• Žigimants Krēsliņš: Es nejūtos atbildīgs

    Slavenības
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    20. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    ŽIGIMANTS KRĒSLIŅŠ jeb vienkārši Žigis ir Liepājas skolotājs, kurš apceļojis puspasaules. Savos video, kas dažreiz izskatās filmēti šmigā, viņš var būt tik rupjš, ka gribas izmazgāt ausis, taču feisbukā lapai Žiga ceļojumi. Nu un pārējā figņa ir 69 tūkstoši sekotāju. Viņš sācis arī rakstīt ceļojumu grāmatas, kas tiek izķertas kā karstas pankūkas. Vai Žigis mūs vazā aiz deguna un spēlē teātri?

    Tas ir lauķa tēls!

    Rodas sajūta, ka šis cilvēks ir īsts divdabis: viens ir zinošs un daudz ceļojis Liepājas skolotājs, otrs – lecīgs, rupjš un, šķiet, mūžam mazliet iedzēris tips. «Es neteiktu, ka esmu divdabis, vienkārši ir tēls, kuru spēlēju. Taču es nemainu savu būtību – brīdī, kad taisu video, esmu tāds. Ja kāds nespēj to pieņemt – tā nav mana problēma,» Žigis aizsvilstas.

    Un viņam ir stāsts, kā šis tēls pirms gadiem trim atnāca: «Mēs ar sievu lidojām mājās no Skotijas, un lidostā rindā stāvēja citi latvieši, tādi īsti lauķi. Viena tante skaļi stāstīja otrai, kā apciemojusi savējos Anglijā: «Un tad mani kaut kur aizveda, visu dienu braucām, un tur man rāda kaut kādus sūda akmentiņus!» Viņa bijusi uz Stonhedžu, kur es sapņoju aizbraukt, un tie viņai ir kaut kādi sūda akmentiņi! Mēs ar sievu rēcām līdz asarām.

    Vēl jau ir čomi, kas brauca uz pasaules hokeja čempionātiem un bieži nemaz no viesnīcas neizgāja, katru dienu pālī. Tad es sāku to parodēt un paņirgt par tāda tipa ceļotājiem. Paklausījos, kā runā zemākā slāņa publika, un sāku iepīt tos vārdiņus.

    Aizgāja tāds zemās klases bazārs, man likās nenormāli smieklīgi, un es sapratu, ka citiem arī patīk. Tā man tas tēls radās.»  

    Tagad viņam ir 69 tūkstoši sekotāju Facebook un vēl pa 30 tūkstošiem Youtube un Instagram kontos. Influenceris! Lielais skaitlis esot salasījies negaidīti: «Skatos – tik daudz sekotāju, johaidī, pa kuru laiku!? Bet ir arī tādi, kas atnāk tikai tādēļ, lai komentāros kaut ko ied…» Ahā, tās rupjības no tēla tomēr pielīp gan? Tāpat arī dzērāja reputācija.

    «Sākumā tēls bija tāds, ka es visu laiku esmu pālī. Bet dzīvē izdzeru labi ja glāzi alus nedēļā,» Žigis smejas. «Atzīšos, ka neko gudru tur nestāstu! Stulbi tas ir, bet smieklīgi! Kvalitatīvs bulšits

    Un kā ar atbildību?

    Popularitāte nozīmē arī atbildību. Ja influenceris vienā laidā mētājas ar trīsstāvīgajiem, indīgi izsakās par masku valkāšanu un tēlo, ka sēž pie auto stūres reibumā, – vai kāds tūkstotis cilvēku arī neizdomās darīt tāpat?

    Vai Žigis kādreiz ir apzinājies, ka ir atbildīgs savu sociālo tīklu sekotāju priekšā?

    «Es nejūtos atbildīgs. Cilvēkam jāmāk atšķirt, kur es ākstos. Ja aktieris filmā tēlo fašistu, tu taču viņu uz ielas par to nebakstīsi? Ja ņem nopietni manu tēlu un tāpēc brauc piedzēries pie stūres – tad tu esi bezatbildīgs stulbenis! Ir jāizvērtē! Es aicinu domāt, es vienmēr saku: domājiet!»

    Žigis spriež, ka daļa sekotāju, protams, vienkārši iesmej kopā ar viņu. Bet ne visi. «Ja viņš mani satiktu dzīvē, piedāvātu iet iedzert un es pateiktu: «Vecīt, es nedzeru,» – man liekas, es viņa pasauli sagrautu! Jo viņš no manis sagaida to maķ-peremaķ un to, ka visu laiku būšu pālī.

    Jelgavā man bija stāstu vakari par ceļojumiem, biļetes izpārdotas. Un tajos vakaros man vispār nebija neviena lamuvārda. Atnāca arī tāda puišeļu kompānija, jau iesvilpuši, bet pēc kāda laika piecēlās un aizgāja: ai, pasākums vecām tantēm! Bet manus video skatās bērni, skatās omes, un katrs atrod kaut ko savu – tas savā ziņā ir fenomens.»

    Visu interviju ar interneta dauzoņu un ceļotāju Žigi lasi žurnālā Ieva, kurš preses tirdzniecības vietās pieejams no 19. maija.

    • Aktuāli: kā norisināsies pasaules čempionāts hokejā
    • «Man svarīgi ir piepildīt nevis citu vēlmes, bet savējās, dzīvot sev un ar baudu.» Intervija ar dziedātāju, TV šova Balss maskā otrās vietas ieguvēju Anmary
    • Par priekiem un neveiksmēm savos dārzos stāsta profesore Dace Gardovska, aktrise Liene Sebre un uzņēmēja Aiva Vīksna
    • Žurnālists un grāmatu autors Armands Puče: «Ne jau dzīve tevi noliek uz ceļiem, tu pats sevi noliec.»
    • Kas īsti ir sociālais tīkls Likee, un kāpēc bērnuvecāki nedrīkst zaudēt modrību?
    • «Traģēdiju varēja novērst» Saruna ar kādreizējās šovu zvaigznes Oskara Ranceva mammu Ilzi.
    • Viscaur baltā! Idejas vasarīgiem tērpiem
    • Kaislība – alas un gļotsēnes. Julitas Klušas neparastā aizraušanās
    • Iepazīsties: Žigis – skolotājs, kas kļuvis populārs, vienkāršā valodā daloties savos ceļojumu iespaidos
    • Salāti kā svētki vēderam un acīm. Divas izcilas receptes
    Ieva №20

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē