• Ziemā ādai klājas grūtāk. Ko darīt, lai tai palīdzētu?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    10. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pareizi izvēlēti kosmētiskie līdzekļi un regulāras rūpes spēj novērst sausas ķermeņa ādas kaprīzes un sniegt komforta sajūtu.

    Aukstuma skavās 

    Ziemā ādai klājas grūtāk, tāpēc tā signalizē ar sausuma sajūtu. Lai uzturētu ķermenim vajadzīgo temperatūru, aukstumā apasiņošana koncentrējas uz iekšējiem orgāniem un visas ādas funkcijas ieslīgst snaudā – ādā palēninās apasiņošana, barošana, arī šūnu atjaunošanās un lobīšanās un tauku dziedzeru darbība. Tāpēc ķermeņa āda pakāpeniski kļūst bālāka, sausāka un jutīgāka, dažkārt pat niez, lobās un rada diskomfortu. Visvairāk sausums jūtams perifērijā – uz rokām un kājām. 

    Zināšanai: ādas sausuma izpausmes papildus vairo bieza drēbju kārta, apkures gaiss, nevēdinātas, putekļainas telpas, sadzīves ķimikālijas, daudzu medikamentu lietošana, beztauku diēta, nepiemērota ķermeņa kosmētika, bieža mazgāšanās karstā ūdenī ar agresīviem ziepjveidīgiem līdzekļiem, niecīgs šķidruma patēriņš utt.

    Sausa ķermeņa āda noveco straujāk, tā zaudē elastību un formu, tāpēc ir vērts par to parūpēties. Jo ātrāk sāksi, jo labāks būs rezultāts. 

    Ādas sakopšanas plāns 

    Ja āda pakāpeniski kļūst aizvien sausāka un jutīgāka, vispirms jāatjauno hidrolipīdu slānītis, kas satur kopā ādas raga šūnas un uztur ādas aizsargbarjeru. Tam vislabāk noder kosmētiskie līdzekļi, kas paredzēti tieši ādas reģenerācijai un ādas aizsargbarjeras atjaunošanai.

    Kad āda jau ir atguvusi komforta sajūtu, ikdienas kopšanai ir piemēroti mitrinoši līdzekļi, kas vienlaikus pabaro un mitrina ādu, nodrošina tās vajadzības. Der zināt, ka ādas šūnas nomainās 28 dienās. Ja rūpīga kopšana nelīdz un pēc nedēļas vai divām ādas stāvoklis joprojām pasliktinās, ieteicams apmeklēt ārstu, lai veiktu analīzes, pārbaudītu, kā strādā hormonu sistēma un vielmaiņa. Iespējams, ka ķermeņa ādas sausumu rada kādas iekšķīgas veselības problēmas. 

    • Saudzīgi attīri ādu! 

    Pievērs uzmanību saviem mazgāšanās paradumiem. Protams, ir jāmazgājas, bet ziemā nevajadzētu katru dienu izmantot plašas pieejamības ziepjveidīgos līdzekļus un karstu ūdeni, jo tas ļoti attauko un sausina ādu. Izvēlies saudzīgus līdzekļus, kuru sastāvā ir dabīgas eļļas un augu ekstrakti, kas uzlabo mazgāšanās vidi.

    No rītiem noskalojies remdenā dušā bez ziepēm – pietiks, ja tās lietosi dažas reizes nedēļā. 

    • Pašmasāža. 

    Ne krēmu, ne eļļu nav vērts klāt uz aukstas un sausas ādas, jo tā ir slikti apasiņota un aktīvās vielas neveiks savu uzdevumu, tāpēc āda vispirms ir jāsasilda. Lai stimulētu ādas dabiskās funkcijas, pirms dušas veic 3–5 minūšu pašmasāžu, norīvējot sausu ādu ar cimdiņu vai frotē dvielīti, ideālā variantā – ar speciālo masāžas birsti. Ievēro virzienu uz augšu un uz sirdi, lai sekmētu limfas atteci. Jutīgai ādai sausā rīvēšana var nepatikt, tad ņem talkā maigu dušas želeju un norīvējies dušā. 

    • Reizi nedēļā – skrubis. 

    Ādas nolobīšanai lieto maigu skrubīti. Tam labi der sāls skrubis, ko ar dažādām eļļiņām vari pagatavot mājās pati. Jutīgai ādai vajadzētu kaut ko maigāku, der kaut vai kafijas biezumi. Ļoti labus līdzekļus vari atrast ekoveikalos un dabisko produktu plauktiņos. Izcila alternatīva ir mūsdienu mikrošķiedras cimdiņi. Ar samitrinātu cimdiņu norīvē dušā vai vannā izsildītu ādu, tas lieliski noberž nost visu lieko. Tad pat nevajag nekādu skrubi. 

    Mitrini un pabaro ādu! 

    Ja ne katru dienu, tad pēc skrubīša lietošanas un sildīšanās vannā vēl uz viegli mitras ādas noteikti ir jālieto barojošs līdzeklis. Ziemas vakaros pirms gulētiešanas ieteicams lietot tīras eļļas vai biezākus un bagātīgākus krēmus, kuru sastāvā ir augstvērtīgas dabīgās eļļas – mandeļu, makadamijas, avokado, argāna, hohobas, olīvu un citas eļļas, šī un kokosriekstu sviests u. tml.

    Naktī, kamēr guļam, vērtīgās vielas piesātina ādu, vienlaikus mitrina un pabaro, atjauno aizsargbarjeras bojājumus un padara ādu zīdaini maigu.

    Naktī visi atjaunošanās procesi notiek daudz aktīvāk.

    Lai atjaunotu ādas dabisko aizsargslāni un nodrošinātu to ar barojošām un mitrinošām vielām, ko āda zaudē mazgāšanās laikā, tūdaļ pēc mazgāšanās/noskalošanās dušā no rītiem vēl mitrai ādai uzklāj kādu vieglākas konsistences mitrinošu līdzekli, kas ātri iesūcas ādā. Tam labi ir piemērots mitrinošs ķermeņa losjons, pieniņš, jogurts vai krēms. To sastāvā ir vielas, kas piesaista ādai mitrumu un palīdz to saglabāt, populārākās ir dabīgie mitrinošie faktori (NMF), dabīgās augļskābes (AHA), keramīdi, glicerīns, urea, retinoīdi, arī eļļas u. c. 

    Regulāras rūpes 

    Ja ir vēlme mazliet nomest svaru, mazināt celulītu un nostiprināt ķermeņa aprises, jāņem vērā, ka pērļu vecumā ādas tonuss nespēj atjaunoties tik ātri kā jaunībā.

    Ādas tvirtuma atgūšanai un uzturēšanai dažkārt ir vajadzīgi kādi 2–10 mēneši, tāpēc vajadzētu rūpēties par sevi nepārtraukti. Ieteicamas dažādas aktivitātes un procedūras, kas ir vērstas uz muskuļu tonizēšanu un nostiprināšanu, ādas atjaunošanu un liftingu. Kopjošo līdzekļu izvēlē akcents ir jāliek uz ādas barošanu un tonizēšanu ar speciālo ķermeņa kosmētiku.

    Piemēram, ādas elastības uzlabošanai rītos veic pašmasāžu, kam seko kontrastduša, pēc tās dekoltē zonā, uz pleciem un rokām lieto modelējošu līdzekli, kas mitrina, savelk un nostiprina ādu, bet problēmzonās zem vidukļa – līdzekli ar pretcelulīta/taukus šķeļošu iedarbību.

    Viegla masāža krēma uzklāšanas laikā stimulē asinsrites un limfas atteces sistēmu. 

    Svarīgākās atbalsta grupas

    Eļļas un krēmi spēj mitrināt tikai ādas virsējo slāni, tāpēc to vajadzētu atbalstīt arī no iekšpuses, dzerot pēc iespējas vairāk šķidruma – tēju, ūdeni, dabīgās sulas, ēdot zupas un sulīgus augļus. Tas palīdz uzturēt zemādas audu elastību. 

    Ikdienas uzturā izvēlies ekoloģisku pārtiku, kas satur veselīgos taukus, antioksidantus un aminoskābes. Papildus lieto auksti spiestas, nerafinētas eļļas – avokado, linsēklu, kviešu dīgstu, naktssveces eļļu utt. Ļoti noderīgi ir uztura bagātinātāji ar A, B un E, D un K vitamīnu, kas palīdz uzturēt ādas, matu un nagu veselību un skaistumu. 

    Asinsriti un vielmaiņu audos stimulē arī vannas, kuru ūdenim pievieno medu, eļļas, augu ekstraktus.

    Labu efektu dod izsildīšanās pirtī un pēršanās ar dabīgām pirtsslotām, kas labi sagatavo ādu krēmu aktīvo komponentu iedarbībai. To papildina kontrastpeldes – pēc karstas pirts/vannas/dušas iegremdēšanās aukstā ūdenī, aplaistīšanās vai auksta duša, kā arī fiziskās aktivitātes svaigā gaisā.  Lai panāktu dziļākas iedarbības mitrinošo efektu, izmanto spa salonu un skaistumkopšanas speciālistu piedāvātās procedūras. Tās dāvā gan atpūtu, gan apziņu, ka tu sevi mīli, un tas padara dzīvi skaistāku.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē