• Kādus kartupeļus stādīsim šogad?

    Šķirnes
    Kristīne Vilīte
    Kristīne Vilīte
    28. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock un Kārlis Vilītis
    Viss šajā pasaulē iet pa apli. Jaunais un modernais kļūst labi aizmirsts vecais. Pujenes savu renesansi sagaidīja, drīz būs laiks arī tupeņiem!

    Testēšanā piedalās

    RITVARS LEITENS. Stāda, audzē, lolo, novāc, uzglabā un dalās.

    Agronoms, Ruģēnu saimnieks, vietējie viņu dēvē par kartupeļu veci un karali. Ritvars neiebilst pret šo titulu. Kopā ar sievu Ivandu jau gadu desmitiem ir kartupeļu advokāti, reklamētāji un mīlētāji, salīdzina šķirnes. Par kartupeļiem viņiem ir, ko teikt, un viņos ir vērts ieklausīties.

    «Ar kartupeli ir kā ar Raimonda Paula dziesmām, kas patīk visiem. Mani vecāki klausījās, es klausos un dēlam arī patīk. Kartupeļi bija, ir un būs. Jā, mēs mēdzam pamēģināt kaut ko citu, kas tobrīd modē, bet vienalga atgriežamies pie kartupeļiem, jo tie sniedz neierobežotas iespējas pavārmākslā. Mēs esam latvieši, mēs bez kartupeļiem nevaram! Kartupelis ir daudzpusīgs. Par kartupeli var strīdēties un diskutēt vienmēr. Nekad nebeigšu pateikties hercogam Jēkabam par kartupeļiem!»

    KRISTĪNE VILĪTE. Mizo, vāra, cep, sautē, garšo un servē.

     Aizrautīga gatavotāja, žurnāla LAUKU Māja redaktore, viņai svarīgākais ir eksperiments ar garšām.

     «Ja vien ir iespēja, tad es kartupeļu talkās labāk atrodos virtuvē pie katliem, nevis uz lauka ar groziem. Gluži tāpat kā baravikas, arī kartupeļus man labāk patīk gatavot, nevis lasīt. Un pagatavot no kartupeļiem var pašu velnu! Sākot ar pankūkām un beidzot ar klimpām!»

    Šķirņu mērīšanās

    Testējam 8 kartupeļu šķirnes no saimniecības Ruģēni laukiem, kas mizoti, vārīti, cepti un garšoti Šampētera virtuvē.

    Rezultāti :

    • LAURA ( Vācija, Latvijā kopš 1990. gada)

    ‘LAURA’ ( Vācija, Latvijā kopš 1990. gada)
    ‘LAURA’ ( Vācija, Latvijā kopš 1990. gada)

    Ritvars: «Mana mīļākā šķirne – tieši izskata dēļ. ‘Laura’ ir vislatviskākais kartupelis krāsojuma ziņā – bordo miziņa ir ļoti tuva Latvijas karoga krāsai, bet dzeltenums kā saulīte. Šim kartupelim patīk, ja to mizo ar rokām, nevis mehāniski. ‘Laura’ ir ļoti noturīga dāma ar raksturu – vienmēr dod stabilu ražu, un mēslošana viņu nemudina ražot bagātīgi. Vidēji agrīna, acu dziļums sekls. Izteikts salātu kartupelis.»

    Kristīne: «Kartupelis skaistulis – glīta miza, saulains mīkstums.  Smuki mizojas un nav acains. Vārās un cepas vienlīdz labi, neizjūk. Stingrs un stabils kā krāsnī, tā katlā. Ļoti kartupelīga garša. Ja prasītu kāda ir vidējā kartupeļa garša, es teiktu – kā ‘Laurai’! Es šo šķirni ieceltu par rasola un dažādu kartupeļu salātu karalieni.»

    • EXELENCY (Vācija, Latvijā kopš 2000. gada)

    ‘EXELENCY’ (Vācija, Latvijā kopš 2000. gada)
    ‘EXELENCY’ (Vācija, Latvijā kopš 2000. gada)

    Ritvars: «Vidēji agrīna šķirne, dzeltena miziņa, acis seklas. Salīdzinot ar ‘Lauru’, krietni kaprīzāka šķirne. Lieli un kupli laksti, kas ir pozitīvi attiecībā uz nezālēm, jo laksti tās nomāc, bet negatīvi attiecībā uz lakstu puvi. Lielajā, biezajā lakstu cerā vējam nav, kur ieskrieties, un pēc lietus laksti paliek neizžāvēti. Atzinīgi novērtē frī cepēji.»

    Kristīne: «Izvārās vienmērīgi. Cepeškrāsnī ceptie izdodas ļoti miltaini, bet vārītiem miltainuma nedaudz pietrūkst. Toties izteiksmīga garša ir tieši vārītajiem. Labi saglabā savu formu pēc vārīšanas un cepšanas. Es ceptu gan krāsnī, gan uz pannas, arī rīvētu pankūkās.»

    • MARABELL (Vācija, Latvijā kopš 2000. gada. Vācieši raksta ‘Marabel’)

    ‘MARABELL’ (Vācija, Latvijā kopš 2000. gada) (Vācieši raksta ‘Marabel’)
    ‘MARABELL’ (Vācija, Latvijā kopš 2000. gada) (Vācieši raksta ‘Marabel’)

    Ritvars: «No minētajām šķirnēm šī ir sudraba medaļniece ražas ziņā, zelts pienākas ‘Frieslander’. Agrīna šķirne, piemēram, Liepājas pusē, starp jūru un ezeru, kur mazāk salnu, šo kartupeli var baudīt jau Jāņos. Ovāli, gaiši dzelteni, seklām acīm. Garšīgi tieši rudenī, bet – jo tuvāk pavasarim, jo kartupelis kļūst saldāks un neizteiksmīgāks. ‘Marabellai’ ļoti patiks, ja to papildus piebaros, tad ražos vareni!»

    Kristīne: «Vienīgā šķirne, kas pēc vārīšanas ir dzeltenāka nekā pirms. Ļoti stingri. Smuki saglabā formu. Garša nav izteiksmīga, bet ļoti laba, lai izceltu citas – pievienotās – garšas. Liktu salātos un uzkodās.»

    • BIKINI (Lielbritānija, Latvijā kopš 2015. gada)

    ‘BIKINI’ (Lielbritānija, Latvijā kopš 2015. gada)
    ‘BIKINI’ (Lielbritānija, Latvijā kopš 2015. gada)

    Ritvars: «Vidēji agrīna šķirne, ovāla, seklas acis, ar rozā un dzeltenu krāsojumu vai ar dzeltenu un rozā – tas atkarīgs no tā, kā katrs redz. Ļoti neizturīga pret kartupeļu lakstu puvi. Labam rezultātam ieteicams miglot ar Ridomil Gold divas reizes. Uzglabājas perfekti. Dekoratīvs kartupelis. Garša samērā neizteiksmīga. Ļoti ātri nomelnē pēc vārīšanas.»

    Kristīne: «Rekordisti vārīšanās ziņā – izvārījās visātrāk no visiem, apsteidzot pārejos par 8–10 minūtēm. Jāēd tūlīt pēc vārīšanas, jo ātri samelnē. Kā vārot, tā cepot saglabā savu stingrumu. Šie nebūs kartupeļi, ko var ēst plikus, jo ‘Bikini’ nav izteiktas garšas, tas ir nedaudz ūdeņains. Toties šis kartupelis ir laba bāze, lai izceltu citus ēdienus. Lieliski sader ar siļķi un dažādos salātos.»

    • FRIESLANDER (Vācija, Latvijā kopš 2013. gada)

    ‘FRIESLANDER’ (Vācija, Latvijā kopš 2013. gada)
    ‘FRIESLANDER’ (Vācija, Latvijā kopš 2013. gada)

    Ritvars: «Favorītu favorīts! Agrīna šķirne. Vidēji miltains. Kartupelis ar sviesta garšu. Ļoti piemērots vārīšanai. Ar latviešiem tik iecienīto miltaino garšu un struktūru. Neviens no ‘Frieslander’ baudītājiem nav teicis, ka negaršo. Rekordists arī ražas ziņā. Starp šeit ieteiktajām šķirnēm absolūtā 1. vieta. Zem viena cera var atrast 25–26 bumbuļus. Ar vienu tādu pietiek, lai pabarot kuplu ģimeni. Glabājas teicami.»

    Kristīne: «Ļoti kartupelīga garša – tāda pilnasinīga un tumīga. Ēdot šķiet, ka kartupelis jau ir ar kaut ko bagātināts. No šiem izdotos lieliskas biezputras. Kartupelis, ko celt galdā kūpošu lielā bļodā un ko var ēst vienu pašu, piedzerot klāt, piemēram, kefīru.»

    COROLUS (Nīderlande, Latvijā kopš 2010. gada)

    ‘COROLUS’ (Nīderlande, Latvijā kopš 2010. gada)
    ‘COROLUS’ (Nīderlande, Latvijā kopš 2010. gada)

    Ritvars: «Vidēji vēlīns, ar lillā acīm. Izcila izturība pret puvi. Ražīgs. Zem viena cera 17–18 bumbuļu. Kartupeļi aug ļoti lieli – apmēram dūres izmērā, tādēļ grūti iegūt sēklas kartupeļus. Lai arī bumbuļi lieli, vidus tiem nav caurs. Miltaini, bet ļoti jāuzmana vārīšanas laikā, jo, ja nepieskata, ātri izjūk.»

    ‘COROLUS’ (Nīderlande, Latvijā kopš 2010. gada)
    ‘COROLUS’ (Nīderlande, Latvijā kopš 2010. gada)

    Kristīne: «Vienīgais, kas vāroties sāk jukt. Ļoti miltains, tāds ir arī izcepts. Labi derēs biezputrām, bet ir potenciāls arī pankūkām un krāsnī ceptiem. ‘Corolus’ ļaujas dažādiem pavārmākslas eksperimentiem, katrā no tiem atklājot jaunas nianses.»

    • VINETA ( Vācija, Latvijā kopš 1990. gada)

    ‘VINETA’ ( Vācija, Latvijā kopš 1990. gada)
    ‘VINETA’ ( Vācija, Latvijā kopš 1990. gada)

    Ritvars: «Klasika! Leģenda! Vidēji agrīna šķirne, kartupeļi apaļi ovāli, ar vidēji seklām acīm. Līdz 2010. gadam bija pārdotākā šķirne. Ja mēslo, ir ļoti atdevīga ražas laikā. Glabājas labi. Garša miltaina un spēcīga.»

    Kristīne: «Šis laikam ir mans favorīts. Iespējams, tādēļ, ka garšo kā bērnībā, ātri izvārās, ir miltains un ar savu izteiktu garšu. Vienlīdz labi uzvedas gan vārīts, gan cepts. Savu izteiksmīgo garšu nezaudē nevienā agregātstāvoklī. Šķiet, ‘Vinetai’ pa spēkam ir viss.»

    • SALAD BLUE (Lielbritānija, Latvijā kopš 2015. gada)

    ‘SALAD BLUE’ (Lielbritānija, Latvijā kopš 2015. gada)
    ‘SALAD BLUE’ (Lielbritānija, Latvijā kopš 2015. gada)

    Ritvars: «Dekoratīvais kartupelis ar ļoti izteiktu lillā krāsojumu. Vēlīns. Miza ļoti tumšā zemes krāsā, tādēļ novākšana prasa zināmu piepūli. Laksti ilgi turas zaļi un mēdz izgāzties kā veca sēta. Nepieciešams ieguldīt pūles mēslojot un miglojot, citādi bumbuļi izaug vien olas lielumā. Labāk vārīt un cept ar visu mizu, jo tad kartupelis vairāk saglabā intensīvo krāsu. Garša samērā neizteiksmīga, bet dekoratīvi izskatās.»

    ‘SALAD BLUE’ (Lielbritānija, Latvijā kopš 2015. gada)
    ‘SALAD BLUE’ (Lielbritānija, Latvijā kopš 2015. gada)

    Kristīne: «Pirms likšanas katlā ļoti skaista un intensīva krāsa, pēc izvārīšanas kartupelis nomainījis ietērpu uz noziedējušu ceriņu toni. Izteiktas garšas šim kartupelim nav. Varētu pat teikt, ka garšas īsti nemaz nav, bet cilvēki ēd arī ar acīm. Es lietotu biezenī, čipsos un ceptus cepeškrāsnī, lai krāšņotu šķīvi un pārsteigtu viesus. Labā ziņa, ka ar izteiksmīgām piedevām kartupeļi garšos ļoti labi! Iesaku izmēģināt krāsnī ceptu kartupeli, bagātinātu ar sviestu. Šādi lillā krāsa saglabājas vislabāk.

    Receptes iedvesmai:

    Ceriņi novembrī jeb Laimes biezenis

    • 400 g zilo kartupeļu (‘Salad Blue’)
    • 400 g sarkano ( ‘Highland Burgundy Red’) vai dzelteno kartupeļu (‘Corolus’, ‘Frieslander’, ‘Vineta’)
    • sāls, pipari
    • 1 glāze piena
    • 100 g sviesta
    • skābais krējums un zaļumi pasniegšanai

    Kartupeļus nomizo, sagriez nelielos gabalos, katru krāsu atsevišķos katlos sālsūdenī izvāri un nokās, tad ar kartupeļu stampiņu sastampā biezenī. Pienu uzkarsē, katras krāsas kartupeļu biezenī iekul pusi piena un pusi sviesta. Iespējams, pienu vajadzēs vairāk, ja biezenis šķiet pārāk stingrs. Masu pamatīgi sakul krēmīgu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Abus biezeņus liec blakus kopējā traukā un viegli iemaisi, lai krāsas daļēji savijas. Pasniedzot virsū liec skābo krējumu, pārber sasmalcinātus zaļumus.

    Sacepums dūšas piesiešanai

    • 800 g kartupeļu (‘Ekselency’, ‘Vineta’, ‘Marabella’)
    • 1 sīpols
    • 100 g kūpināta bekona plānās šķēlītēs
    • 20 g cietā siera
    • 100 ml piena
    • 200 g saldā krējuma
    • sāls, pipari
    • daži rozmarīna zariņi

    Nomizotus kartupeļus sagriez plānās šķēlītēs, stāvus citu pie citas liec ietaukotā cepamveidnē ar augstām malām. Starp kartupeļu šķēlītēm liec mazas, plānas kūpināta bekona un sīpola šķēlītes. Krējumu un pienu sajauc, iemaisi sāli un piparus, pārlej kartupeļiem, blakus liec rozmarīna zariņus un veidni pārklāj ar foliju. Liec krāsnī, 200 grādu temperatūrā cep 1 stundu. Tad foliju un rozmarīnu noņem, sacepumu pārkaisi ar rīvētu sieru, liec atpakaļ krāsnī, cep vēl, līdz siers ir izkusis un kļuvis zeltains un kartupeļi mīksti. Pasniedzot vari pārliet ar skābo krējumu.

    Kartupeļi mundierī ar itāļu iekšām

    Kartupeļi mundierī ar itāļu iekšām
    Kartupeļi mundierī ar itāļu iekšām

    • 4 lieli kartupeļi (‘Salad Blue’, ‘Bikini’, ‘Marabella’, ‘Laura’)
    • 4 ēdamkarotes skābā krējuma
    • 50 g kaltētu tomātu eļļā
    • sauja bazilika lapiņu
    • 50 g siera
    • sāls, pipari

    Kartupeļus ar mizu sālsūdenī izvāri, nokās un nedaudz padzesē. Tad tiem nogriez virsiņas un ar karoti izdob, atstājot pie mizas puscentimetru biezu maliņu. Izņemto kartupeļu mīkstumu ar dakšiņu saspaidi, pievieno gabaliņos sagrieztus kaltētos tomātus, sasmalcinātas bazilika lapiņas un skābo krējumu, pēc garšas iemaisi sāli un piparus. Kartupeļus cieši piepildi ar pagatavoto masu, liekot to lielās kaudzēs. Pildītos kartupeļus liec ietaukotā veidnē, pārber sarīvētu sieru, veidni liec krāsnī, 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 20 minūtes. Pasniedz siltus, greznotus ar timiāna zariņiem vai citiem zaļumiem pēc patikas!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē