• Zobārste: Šis cukurotais produkts, iespējams, kaitīgāks pat par saldumiem

    Veselīgs dzīvesveids
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kurš gan bērnībā no mammas nav dzirdējis: «Neēd tik daudz konfekšu! Iemetīsies zobgrauzis!» Un tā patiešām arī ir – saldumos esošais cukurs veicina zobu bojāšanos. Bet vai tikai saldumi bojā mūsu zobus?

    Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) docente un pētniece, RSU Stomatoloģijas institūta zobārste Ilze Maldupa LTV1 raidījumā “Pārtikas Revidents” atklāj, kāda ir cukura ietekme uz zobu veselību un kurš produkts ir, iespējams, kaitīgāks pat par saldumiem.

    “Cukurs pats par sevi, kā mēs zinām, ir salds. Mums liekas, kāpēc cukurs varētu būt saistāms ar mutes veselību, jo zobi šķīst skābē. Bet, ko izdara cukurs, – baktērijās notiek glikolīzes process, un baktērijas izdala šīs skābes glikolīzes procesā,” skaidro zobārste Ilze Maldupa.

    Ja baktērijas tiek barotas ar cukuriem, tās sāk izdalīt skābes, kas sāk bojāt zobus un visu mutes vidi.

    Tā kļūst arvien skābāka, un tur sāk iedzīvoties baktērijas, kurām šāda vide patīk. Baktērijas patērē cukuru vairāk, vēl labāk spējot uzglabāt cukura rezerves, un mutes vidi veido arvien skābāku. Un šī procesa rezultātā zobu un smaganu bojājumi kļūst arvien redzamāki.

    Ilze Maldupa atklāj, ka lielāku kaitējumu zobiem nodara brīvie cukuri. Brīvais cukurs ir, piemēram, granulēts cukurs, ko pievienojam kādam dzērienam. Un izrādās, ka šādi cukuri ir arī augļos.

    “Ir tādas divas cukura formas, par kurām mēs neaizdomājamies, ka tas arī ir brīvais cukurs – viens ir no augļiem esošais cukurs – fruktoze. Mēs viņu atbrīvojam. Auglītī cukurs ir tādā šūniņā, augļa šūnā, viņš tur ir paslēpts kopā ar šķiedrvielām.”

    Taču termiska apstrāde augļos esošo cukuru izvada no šūnas.

    Piemēram, ja mēs apēdam piecus ābolus svaigā veidā, mēs neuzņemsim par daudz cukura, jo viss cukurs neuzsūksies. Bet, ja no šiem pašiem pieciem āboliem izspiedīsim sulu, šāds dzēriens būs līdzīgs ūdens glāzei, kurai pievienotas piecas karotes cukura.

    Ja mēs augli izvārām, izcepam, izspiežam sulu, izžāvējam vai jebkādā veidā termiski vai mehāniski apstrādājam, tajā brīdī mēs fruktozi jeb augļu cukuru izdalām no šūnas ārā. Un sanāk, ka viss cukurs, kas ir tajā auglī, tagad ir brīvā formā. Tātad cepts, vārīts vai citādi termiski apstrādāts auglītis nav nemaz tik nevainīgs, kā varētu šķist!

    Vai ir kāds risinājums? Atteikties no cukura pavisam? Vai nedzert sulu?

    Speciāliste iesaka sulu aizstāt ar augļiem svaigā veidā, uzsverot, ka regulāri jārūpējas arī par savu zobu higiēnu. Jāizvēlas zobu pastas, kuru sastāvā ir fluorīds, un īpaša uzmanība jāpievērš arī pietiekamam fluorīda daudzumam izvēlētajā zobu pastā, – tam jābūt vismaz 1000 ppm vienības. Šī informācija ir norādīta uz produkta iepakojuma.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē