Kas jauns redīsu modē?

Kādas ir jaunas, aktuālas redīsu šķirnes? Ko un kad sēt, lai redīsu raža būtu ilgāka? Un – ko savā dārzā šopavasar sētu pati dārzeņkopības eksperte Mārīte Gailīte?
Dārzeņi
8. marts

Saglabāt

Foto: Shutterstock

Ar pirmajām saulainajām dienām zaļie īkšķīši daudziem sāk niezēt un tā vien gribas kaut ko iesēt. Un doma par redīsiem nav peļama, jo redīsi, kā jau kāpostu dzimtas augi, ir aukstumizturīgi. Redīsu sēklas sāk dīgt jau plus 2 grādu temperatūrā, un jauni augi pacieš salnas līdz mīnus 3 grādiem, bet pieaugušie augi – pat līdz mīnus 5 grādiem. Pateicoties aukstumizturībai, redīsus var sēt ļoti agri, amatieru siltumnīcās jau marta vidū vai beigās, bet augšanai atklātā laukā optimālā temperatūra ir 15–20 grādu. Beidzamajos gados profesionālo sēklu tirgū parādās arvien vairāk hibrīdu. Tie izceļas ar vienādiem augiem, augstāku ražu un tās kvalitāti, kā arī ar slimību izturību. Parasti šīs sēklas piedāvā fasējumos pa 10 000 sēklām, bet dažkārt profesionālās sēklas fasē arī amatieru sīkpakās. Redīsu sēklas saglabā dīgtspēju vairākus gadus, tāpēc ģimenes, kur redīsus ēd daudz, var pirkt arī lielākas sēklu pakas un iztērēt tās 4–5 gadu laikā.

Es pati daru tieši tā, audzējot hibrīdu Kaspar F1 savam un savas ģimenes priekam. Sēju to nelielā daudzumā (200–300 sēklu) vairākas reizes ar dažu nedēļu intervālu, un mēs ēdam redīsus gandrīz visu vasaru.

Sīkpakās ir pieejams arī hibrīds Celesta F1, piemērots audzēšanai visu sezonu no pavasara līdz rudenim gan atklātā laukā, gan siltumnīcā. Sakne apaļa, ar koši sarkanu mizu. Hibrīds ir izturīgs pret neīsto miltrasu (Peronospora brassicae), tāpēc tā lapas ilgi saglabā zaļu krāsu. Arī hibrīds Vienna F1 ir piemērots audzēšanai visu sezonu siltumnīcās un atklātā laukā, veido līdz 5 cm lielas saknes ar sarkanu mizu un baltu mīkstumu.

Citas šķirnes agrai ražai

Rodos. Audzēšanai pavasarī un rudenī, izaug 25–28 dienas pēc uzdīgšanas, veido apaļas saknes ar baltu mīkstumu. Rondeel. Ļoti droša šķirne audzēšanai visu sezonu, veido skaistas, lielas, ļoti garšīgas saknes ar sarkanu mizu un baltu mīkstumu. Rebel. Šķirne audzēšanai agri pavasarī, veido skaistas, apaļas saknes ar sarkanu mizu un baltu mīkstumu.

Citās krāsās un formās

Šķirnes ar pilnīgi sarkanu mizas krāsu Latvijā parādījās relatīvi nesen, pēdējo 25–30 gadu laikā. Šādas šķirnes amatieru pakās ir pieejamas arī pašlaik, piemēram, Sparkler un National 2. Zlata – šķirne ar apaļām saknēm dzeltenā krāsā un baltu mīkstumu. Ļoti interesanti redīsi Easter Egg tiek piedāvāti vairāku firmu interneta veikalos. No vienas sēklu paciņas izaug vairāku krāsu apaļas saknes, to krāsa variē no baltās līdz aveņsārtai un violetai. Tik tiešām atgādina Lieldienu olas. Netrūkst arī šķirņu ar garenas formas saknēm. Pati populārākā no tām ir French Breakfast, tā jau ir kļuvusi par šķirņu tipa nosaukumu. Pēc izskata ļoti atgādina makšķernieku pludiņu. Šī tipa šķirnes mēdz būt arī ar pilnīgi baltu sakni, kā arī ar tādu, kam balts tikai pats gals. Tās visas ir agrīnas un interesantas ar to, ka augot ceļas ārā no zemes, tāpēc uzreiz ir redzams, kura sakne jau vācama, bet kurai vēl jāpaaugas. Šim tipam pieder arī šķirnes National 2 un De Dix-Huit Jours

Novērtē rakstu

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

Auto Bild

Māja

Receptes

Dārzs