• Novembra darbi dārzeņu dobē

    Dārzs
    Solvita Zeipiņa
    8. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Shutterstock
    Foto: Shutterstock
    Shutterstock
    Kādi darbi jāsteidz paveikt novembrī dārzeņu dobē, iesaka Dārzkopības institūta pētniece SOLVITA ZEIPIŅA.
    • Ja vēl nav pagūts, novāc uz lauka palikušos vēlos kāpostus. Ja naktīs bijušas salnas, tad ar vākšanu no rīta nesteidzies – ļauj augiem atsilt. Citādi atdzisušās kāpostgalvas, kas ir trauslas, pie mazākā trieciena var pārplīst.
    • Novāc melnos rutkus, ziemas redīsus un cigoriņu saknes.
    • Šajā laikā joprojām ir vācami rožkāposti, kam nekaitē vairākkārtēja sasalšana un atlaišanās, tas nebojā galviņu garšu.
    • Tāpat salizturīgi ir puravi. Neliela apsalšana tiem nekaitēs.
    • Pat pēc salnām var novākt topinambūrus. Pēc noziedēšanas ieteicams nopļaut lakstus un nogaidīt vismaz divas nedēļas, lai bumbuļi nobriest. Tā kā topinambūri pacieš lielu salu, tos var izrakt arī ziemas vai pavasara atkušņu laikā.
    • Agrākai ražai vari mēģināt iesēt burkānus. Tātad iepriekš sagatavo dobi, izvelc vadziņas un, tiklīdz iestājas viegls sals, sēj sēklas nedaudz biežāk, nekā to darītu pavasarī. Burkāni nedrīkst sadīgt šajā rudenī. Ja ziema gadīsies ekstrēmi silta ar daudziem atkušņiem, jārēķinās ar potenciālās burkānu ražas zudumiem. Pateicīgāki šādai vēlai rudens sējai ir pastinaki.

    Vari iestādīt podiņā pētersīļu saknes un salikt virtuvē uz palodzes, lai dzen lapiņas.

    • Pirms sala sajauc, uzroc komposta kaudzi, lai tās iekšienē piekļūst skābeklis. Pēc pēdējo sastāvdaļu pievienošanas komposta kaudzi sasedz ar salmiem, kūdru vai koku lapām. Ātrākam trūdēšanas procesam nepieciešams siltums, gaiss un mitrums.
    • Novembrī līdz Mārtiņiem jābūt pabeigtiem visiem dārza darbiem. Raža ir novākta un nolikta glabāties, tāpat zeme aparta vai uzrakta.
    • Pārskati dārzeņu glabātavas, vai nav bojātu dārzeņu.
    • Izmantojot bagātīgo ķirbju ražu, nogriez ar mizojamo nazīti plānas miziņas, tās izžāvē un ēd tāpat vai samal pulverī. Labs uztura bagātinātājs rudenī un ziemā!
    • Vēl – jau tagad vari sākt redīsu, kressalātu, lapu sinepju, saulespuķu, brokoļu sēklu diedzēšanu. Tikai – nekodināto! Siltumā un mitrumā turētas sēkliņas pēc pāris dienām dos veselīgus dīgstus. Ēd uz veselību! Tikai pirms lietošanas sēkliņas tekošā ūdenī noskalo. Diedzēt var arī graudus.

    Divi vienā!

    Tagad, rudenī, atbrīvojot dārzu no pienenēm, saroc to saknes dziednieciskām tējām, uzlējumiem un novārījumiem. Kā atgādina farmācijas zinātņu doktore Vija Eniņa, pienenes rūgtvielas rosina ēstgribu, veicina gremošanu, normalizē zarnu darbību, ir labas urīnsistēmai, aknu veselībai, der kā žultsdzinējs līdzeklis. Palīdz arī podagras un reimatisma ārstēšanā.

    Labākās ir 10–15 cm garas un 0,5–1,5 cm resnas saknes. Noskalo tekošā ūdenī, notecini, nogriez sīkās sānsaknes un vītini, kamēr vairs neizdalās baltā piensula. Pēc tam žāvē siltā telpā vai kaltē 40–50 grādu temperatūrā. Izžāvētām saknēm jālūst. Droga derīga piecus gadus.

     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē