• 8 svarīgi principi, audzējot kartupeļus

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Indra Ozoliņa
    20. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iesaka ILZE SKRABULE, agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece, kartupeļu selekcionāre
    1. Stādi kartupeļus vieglā, smilšainā augsnē! Labus augšanas apstākļus nodrošinās arī smilšmāls vai mālsmilts. Kartupeļu attīstībai netraucē pat diezgan liels augsnes skābums, toties tie ir jutīgi pret bāzisku augsnes reakciju. Ja nepieciešams ļoti skābu augsni kaļķot, tas jāveic vismaz gadu pirms kartupeļu stādīšanas. Svaigi kaļķotās augsnēs uz kartupeļu bumbuļiem var attīstīties parastais kraupis.
    2.  Ik gadu maini kartupeļu audzēšanas vietu, lai nesavairotos kartupeļu lapgrauzis un slimību izraisītāji! Neaudzē kartupeļus vietā, kur iepriekšējā gadā auguši tomāti un paprika, jo šiem augiem ir kopīgas slimības un kaitēkļi. Kartupeļi labi jutīsies arī tikko uzplēstā vai uzartā zemē, tikai tad bumbuļus var sagrauzt sprakšķu un maijvaboļu kāpuri, kas savairojušies velēnā, un līdz ar to kartupeļi neizskatīsies apetītlīgi.
    3.  Izmanto speciāli kartupeļiem sagatavoto komplekso mēslojumu, kas nesatur hloru! Kartupeļiem ļoti nepatīk hlora savienojumi  – tie pasliktina bumbuļu garšu un veicina mīkstuma tumšošanos pēc vārīšanas. Toties par organisko mēslojumu – kūtsmēsliem, kompostu vai speciāli audzētu zaļmēslojumu – kartupeļi būs ļoti priecīgi. Vislabāk mēslošanai izmantot kompostētus kūtsmēslus, lietojot tos iepriekšējā gadā augošai kultūrai (priekšaugam) vai arī iestrādājot zemē iepriekšējā gada rudenī pirms kartupeļu stādīšanas.
    4. Pirms stādīšanas kartupeļus diedzē! Tad tie ātrāk sadīgs, būs izturīgāki pret augsnē esošajiem slimību ierosinātājiem un varēsi plānot lielāku ražu. Īpaši nozīmīgi tas ir agro kartupeļu audzēšanā. Agras ražas iegūšanai paredzētos kartupeļus vēlams diedzēt 50–60 dienas, bet, audzējot sēklas kartupeļus, diedzēšanas laikam nevajadzētu pārsniegt 20–35 dienas. Ilgāk diedzējot, augiem būs mazāks stublāju un bumbuļu skaits cerā, bet bumbuļi izaugs lielāki. Savukārt īsāku laiku diedzētiem sēklas kartupeļiem izveidosies kuplāki ceri ar lielāku bumbuļu skaitu.
    5.  Kartupeļus stādi, kad augsne iesilusi jau līdz plus 8 grādiem – kā saka tautā, kad var staigāt ar basām kājām vai ar pliku dibenu zemē sēdēt. Tad kartupeļi straujāk augs un tos mazāk bojās augsnē esošie patogēni. Taču, ja kartupeļi pirms stādīšanas ir diedzēti, tos var stādīt agrāk – vēl neiesilušā, vēsākā augsnē. Pavasarī augsni nepieciešams sastrādāt vismaz 15 cm dziļumā. Parasti stādīšanas laiks ir no aprīļa beigām līdz maija vidum.
    6.  Rušini – ecē, vago un kaplē augsni! Kartupeļi visvairāk vēlas irdenu augsni. Rušinot iznīcināsi nezāles un nodrošināsi kartupeļiem tik tīkamo gaisa klātbūtni. Pirmo ecēšanu veic jau 5–10 dienas pēc stādīšanas. Ecēšanu var atkārtot vairākas reizes, līdz parādās kartupeļu asni. Vēlāk veic vagošanu, veidojot augstākas vagas. To atkārto ik pēc 7–14 dienām, līdz kartupeļu ceri ir tik lieli, ka lapas starp vagām sakļaujas.
    7.  Pāris nedēļu pirms ražas vākšanas kartupeļiem nopļauj lakstus! Tad bumbuļi nobriedīs un sagatavosies glabāšanās periodam. Būtu labi, ja stādījumā kartupeļu augšanas laikā būtu veikti pasākumi lakstu puves ierobežošanai un vēlāk no nopļautajiem un sažuvušajiem lakstiem infekcija nenonāktu uz jaunās ražas bumbuļiem.
    8.  Novākšanas laikā centies izvairīties no kartupeļu traumēšanas. Sasitumu vietās audi zem mizas kļūst tumši un bojātās vietas vieglāk pakļaujas slimību patogēniem. Un, protams, plankumi neizskatās apetītlīgi. Ja gaisa temperatūra ražas novākšanas brīdī un arī tos šķirojot ir zemāka par 10 grādiem, kartupeļi sasitumu plankumus iegūst vairāk.


     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē