• Kā izaudzēt visaromātiskākos garšaugus?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    4. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Garšaugu aromātu nodrošina ēteriskās eļļas, kuru saturu ietekmē vide, kādā augs audzis: gaisma, temperatūra, barības vielas augsnē. Svarīgs arī auga vecums un novākšanas laiks. Lūk, 7 padomi, kā izaudzēt smaržīgus garšaugus!

     

    1. Nevienam garšaugam nepatīk skāba augsne. Optimālais pH ir 6,5–7. Garšaugiem vajadzīga viegla, trūdvielām bagāta augsne ar labu struktūru un ūdens caurlaidību.
    2. Visiem garšaugiem nepieciešama saule. Pilnīgā ēnā tie nīkuļos. Saulainā vietā ar mazu noēnojumu labi aug baziliks, majorāns, salvija, raudene, pupumētra. Arī ziedošajiem garšaugiem – lavandai, iztopam, mārsilam, rozmarīnam, piparmētrai, dievkociņam, lupstājam – ziedi ir krāšņāki un lapas spilgtāk zaļas, ja pa dienas vidu ir neliels noēnojums.
    3. Garšaugi ir visaromātiskākie, ja to augšanas laikā gaisa temperatūra pa dienu ir 20–25 grādi, bet naktī 15 grādu.
    4. Katram augam vajag savu dzīves telpu, tāpēc stādījums nedrīkst būt pārāk sabiezināts.
    5. Garšaugiem vajag mērenu mitrumu. Ja mitruma par maz, garšaugs garšas ziņā kļūst pat stiprāks, taču pats augs ir stiegrains, bez sulīguma. Ja mitruma par daudz, saknēm pietrūkst gaisa un augi sāk slimot. Vislabāk tos laistīt vakarā – naktī ir vēsāks, un augi tad ūdeni var izmantot pilnvērtīgāk. Ja gaidāms silts un pat karsts laiks, tad savs dārziņš jāaplaista arī no rīta. Jāņem vērā, ka augsni kaltē ne tikai stipra saule, bet arī stiprs vējš. Tāpat mitrums iztvaiko caur lapām.
    6. Nevajag aizrauties ar mēslošanu. Ja augi saņem daudz slāpekļa – jā, tas veicina zaļo lapu augšanu, bet samazina ēterisko eļļu saturu.
    7. Daudziem garšaugiem svaigas lapiņas var vākt visu vasaru. Visgaršīgākās un maigākās ir gan galvenā stumbra, gan sānu dzinumu augšējās lapiņas. Mazliet mazāk smaržīgas ir vidusposma lapiņas, bet apakšējās vienmēr jāatstāj pašam augam – augšanai. Citronmētra un baziliks visaromātiskākais un visgaršīgākais ir, pirms sācis ziedēt, tad lapās ir visvairāk ēterisko eļļu. Toties piparmētras lapās visaugstākais ēteriskās eļļas saturs ir tad, kad uzziedējusi apmēram puse ziedu. Ja visi – tad ēterisko eļļu daudzums augā samazinās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē