• Kā nopirkt labu tomāta stādu?

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    12. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Veronika Idiyat / Shutterstock
    Pilnā sparā rit lielā stādu pirkšana. Bet kā nopirkt labus tomātu stādus, ja pieredze nav liela? Lūk, dažas gudrības, ko vērts iegaumēt.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Lolita Presnikova, dārzeņkope, SIA IR stādaudzētavas saimniece.

    Tomāta stādam jābūt optimālā lielumā – atkarībā no šķirnes. Un stāda izskats atsevišķām šķirnēm itin nemaz nav rosinošs un klasiski pārliecinošs – lokani dzinumi, trausla stāja… Bet tieši šādi stādi raksturīgi, piemēram, daudzām labām un garšīgām plūmīšu un ķirštomātiņu šķirnēm. Labam tomāta stādam jābūt augušam apmēram divus mēnešus.

    Lapas un stublājs

    Arī lapu skaits atkarīgs no šķirnes – optimāli stādam vajadzētu būt 5–9 lapām. Tomēr dažādām šķirnēm lapu izvietojums (cik to ir un cik tuvu tās atrodas cita citai) atšķiras, un vēl to visu ietekmē arī līdzšinējie augšanas apstākļi – vai stādam pieticis gaismas un barības vielu. Ja stādam gadījies izstīdzēt, tam varbūt būs tās piecas lapas, bet stublājs jau pārāk garš. Un otrādi – varbūt stādiņš ir mazs, bet tam ir septiņas lapas un augšpusē jau redzami pumpuriņi.

    Izvēloties stādus, jāskatās, vai tiem nav kādi bojājumi (puves, melnumi, iedzeltenas lapas utt.) un vai nav manāmi kaitēkļi. Piemēram, baltblusiņas tomātu stādiem var uzmesties arī pārvietošanas procesā, jo šie kaitēkļi izlido no nezālēm, un ne vienmēr tā ir audzētāja vaina.

    Saknes

    Sakņu sistēma ir svarīgākais laba stāda izvēlē. Tai jābūt labi attīstītai, jo tomātam no dabas sakņu sistēma ir spēcīga. Ja pērk tomātu stādus podiņos, veselīgiem eksemplāriem podi ir pieauguši pilni saknēm, un tās labi redzamas arī pa poda apakšējiem caurumiņiem.

    Ziedošs stāds

    Ir uzskats: ja tomāta stāds jau ir ziedošs, tātad stādīšana nokavēta – jā, zināmā mērā tā ir, jo, iestādot ziedošu stādu, augs kādu laiku būs aizņemts ar sakņu veidošanu un nedomās par ziediem. Tomēr, ja iepriekš stādam nekā nav trūcis, ja tas audzēts podiņā un tam ir veselīga sakņu sistēma – faktam, ka jau izplaukuši ziediņi, nevajadzētu radīt nekādas problēmas.

    Ja stādi ir izstīdzējuši

    Tas var ietekmēt ražas veidošanos – proti, pirmais ziedu ķekars var veidoties augstāk un vēlāk. Taču stādīt izstīdzējušus stādus var, tikai tie uzreiz jāatsien un jāuzmana, lai turpmāk tomātiem nekā netrūktu. Kad izstīdzējuši stādi labos apstākļos saņemas, tiem dažkārt strauji sāk veidosies resnāks stublājs – tad jāraugās, kā stādam palīdzēt sevi noturēt.

    No kastītes vai podiņā?

    Lai arī tomātiem sakņu sistēma ir izturīga un neko daudz necieš no pārvietošanas, labāk tomēr, ja stāds audzēts podiņā. Stādi no kopīgas kastītes, protams, ir lētāki, bet, ja izvēlas pirkt tos, tad gan jāskatās, lai stādi nebūtu sākuši ziedēt. Podiņā augušam veselīgam stādam ziedi nav problēma, bet stādiem, kuri auguši kopīgā kastītē, ziedi varētu apgrūtināt (palēnināt) iesakņošanos.

    Cik dziļi un kā jāstāda?

    Ja saknes ir veselīgas un labi attīstītas, optimāli ir tomātus stādīt tik dziļi, cik tie auguši podiņā iepriekš. Daudzi uzskata, ka tomāti jāstāda guļus un dziļi, jo tad tiem veidosies spēcīgākas saknes. Jā, saknes tiešām veidosies spēcīgākas, taču augšana uz augšu aizkavēsies un attiecīgi arī raža būs vēlāk. Izņēmums, kad tomātus varētu stādīt dziļāk, ir tad, ja stādam ir vāja sakņu sistēma.

    Kādas šķirnes izvēlēties?

    Iesaka Lolita Presnikova, SIA IR saimniece

    Šī ir laba tomātu šķirņu izlase ģimenei, visas šķirnes piemērotas audzēšanai neapkurināmā siltumnīcā.

    • ‘Panekra F1’ – laba šķirne pamatražai. Augļi sarkani, ar labu garšu, 280–300 g smagi, ar nelielām ribām. Stādi viegli kopjami, augļi labi aizmetas arī karstā laikā. Šķirne izturīga pret lapu brūno pelējumu.
    • ‘Baribine F1’ – agrīna šķirne, augļi intensīvi sarkanā krāsā, ap 150 g smagi. Izturīga pret lapu brūno pelējumu.
    • ‘Seviocard F1’ – tomātiem raksturīga iegarena forma, augļi ir ap 120 g smagi, garšīgi un ērti sagriežami šķēlēs (mīkstums neiztek). Lieliski piemēroti konservēšanai cepšanai, picām. Izturīgi pret slimībām.
    • ‘Mamoru F1’ – izcila aveņsārto tomātu garša! Augļi sver ap 200 g, neplaisā.
    • ‘Rugantino F1’ – uzlabots Vērša sirds radinieks ar tipisko Vērša sirds garšu. Augļi riboti, 170–190 g smagi, nogatavojoties kļūst diezgan mīksti. Šķirne izturīga pret lapu brūno pelējumu.
    • ‘Cheramy F1’ – ļoti garšīgi ķirštomāti, katrs auglis sver ap 16 g. Augļi stingri, labi glabājas. Neplaisā, tāpēc var vākt arī ļoti gatavus. Izturīgi pret visām slimībām.

    Iesaka Sandra Marcinkeviča, zemnieku saimniecības Baltiņi saimniece

    • ‘Cindel F1’, ‘Cristal F1’, ‘Tolstoi F1’, ‘Carmello F1’ – klasiski, vidēja izmēra sarkanie tomāti
    •  ‘Berberana F1’, ‘Bellfort F1’, ‘Buran F1’, ‘Rally F1’, ‘Brutus’– lielaugļu, sarkanie tomāti.
    • Sviestmaizēm – ‘Aurea F1’, ‘Gourmandia F1’, ‘Vērša sirds’, ‘Corazon F1’, ‘Jantar’ (zeltains), ‘Pineapple F1’.
    • Dzeltenie – ‘Citrina’, ‘Brandywine Yellow’, ‘Romus’.
    • Oranžie – ‘Beorange F1’, ‘Bolzano F1’, ‘Organza F1’ (plūmjveida), ‘Hurma’, ‘Valencia’.
    • Tumšie jeb melnie – ‘Chocmande’, ‘Chocomate F1’, ‘Sacher F1’, visi Kumato tipa, ‘Melnais princis’, ‘Black Pear’.
    • Rozā – ‘Tomimaru Muchoo F1’, ‘Dimerosa F1’, ‘Pink Rock F1’, ‘Faworyt’, ‘Rozā medus’, ‘Omar’s Lebanese’, ‘Herodes’.
    • Sarkani ķirštomāti – ‘Sakura F1’, ‘Favorita F1’, ‘Nectar F1’, ‘Red Cherry’.
    • Dzelteni ķirštomāti – ‘Goldkrone’, ‘Dzintariņš’, ‘Gold Nugget F1’, ‘Ildi’.
    • Rozā ķirštomāti – ‘Rhianna F1’.
    • Oranži ķirštomāti – ‘Sungold F1’.
    • Tumši ķirštomāti – ‘Black Cherry’.
    • Eksotiski tomāti (neparasta krāsa, garša) – ‘Green Zebra’, ‘Chocolate Stripes’, ‘Aprikožu tomāts’, ‘Garden Peach’, ‘Great White Beefsteak’, ‘Lime Green’, ‘Rainbow’, ‘Flame’, ‘Kivi tomāts’, ‘Indigo Rose’, ‘Indigo beauty’.

    Iesaka Vija Rožukalne, Jāņa Aldermaņa dārzniecības saimniece:

    • ‘Kakao F1’ – melni brūni tā dēvētie šokolādes tomāti ar ļoti labu garšu. 130–150 g smagi augļi, nedaudz plakani ieapaļi, nogatavojoties raksturīga zaļa apkakle. Agra šķirne  ar augstu  ražību, var ilgi glabāt pēc novākšanas.
    • ‘Polfast F1’ – agrīna, determinanta zema auguma (50–55 cm) šķirne. Augļi 100–150 g smagi, apaļi, plakanas formas. Tehnisko gatavību sasniedz 56–58 dienas pēc dēstu izstādīšanas laukā. Labas garšas īpašības.
    • ‘Tomimaru Muchoo F1’ – rozā tomāti, ļoti aromātiski, saldi, gaļīgi. Augļu svars 200–250 g. Šķirne ir ļoti populāra Austrumāzijā, Šveicē un Polijā.
    • ‘Favorita F1’ – ļoti agri ķirštomāti ar lielisku, saldu garšu spilgti sarkanā krāsā. Vidēja garuma augi, dod bagātīgu ražu. Uzglabājami līdz pat novembrim.
    • ‘Magnus F1’  un ‘Platus F1’. Daudzi dārznieki meklē agrāk populāro šķirni ‘Celzus F1’, bet to var aizvietot arī ar jaunākiem līdzīgiem hibrīdiem. ‘Magnus F1’ ir vidējs lielaugļu hibrīds ar spēcīgu sakņu sistēmu. Šķirne ir agra, augļu svars 140–160 g. Zems augums. ‘Platus F1’ ir ļoti agra šķirne, kas paredzēta audzēšanai gan pavasarī, gan rudenī neapkurināmās siltumnīcās. Augļu svars 140–160 g, zems augums.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē