• Vitamīnu oāze uz tavas palodzes – mikrozaļumi

    Uzturs
    Iveta Sazonova
    6. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Veikalos nopērkamie augļi un dārzeņi pašlaik nevar lielīties ar bagātīgu vitamīnu klāstu – pārdošanai tie novākti vēl negatavi, lai vieglāk transportēt no siltajām zemēm. Taču īpaši šobrīd svarīgi stiprināt imunitāti! Laba iespēja, kā parūpēties par vitamīniem savā uzturā, – uz palodzes vari izaudzēt mikrozaļumus. Konsultē Dace Damberga, mikrozaļumu audzētāja Talsu pusē, daceszalumi.lv.

    Sāc ar tiem, ko vienkārši izaudzēt

    Veikalu plauktos atradīsi desmitiem dažādu sēklu mikrozaļumu audzēšanai. Ja tos vēl nekad neesi audzējusi, izvēlies tādas sēklas, kas piemērotākas iesācēja rokai, – kressalātu, zirņu un saulespuķu sēklas.

    • Kressalāti dīgst ātri un izaug aptuveni piecu dienu laikā, nav bieži jālaista. Tiem raksturīga īpatnēja garša – spēcīga un savdabīga, ko noteikti jutīsi cauri biezpiena, maizes vai zupas garšai.
    • Zirņi dīgs mazliet lēnāk, aptuveni astoņas dienas, toties to sēklas ir visizturīgākās un nebaidās no pārlieka augsnes sausuma. Pēc garšas zirņu dīgsti atgādina cukurzirņus, kas apēsti ar visu pāksti. Tie ir sulīgi, kraukšķīgi un saldi, īpaši garšo bērniem, izmantojami dažādu ēdienu, arī desertu, noformēšanai.
    • Saulespuķu dīgsti būs gatavi ēšanai pēc aptuveni piecām dienām. Tiem ir pikants aromāts, pēc garšas mazliet atgādina nerafinētu saulespuķu eļļu. Kraukšķīgi, saldi – ideāls papildinājums dažādiem ēdieniem, arī bērniem garšo.

    Zini!

    Mazajā dīgstiņā minerālvielu daudzums ir pat 40 reižu lielāks nekā, piemēram, jau izaugušos redīsos vai bietēs.

     

    10 noderīgi padomi, lai mikrozaļumi labi augtu

    1. Noteikti pievērs uzmanību tam, kādas sēklas pērc, – derēs tikai tās, kas paredzētas diedzēšanai un mikrozaļumu audzēšanai. Parastās sēklas var būt kodinātas, un tad veselīgos zaļumus apēdīsi kopā ar visu bīstamo ķīmiju, ar ko sēklas tiek apstrādātas.
    2. Dažas no sēklām pirms sēšanas ir jāsamitrina vai jāmērcē ūdenī. Saulespuķu sēklas mērcē ne ilgāk kā sešas stundas, zirņus vismaz 12 stundas, bet uzmanies – nenoturi sēklas ūdenī pārāk ilgi. Tad tās zaudēs svarīgās organiskās vielas.
    3. Meklējot piemēroto augsni, veikalā izvēlies to, kas paredzēta sēšanai un stādu audzēšanai, jo tā ir smalkāka un bagātināta ar nepieciešamajiem mikroelementiem, tāpēc zaļumiem būs vieglāk izdīgt. Vari izmantot arī parasto zemi no dārza, taču tā pirms sēklu sēšanas ir kārtīgi jāsadrupina.
    4. Trauciņu, kurā augs mikrozaļumi, izvēlies tik zemu, lai tajā varētu iebērt aptuveni 3 centimetrus biezu augsnes kārtu. Svarīgi, lai trauciņa apakšā būtu caurumi drenāžai, citādi sēklas var izsust. Par trauciņa materiālu gan vari neuztraukties – mikrozaļumus vari audzēt gan keramikas podiņā, gan plastmasas trauciņā.
    5. Kad esi tikko iesējusi sēklas, novieto trauciņu kādā tumšā un siltā vietā, līdz tās uzdīgst. Kad parādījušies zaļumi, trauciņu pārvieto uz palodzes. Tur dīgsti saņems saules gaismu un augs zaļi un stalti.
    6. Liela nozīme ir augsnes mitrumam. Ja tā ir pārāk sausa, dīgstam būs grūti tik virspusē un augt. Ja augsne ir pārāk mitra, tad pastāv liela iespēja, ka sēklai augsnē ir pārāk auksti vai tā ir sapuvusi. Centies mitruma līmeni augsnē uzturēt tādu, lai zeme būtu mitra, tomēr arī irdena un viegla.
    7. Augsni ieteicams samitrināt reizi dienā. Zirņus un saulespuķes droši vari aplaistīt no augšas, taču smalkākus mikrozaļumus, piemēram, kressalātus vai redīsus, laisti no apakšas, lai tie nesāktu pūt, – ielej ūdeni apakšējā trauciņā zem caurumainā trauka ar augsni.
    8. Lai sēklas dīgtu, vajadzīga gaisa temperatūra no +18 līdz +22 grādiem, visveiksmīgāk tās dīgst +20 grādu temperatūrā, bet pie radiatoriem gan trauciņu nevajag likt, jo karstais gaiss sēklas gluži vienkārši izkaltēs.
    9. Mikrozaļumi ēšanai gatavi tad, kad galā tiem izplaukušas zaļās lapiņas. Kressalātus var ēst jau tad, kad tie izstiepušies 5 centimetru garumā, savukārt zirņu un saulespuķu mikrozaļumi ir gatavi, kad sasnieguši 7 centimetru augstumu.
    10. Pēc mikrozaļumu nogriešanas un apēšanas zemi izber (ja tev ir savs dārzs, droši vari bērt komposta kaudzē vai siltumnīcā). Otrreiz tajā pašā augsnē mikrozaļumu sēklas nesēj, jo no iepriekšējās reizes tajā var būt palikušas dažas neizdīgušas un pēc tam sapuvušas sēklas, kas sabojā augsni. Ieber kastītē svaigu augsni, un – lai aug atkal jauna raža!

     

    Kā glabāt

    Ja mikrozaļumi izauguši, bet visus uzreiz apēst nevari, liec kastīti ledusskapī – vēsumā mikrozaļumi pārstāj augt, bet saglabā vērtīgās uzturvielas. Mikrozaļumus vari arī nogriezt un tad likt ledusskapī. Taču pārāk ilgi tos tur glabāt arī nevajag – centies notiesāt, pirms tie zaudē savu kraukšķīgumu un svaigumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē