    • Saule un vējš.

    Kad viss ir nosalis, iesaku sagaidīt vējainu un saulainu dienu – kaut tas arī būtu pēc trim vai astoņām dienām. Tad var rakt ārā un ļaut gumiem pastāvēt vējā un saulē 2–3 stundas.

    • Maisos sausās skaidās.

    Mēs gumus glabājam lietotos kūdras maisos pilnīgi sausās skujkoku skaidās – tā, lai gumi pilnībā nosegti. Varētu glabāt arī ideāli sausā kūdrā, taču mazdārzniekam tādu kūdru būs pagrūti iegūt – tad tā speciāli jāžāvē.

    • Kājām gaisā.

    Pirms likšanas maisos mēs cerus rupji sadalām – uz pusēm, trijās daļās, jo veselu ceru glabāšana aizņemtu pārāk daudz vietas. Var arī cerus glabāt veselus, nedalītus, tikai tad svarīgi ievērot principu, ka ceri maisā jāievieto kājām gaisā. Tas tādēļ, ka tieši pie sakņu kakliņa ir mīkstāki audi, veidojas gļotas, var sākties pūšanas procesi un bojāt pumpuru joslu. Bet, ja cers ir kājām gaisā, ir drošāk, ka visas gļotas iztecēs ārā.

    • Tikai ne blakus kartupeļiem!

    Piemērotākā temperatūra dāliju gumu glabāšanai ir ap 5–8 grādiem, bet ne zemāka par 3 grādiem. Vislabāk gumus glabāt pagrabā, bet noteikti ne līdzās kartupeļiem, jo tie intensīvi elpo un var veicināt gumu bojāšanos.

    • Decembra beigu revīzija.

    Savus īpaši svarīgos gumus es pārskatu Ziemassvētku nedēļā – pirms vai pēc Ziemassvētkiem. Mana pieredze liecina, ka dālijām ir tā: ja tās līdz ziemas saulgriežiem nostāvējušas labi, saglabāsies arī līdz pavasarim. Ja kaut kas nav kārtībā, kaut kur sākušies bojājumi, tos vajag izgriezt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē